Alăptarea corectă nu ar trebui să doară. Realitatea este însă că, alăptatul nu este mereu ca în imaginile văzute deja probabil în mediul online. Alăptatul poate fi un proces extrem de dureros pentru mamă. Atunci când atașarea la sân nu este făcută corect, mamelonul va deveni tot mai sensibil la atingere. Se vor forma treptat răni deschise și fisuri la nivelul mamelonului. Acestea sunt extrem de dureroase și prezintă un risc ridicat de infecție, din acest motiv trebuie vindecate cât mai repede.
Primul pas ar fi corectarea poziției de alăptat, cu ajutorul unui consultant în alăptare.
Există anumite creme special concepute pentru ragadele mamare, care sunt inofensive la contactul cu gurița bebelușului. Aceste produse pe bază de lanolină nu trebuie șterse sau spălate înainte sau după alăptare.
Poți aplica și comprese cu hidrogel Multimam sau Medela după ce bebelușul a terminat de supt. Ține compresele pe suprafața mamelonului pentru câteva minute, fără a șterge după înlăturarea lor. Efectul va fi imediat resimțit, pielea iritată va fi mai hidratată și treptat se va reface.
Atunci când mama are ragade, pentru a proteja zona iritată sunt recomandate folosirea mameloanelor de silicon. Da, acestea pot fi de ajutor deoarece nu mai are loc un contact direct cu pielea iritată.
Uneori însă pot face mai mult rău decât bine
Dacă totuși optați pentru alăptarea cu mameloane de silicon, încercați să le folosiți pentru scurt timp. Iată de ce:
- bebelușul va suge mai greu și mai puțin din laptele de la sân prin aceste mameloane de silicon
- în lipsa contactului direct dintre gura bebelușului și areola mamei, dacă sunt folosite prea mult timp, bebelușul ar putea refuza sânul, fiind obișnuit cu siliconul de pe protecții
- dacă nu este aleasă mărimea potrivită, rănile deja existente se vor agrava. Sfaturile de mai jos te vor ajuta să faci alegerea potrivită.
Aplicați cremele tratament pe suprafața afectată ori de câte ori aveți ocazia
Rănile nu se vor vindeca doar dacă purtați aceste protecții de silicon. Pentru a preveni reapariția ragadelor mamare, cea mai bună soluție este atașarea corectă la sân. Am dedicat acestui subiect extrem de important pentru mamele care alăptează un articol amplu, cu imagini clare și detalii utile despre pozițiile corecte de atașare la sân a bebelușului. Articolul îl găsești aici.
O altă problemă întâlnită la nivelul mamelonului este candida
În general durerile în alăptare provocate de infecția cu candida sunt diferite față de durerile provocate de atașarea incorectă la sân. Apare o senzație puternică de usturime, de arsură la nivelul mamelonului și a areolei, zonă care devine uscată și se înroșește.
Această infecție poate afecta sănii oricând pe perioada alăptării. Deși este o afecțiune vizibila la nivelul pielii, Candida provoacă dureri puternice la nivelul mameloanelor, dar și în sâni. Ulterior durerea se poate răspândi și la subsuoară sau spate. Candida poate să apară doar la unul din sâni sau doar la mamelon
Candida se transmite și la copilul care este alăptat?
Nu există teste care să confirme sau să infirme faptul că prin alăptare candida se transmite la bebeluș. Există cazuri în care, deși bebelușul are pete albe în guriță sau erupții cutanate în jurul gurii, mama nu prezintă simptome. Există și situații în care mama prezintă simptome ale infecției cu Candida, dar bebelușul alăptat nu.
Tratarea infecției cu Candida
La fel ca și în cazul ragadelor, există creme speciale pentru această afecțiune, care se aplică după fiecare supt. Crema nu se spală și nu se șterge. Acest tratament se va aplica până când durerea se diminuează, aproximativ 3-4 zile.
Dacă durerea persistă, discută cu medicul despre acest lucru. El este singurul în măsură să îți recomande, dacă este nevoie, un alt tratament.
Orice recomandare de produse am face noi în articol sunt doar sugestii
Ceea ce a funcționat la prietena ta de exemplu, nu este obligatoriu să funcționeze și la tine, așadar, consultă întotdeauna medicul pentru orice tratament ai nevoie.
În ambele cazuri este indicată purtarea unor haine și sutiene largi, care să nu irite și mai mult zonele deja sensibile. Reține faptul că, în cazul alăptatului, spălatului sânilor frecvent este un lucru nociv, care provoacă uscarea pielii și creează disconfort.
Evită să porți bustiere și sutiene strâmte. Încearcă, pe cât posibil să stai cu sânii descoperiți până se diminuează disconfortul.
Fiind pe aceeași temă, s-ar putea să te intereseze și: Alăptarea: Greșelile pe care le-am făcut după nașterea copilului meu
Alăptarea: greșeli pe care le-am făcut după nașterea copilului meu