Alimentația din primii ani de viață ai unui copil pune bazele alimentației de mai târziu, din viața de adult. Copiii ar trebui să experimenteze o gamă variată de alimente, gusturi și arome, ingrediente și condimente. Cu toate acestea, nu este indicat să consume de mici orice din alimentația unui adult.
În privința alimentației, importante sunt, în primul rând, obiceiurile din familie. Deși au un stil de viață echilibrat, obiceiurile alimentare ale copilului se schimbă în jurul vârstei de 4-5 ani. Pentru părinți această perioadă este o provocare, dar cu informațiile potrivite și cu multă multă răbdare, obiceiurile alimentare pot fi menținute și pe termen mai lung.
În unele situații, alimentația nu ține cont doar de valorile nutritive, de conținutul de fibre sau de alte vitamine. Copiii alergici au nevoie, de cele mai multe ori pentru o perioadă de timp, de o alimentație atent verificată.
Orice aliment poate provoca o reacție alergică
Alimentele precum roșia, avocado și banană sunt considerate a fi alimente alergenice, dar cu o frecvență foarte mică.
Alimentele care provoacă cel mai des reacții alergice sunt:
- nuci, alune, migdale, arahide
- lapte de vacă
- ou
- soia
- pește
- creveți, scoici, caracatiță
- ovăz, grâu, secară, couscous și orice alte cereale care conțin gluten
Conform statisticilor, până la vârsta de 3 ani, 90 % dintre copii scapă de alergia la laptele de vacă, 70 % de alergia la ou și 20 % de alergia la alune.
Este important de știut că, un copil poate fi alergic la gălbenușul de ou, dar nu și la albușul de ou sau invers, poate fi alergic doar la albuș. Alergia poate să fie declanșată de oul fiert, de cel sub formă de omletă sau de oul din compoziția unui aluat. Pentru a identifica forma care provoacă reacția alergică, oferă copilului atât gălbenușul, cât și albușul, sub mai multe forme.
Alimente interzise în alimentația copilului
Din alimentația celui mic ar trebui să lipsească mezelurile, mâncarea crudă, mierea, sarea și zahărul.
Zahărul, siropurile și îndulcitorii se pot înlocui cu pudră de roșcove sau fructe coapte adăugate în preparate. Pe larg despre acest subiect și 3 rețete de ” ciocolată ” pentru bebeluși găsești în articolul
Până la vârsta de 1 an, limita zilnică de sare este de 1g de sare sau 0,4 g sodiu. Citește întotdeauna eticheta produsului pe care urmează să îl consume copilul. Dacă faci alegerile potrivite pentru produsele din comerț și nu mai adaugi sare în mâncarea lui, această limită se poate respecta foarte ușor.
Mierea este categoric interzisă pentru consum copiilor mai mici de un an. Aceasta poate conține o bacterie care duce la botulism. Printre simptomele botulismului se regăsesc salivarea abundentă, dificultăți în susținerea capului, reflexe pupilare slabe, dificultăți respiratorii, vomă, greață, dureri abdominale intense, oboseală accentuată.
Mâncarea crudă sau preparată necorespunzător conține bacterii care pot afecta starea de sănătate a unui copil. Așteaptă până când mai crește pentru a îi da, de exemplu, sushi.
Din motive evidente, mezelurile trebuie evitate. Acestea includ toate alimentele interzis enumerate anterior. Unele sunt crude și toate conțin cantități mari de sare și zahăr.
Introducerea alimentelor alergenice
Conform recomandărilor oficiale, introducerea alimentelor alergenice în alimentația copiilor cu o vârstă mai mică de 1 an a condus la scăderea numărului de copii cu alergii. Astfel, cea mai sigură metodă de a evita apariția alergiilor este chiar consumul alimentelor cu potențial alergen încă de la vârsta de 6 luni.
Se va introduce alimentul treptat, într-o cantitate mică. Vom crește cantitatea consumată treptat, în următoarele zile. În primele două luni de diversificare introduce în fiecare săptămână câte un aliment alergen.
În prima zi în care îi oferi ou, copilul doar va gusta din acesta. Oferă-i o bucată mică din gălbenușul sau albușul unui ou fiert tare. În zilele următoare crește cu câte puțin cantitatea, astfel încât în a patra zi să consume jumătate de ou fiert tare. Dacă până în acest moment nu au apărut simptomele unei alergii, poți introduce oul și în celelalte preparate.
Cum identificăm o alergie alimentară?
Printre simptomele unei alergii alimentare se numără mâncărime, umflarea buzelor sau a limbii, amorțeli, crampe abdominale, vărsături, diaree sau accentuarea dermatitei atopice. Toate aceste simptome nu apar toate deodată. Ele pot să apară la scurt timp după consumarea alimentului alergenic sau chiar la câteva zile după.
Dacă presupui că cel mic are o alergie alimentară, identifică clar simptomele și discută imediat cu medicul de familie sau cu medicul pediatru. Atunci când medicul confirmă alergia, în funcție de severitatea simptomelor, se poate recomanda un test de alergeni.
Cea mai rapidă și ușoară metodă de a ține sub control o alergie este de a întrerupe imediat consumul alimentului alergen. În situația în care copilul este alăptat, mama va exclude din alimentația ei alimentele alergenice.
Știai că, Chlorella consumată de copii determină o eliminare rapidă a metalelor grele din organism? Click aici pentru detalii.
Condimente sănătoase care ” dau gust „
Mâncarea trebuie să aibă gust, chiar și atunci când este consumată de un copil de 1 an. Pentru a da gust mâncării, alege să folosești condimente și nu sare. Poți folosi boia de ardei dulce, busuioc, mărar, pătrunjel, oregano, usturoi, fulgi de drojdie inactivă, mentă, etc.
Obținută prin pisarea ardeiului roșu uscat, boiaua de ardei conține o cantitate mare de vitamina C și ajută la îmbunătățirea digestiei
Busuiocul este o sursă importantă de vitamina A, magneziu, fier și calciu. Se poate folosi în sosuri și se consumă cu paste sau pizza.
Fulgii de drojdie inactivă conțin proteine și minerale și au un gust asemănător cu cel de parmezan. Poți adăuga câte o lingură în paste, sosuri, supe creme și în orice altceva ai adăuga puțină brânză.
Consumul de pătrunjelul și mărar are efecte benefice asupra oaselor și îmbunătățesc absorbția de fier în organism. Pentru a păstra cât mai mult din elementele nutritive, adaugă aceste ingrediente proaspete și la finalul preparării.
Un ingredient foarte complex este Oregano. Este o sursă importantă de fier, magneziu, calciu, acizi grași omega-3, vitamina C și vitamina A. Oregano se poate folosi atât în sosuri cât și în mâncăruri, dar se poate adăuga și în carnea în care fierbe carnea de vită pentru a mai diminua mirosul acesteia.
Coriandru stimulează apetitul și se poate folosi în mâncare sub diferite forme: frunze, semințe sau boabe.
Menta stimulează digestia și se poate folosi atât în omlete, piureuri, cât și în combinație cu fructe.
Știm că cei mici sunt mai greu de convins să mănânce mâncare sănătoasă, fiind atât de multe alternative pentru cea nesănătoasă. Oferindu-i însă mâncare sănătoasă și diversificată, îi vei asigura elementele nutritive și vitaminele pentru o dezvoltare armonioasă, fizică și mentală. Nu uita că exemplul de urmat pentru cel mic ești chiar tu! Dacă vei avea un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată, cel mic te va urma.