Sarcina ar trebui să fie pentru toate femeile o perioadă de care să își amintească cu drag pentru tot restul vieții. Lucrurile însă nu sunt întotdeauna așa. Graviduța trece prin schimbări fizice și psihice importante. ” Gura lumii ” face mai grea această perioadă unică din viața unei femei cu tot felul de sfaturi și superstiții. În acest articol vom dezbate cele mai frecvente mituri despre femeile însărcinate și vom afla părerea unor medici despre acestea.
Dr. A. Michael Coppa și echipa sa de medici au adus pe lume mii de bebeluși. Dr. Coppa are o experiență de 25 de ani în obstretică-ginecologie. Este specializat în problemele de sănătate apărute din cauza sarcinii, în sarcinile cu risc ridicat și alte complicații. Este extrem de apreciat în Statele Unite pentru faptul că operează folosind tehnica robotică, o tehnică de minimă incizie, cunoscută sub denumirea de chirurgie robotică da Vinci.
Pentru că întâlnește constant viitoare mămici îngrijorate din motive greșite, nefondate, medicul a făcut publică părerea lui despre cele mai cunoscute mituri legate de sarcină. Am ales să îți prezentăm în continuarea articolului șase astfel de mituri. Din toată lista, doar două mituri sunt adevărate!
Mit : Grețurile din timpul sarcinii apar doar dimineața
Greața, vomitatul, amețelile și lipsa de energie, pe scurt grețurile de dimineață sunt frecvente în primul trimestru de sarcină. Așa cum le spune și numele, acestea apar dimineața sau în prima parte a zilei. Atunci când apar și pe parcursul zilei, pot fi un semnal de alarmă.
Fals! Este normal să ai aceste simptome pe tot parcursul zilei
Pentru cel puțin câteva săptămâni din primul trimestru, „grețurile de dimineață” pot să apără în orice moment al zilei. Pot să se manifeste de dimineață și până seara sau pot să nu se manifeste deloc. Nu se știe sigur ce provoacă aceste neplăceri, cel mai probabil are legătură cu nivelul crescut de hormoni de la începutul sarcinii. Corpul trece prin schimbări puternice și are nevoie de o perioadă pentru a se adapta.
În general aceste simptome neplăcute, dar normale ale ” grețurilor de dimineață „, apar în săptămâna a șasea de sarcină și continuă până la 12 – 14 săptămâni de sarcină.
Mit : În timpul sarcinii nu poți face sport
Atunci când ești însărcinată trebuie să eviți alergatul, stretching-ul și sportul în general. Oricare din aceste activități va dăuna sarcinii.
Fals! Poți face sport pe parcursul sarcinii dacă medicul nu îți recomandă altfel
Acest mit este considerat a fi nefondat. Da, este de înțeles faptul că nu se recomandă sporturile de contact sau cele de intensitate puternică în timpul sarcinii, din motive evidente. Dar sportul face bine organismului, oricând. Starea de bine pe care o ai în timpul și după ce practici sport, acumularea unui număr mai mic de kilograme în sarcină și un travaliu mai ușor sunt doar câteva aspecte pozitive ale unei condiții fizice bune pe perioada sarcinii.
Dacă nu ai fost o persoană activă până să rămâi însărcinată, nu e moment sa devii acum. În loc să alergi de exemplu, optează pentru mers. Ascultă-ți corpul și continuă stilul de viață pe care îl aveai până acum, adaptându-l pe parcurs, în funcție de ce îți permite corpul.
Dragă viitoare mămică. Știi ce nu trebuie să faci după ce ai născut? Click aici pentru detalii.
Mit: Nu poți consuma cafea și alcool pe perioada sarcinii
Imediat ce familia și prietenii află că ești însărcinată, începe și seria de sfaturi. Vei auzi cu siguranță și că nu ai voie să bei cafea pe perioada sarcinii, acest lucru fiind dăunător pentru copilul din burtică. Lista de alimente și băuturi interzice continuă: nu ai voie să consumi carne de pește crudă, carne crudă în general, alcool și nu ai voie să fumezi.
Fals: Poți consuma cafea în timpul sarcinii, dar cu moderație
Da, va trebui să renunți la alcool pe perioada sarcinii. Da, fumatul nu este recomandat, dar nu se va întâmpla nimic dacă vei fuma o țigară pe zi, dacă chiar nu poți altfel. Studiile au demonstrat că gravidele pot consuma și cafea pe perioada sarcinii. O cantitate mică nu va afecta evoluția copilului, chiar dacă este consumată zilnic.
Ce înseamnă o cantitate mică de cafea? Medicii estimează că o ceașcă ar fi cantitatea maximă pe care poți să o consumi pe zi în timpul sarcinii.
Sarcinile sun diferite, organismul viitoarelor mămici sunt diferite. Discută întotdeauna cu medicul care îți supraveghează sarcina. El este singurul în măsură să îți spună ce trebuie să eviți cât ești însărcinată.
Mit : Vopsitul părului afectează dezvoltarea copilului din burtică
Chimicalele din vopseaua de păr întră în sânge și automat, ajung și la copil. În timpul sarcinii nu trebuie să te vopsești sau să îți faci unghiile cu gel. Razele UV de la aparatul pentru uscarea gelului pot dăuna sarcinii.
Fals! Vopsitul părului și unghiile cu gel nu afectează evoluția sarcinii
În timpul vopsirii părului întră în sânge, prin piele, o cantitate extrem de mică de vopsea, implicit de chimicale. Cantitatea este mult prea mică pentru a ajunge la copilul din burtică. În plus, fătul este protejat foarte bine de placentă și de lichidul amniotic în care stă, două „filtre” naturale foarte eficiente.
Mit : Va trebui să te abții de la a întreține relații intime pe perioada sarcinii
Pe perioada sarcinii nu poți avea relații intime pentru că astfel crește riscul de avort spontan, că poți lovi copilul, etc.
Fals! Poți întreține relații intime dacă medicul nu îți spune altceva
Atât timp cât sarcina evoluează normal, poziționarea copilului este corectă și nu există alte complicații, poți avea o viață absolut normală din toate punctele de vedere, poți inclusiv să ai relații intime. Există și cazuri în care medicul recomandă evitarea sau interzice complet contactul intim pe parcursul sarcinii.
De cele mai multe ori acest lucru este recomandat din motive întemeiate, din cauza unor sângerări sau a unor contracții apărute cu mult înainte de termenul de naștere. Reține că doar medicul care îți supraveghează sarcina este în măsură să îți spună cum trebuie să procedezi.
Mit : Nu ai voie să faci baie pe perioada sarcinii
Adevărat ! Nu ai voie să faci baie , saună sau jacuzzi pe perioada sarcinii.
De fapt, temperatura ridicată a corpului tău este cea care poate dăuna copilului din burtică. Băile fierbinți, jacuzzi și sauna ridică temperatura corporală peste 38 de grade Celsius, din acest motiv trebuie evitate. Optează în schimb să faci dușuri scurte, cu apă călduță, nu fierbinte.
S-ar putea să te intereseze și articolul despre Sfaturi, vorbe și alte lucruri amuzante spuse unei proaspete mămici sau Moda din timpul sarcinii, ținute purtate de vedete. Inspiră-te și tu!