Începând cu al doilea trimestru de sarcină vei afla ce înseamnă acea „strălucire de gravidă” despre care tot ai auzit. Se produc schimbări la nivelul pielii, aceasta capătă un aspect mai luminos. Firul de păr devine mai gros, se îndesește și arată mult mai sănătos, iar unghiile îți vor crește mai repede.
De ce se întâmplă acest lucru? Răspunsul este unul simplu. Fluxul de sânge este mai crescut în timpul sarcinii și asigură organismului un aport mai mare de vitamine și minerale.
În săptămâna a 14-a de sarcină, prima săptămână din acest trimestru, cele mai multe gravide constată o diminuare considerabilă a grețurilor din primul trimestru. Începe acum perioada in care aproape că nu simți că ești însărcinată.
Grețurile din primul trimestru dispar
În cele mai multe cazuri greutățile primului trimestru vor dispărea. Pot însă să apără mici dureri de ligamente din cauza uterului care crește. Acestea se pot simți ca niște mici înțepături localizate în zona pelvină. Nu te îngrijora, acestea fac parte din evoluția firească a sarcinii.
Bebelușul măsoară acum aproximativ 10 cm lungime și are o greutate de aproximativ 60 de grame. Organele interne sunt în mare parte formate.
Bebelușul devine foarte activ din săptămâna a 15-a de sarcină și burtica de graviduță începe să se vadă. Auzul începe să se dezvolte, bebelușul poate să recunoască din săptămâna a 16-a de sarcină vocile din jur, poate recunoaște vocea tatălui și a mamei.
În săptămâna a 17-a de sarcină bebelușul cântărește aproximativ 150 de grame și are o lungime de aproximativ 16 cm. Acum se formează refluxul de supt și cel de a înghiți. Dacă ai puțin noroc medicul ar putea surprinde ecografic copilul cu degetul în gură sau sughițând.
Sistemul nervos central se va dezvolta în perioada următoare, încep astfel să se facă legături între sistemul nervos și elementele periferice.
Uterul este mărit, apăsând pe organele din jur și pe nervul sciatic. Kilogramele în plus asimilate pe perioada sarcinii agravează durerile de nerv sciatic, de picioare și duc la apariția varicelor. Încearcă să faci cât mai des mișcare, atât cât îți permite corpul. Dacă totuși durerile persistă, aplică comprese calde pe zona dureroasă. Poartă ciorapi compresivi, însă întotdeauna discută despre ceea ce te deranjează cu medicul care îți monitorizează sarcina.
Viitoarea mămică începe să simtă mișcările din burtică
După 19 săptămâni de continuă dezvoltare, bebelușul tău are acum dimensiunea unui grapefruit și cântărește aproximativ 250 de grame. Mișcările din burtică încep să se simtă ca niște înțepături bruște. Atât timp cât sarcina evoluează sănătos și bebelușul este bine, nu este nimic în neregulă dacă nu îi simți încă mișcările. Unele femei le simt din săptămâna a 17-a de sarcină, iar altele mai târziu, în săptămânile 23-24 de sarcină.
In săptămâna a 20-a se formează organele genitale ale bebelușului tău. Vorbind despre sarcinile de fetițe, un lucru interesant de reținut este că mama poartă în burtică atât fetița ei, cât și nepoții, aflați sub formă de sute de ovocite în ovarele micuței. Dacă în acest moment al sarcinii există sute de mii de ovocite, la naștere numărul acesta va scădea la aproximativ 2000.
Sarcina în săptămâna a 22-a este atent verificată de către medic. Acum bebelușul a ajuns la o greutate de 500 de grame. Este momentul în care se va face ecografia morfologică, adică se vor analiza toate organele interne ale bebelușului. Este un moment extrem de emoționant, când apar poate cele mai mari emoții de până acum, gândindu-te inevitabil că ecografia ar putea depista anumite probleme la nivelul organelor interne.
Tot acum se va verifica și placenta, aspectul și dimensiunea ei, precum și cantitatea de lichid amniotic.
Fizionomia feței este mai conturată
Fața este mai bine conturată acum, în săptămâna a 22-a de sarcină, așa că se pot face primele poze 3D si 4D ale bebelușului.
Începând cu săptămâna a 23-a, bebelușul va lua tot mai mult în greutate. Multe mămici observă acum linia mediană de pe burtică, deoarece se închide la culoare, devine maro. Acest lucru se întâmplă la 70-75% din gravide și se datorează concentrației ridicate de melanină. Aceasta este substanță ce conferă culoare pielii, părului și ochilor. Corpul își va reveni la normal după câteva luni de la naștere, atunci când nivelul hormonilor va reveni la normal și această linie maro se va estompa.
Tulburarea somnului este tot mai des întâlnită în această perioadă. Îți recomandăm să folosești o pernă pentru dormit special concepută pentru gravide, pernă ce te va ajuta mult să ai un somn mai odihnitor.
În săptămâna a 24-a de sarcină cel mic are o greutate de aproximativ 600 de grame, iar pielea și părul sunt încă transparente. Mama poate observa o senzație de amorțire, umflare si înroșire a palmelor sau a picioarelor. Se recomandă să execuți constant mișcări de rotație și de extensie a mâinilor și picioarelor, diminuând astfel aceste neplăceri.
în săptămâna a 25-a de sarcină bebelușul are o greutate aproximativă de 700 de grame. Se continuă dezvoltarea capilarelor de sânge și dezvoltarea la nivel pulmonar, un proces foarte complex și important în pregătirea pentru naștere.
Cel mic începe să reacționeze la stimuli
În săptămâna a 26-a, bebelușul are aproape 1 kg, începe să deschidă ochii și clipește, reflex ce indică o dezvoltare normală. Poți începe să interacționezi cu cel mic, atingând burtica cu mâna. El are acum capacitatea de a reacționa la stimulii tactili și auditivi și va simți atingerea, răspunzând cu o mișcare sau cu o lovitură.
Pentru mamă, acumularea de kilograme continuă, excesul ponderal ideal acum ar fi undeva la 7-8 kg. Încearcă sa faci exerciții de relaxare și exerciții prenatale, atât cât iți permite corpul. Poți încerca și exercițiile speciale de respirație pentru gravide.
La sfârșitul trimestrului doi de sarcină, în săptămâna a 27-a, bebelușul măsoară aproximativ 30 de cm.
Bebelușul tău va începe să audă
Bebelușul începe să perceapă diferite tonalități și începe sa audă. Te încurajăm să începi să îi vorbești constant pentru ca după naștere să îți recunoască vocea ta și pe cea a tatălui. Acest lucru va fi pentru el unul dintre puținele lucruri familiare de după naștere.
Unele mame se confruntă în această perioadă cu balonare sau flatulență, deoarece flora intestinală se schimbă. Este recomandat ca alimentele ce îngreunează digestia și sunt cunoscute că produc balonare și constipație (fasole, varză, conopidă) să fie eliminate, pe cât posibil, din alimentație.
Excesul ponderal și acumularea bruscă de greutate din această perioadă duc la distrugerea colagenului din piele, favorizând astfel apariția vergeturilor. Cremele pentru vergeturi îmbunătățesc elasticitatea pielii, dar nu împiedică formarea lor.
Evită auto-medicația, aceasta poate afecta atât fătul, cât și evoluția sarcinii. Discută mereu cu medicul care iți monitorizează sarcina despre orice te deranjează pe perioada sarcinii. El este singurul în măsură să îți ofere răspunsuri la întrebări și să trateze ce este de tratat.
Sfaturi pentru viitorii tătici
În încheierea acestui articol, avem câteva sfaturi pentru tatăl copilului. Știm că bărbații trăiesc diferit aceste momente, se pot implica foarte mult sau aleg să ajute doar atunci când le este cerut acest lucru.
Viitor tătic, sprijinul tău este esențial în acest moment al sarcinii. Rolul tău acum este să te asiguri că mama copilului tău se relaxează și se odihnește. Preia cât mai mult din treburile casnice sau din orice alte treburi de care se ocupă ea. Gătește, mergi la cumpărături, fă tu curățenie prin casă în locul ei și petreceți timp de calitate împreună. Urmează ultimul trimestru de sarcină, o perioadă solicitantă și cu multe provocări pentru mămică, în care va avea nevoie de tot sprijinul tău.