Mediul din casă este foarte important pentru creșterea unor copii sănătoși. Dar, acesta nu influențează doar sănătatea copiilor, ci o influențează și pe cea a părinților, a fiecărui membru al familiei. Pe măsură ce afară apar schimbări ale temperaturii și în casă apar modificări ale aerului.
Un aer prea uscat poate provoca tuse și iritații la nivelul căilor respiratorii. Un aer prea umed favorizează un mediu precoce pentru înmulțirea microbilor și a virusurilor. Trebuie să găsim un echilibru pentru mediul din casa noastră, astfel încât niciun membru al familiei, în special bebelușii, care sunt sensibili, să nu fie afectați.
Odată cu răcirea vremii din mediul exterior, umiditatea din aer scade în mod natural. Aerul rece nu poate reține la fel de multă umiditate precum aerul cald. Pentru a nu provoca probleme, umiditatea aerului din casă ar trebui să se încadreze între 45 – 55%, chiar 60% în cazul bebelușilor. Dacă ai fost curioasă să măsori până acum umiditatea aerului din casă în perioada rece, de toamnă – iarnă, ai observat că aceasta scade chiar și până la 15%. Această umiditate foarte scăzută, poate provoca, din păcate, probleme de sănătate.
Aerul uscat poate provoca îmbolnăviri
Aerul uscat și lipsit de umiditate usucă partea superioară a sistemului nostru respirator, inclusiv gâtul și nasul. Acestea sunt acoperite cu membrane umede. Rolul lor este de captarea și împiedicarea prafului, bacteriilor și virusurilor de a ajunge în plămâni. Odată ce membranele organelor sistemului respirator se usucă, nu mai suntem protejați de bacterii și virusuri, iar acestea vor pătrunde mult mai ușor în organism.
Totodată, aerul uscat poate provoca probleme precum iritații și usturimi ale nasului, strănuturi și mâncărimi, chiar și sângerări nazale. Aerul uscat agravează simptomele unui nas înfundat, congestia nazală și poate provoca chiar astm, sinuzită, bronșită și alergii. Dacă simți că te ustură gâtul sau ochii, tot aerul uscat poate fi cauza.
Umiditatea prea scăzută din casă duce la slăbirea rezistenței pielii
Pielea, cel mai mare organ al corpului nostru, este bariera principală pentru pătrunderea microbilor și virusurilor în organism. Ea este compusă în proporție mai mare de 50% din apă, așadar, un mediu uscat o va expune la deshidratare și posibile probleme. Simptomele pielii care suferă de uscăciunea aerului sunt mâncărimile, uscarea și crăparea în zonele mâinilor, picioarelor, tălpilor, genunchilor, coatelor și buzelor. Pielea uscată se poata agrava chiar până la eczeme, mâncărimi și iritații.
Efectele nocive ale aerului uscat asupra bebelușilor
Pentru un bebeluș, temperatura și umiditatea din casă sunt factori esențiali pentru a crește sănătos, iar dacă acestea nu sunt potrivite pot crea mari probleme.
Aerul din exterior este extrem de poluat, iar conform graficelor EEA Europa, calitatea generala a aerului respirat scade treptat in fiecare an.
Dacă aerul nu are umiditatea necesară (în jur de 60%), bebelușul poate face cruste nazale, care vor obtura calea respiratorie. Micuțul va încerca să respire, așadar, pe gură, iar gura și gâtul se vor usca, ceea ce va duce la dureri, iritații și usturime.
Totodată, năsucul uscat va începe să secrete și mai multe mucozități, care vor fi în exces, lucru ce va provoca tusea. Pielea micuților se va deshidrata din cauza lipsei umidității din aer. Din acest motiv, copiii de orice vârstă au nevoie de produse adecvate de hidratare.
Care sunt efectele aerului uscat asupra casei?
Aerul uscat va absoarbe umezeala de oriunde o va găsi, iar în timpul iernii, o va trage din pereți, din lemnul ușilor și al ferestrelor, din podelele de lemn, iar acestea se pot deforma, creând goluri.
Cum putem avea umiditatea adecvată în casă?
Aerisirea cât mai frecventă a camerei reprezintă soluția cea mai simplă. O altă metodă, folosită în multe locuințe este așezarea unui recipient cu apă pe calorifer. Însă, experții spun că această metodă nu este eficientă, decât în cazul unei umidități scăzute doar cu puțin sub 40%.
Cea mai bună soluție o reprezintă aparatul care umidifică, sau dezumidifcă, aerul din interior. Există mai multe tipuri de astfel de aparate, iar acestea trebuie alese în funcție de dimensiunea camerei. Totodată, ar trebui să ții cont și de capacitatea rezervorului de apă, pentru că aceasta este componenta care stabilește autonomia aparatului.
Un alt subiect extrem de important pentru și despre cei mici este, fără îndoiala pielea bebelușului. Află mai multe despre acest subiect din articolul Dermatita atopică la copii.