Testul de sarcină este primul test pe care îl face o femeie însărcinată, dar după cum probabil știi deja, nu și singurul. În funcție de anumiți factori, cum ar fi vârsta viitoarei mămici, există o serie de proceduri medicale și de analize ce îți vor fi recomandate de către medic, unele fiind considerate necesare, nu doar simple recomandări. Cele mai multe analize le vei face pe parcursul primelor luni de sarcină.
Testele de sânge sunt primele teste pe care le vei face. Prin analiza sângelui se poate confirma atât sarcina, cât și starea de sănătate a fătului. Starea ta de sănătate, viitoare mămică, va fi verificată tot prin analize de sânge.
Cele mai frecvente analize de sânge pe care le vei face sunt:
- analiză de identificare a grupei sangvine și a Rh-ului: dacă nu știi deja aceste lucruri, medicul va solicita această analiză. De ce este important Rh-ul în sarcină? E bine de știut că Rh-ul poate fi pozitiv sau negativ. Dacă, de exemplu, mama are Rh negativ, iar copilul Rh pozitiv, cel mic este predispus la anemie. În acest caz sarcina va fi monitorizată mai des, pentru a evita eventualele complicații. Medicul îți va da mai multe detalii despre această situație, dacă va fi cazul.
- anemia poate să apară și la mamă, prin urmare analizele de sânge vor verifica și acest aspect
- teste pentru: bolile cu transmitere sexuală, HIV, rubeolă și hepatită de tip B
Testarea secrețiilor vaginale ( Testul Papanicolau )
Acest test presupune recoltarea unei cantități mici de secreție din canalul vaginal și de pe colul uterin. Pentru a face acest lucru, medicul ginecolog va introduce un specul vaginal în vagin pentru a putea vedea dacă cervixul sau colul uterin este închis, așa cum ar trebui să fie. Acest specul vaginal va ușura recoltarea de secreții vaginale, favorizând accesul la zona de recoltare. Secreția va fi depusă pe lame pentru a putea fi analizate la laborator. Se va verifica astfel dacă ai vreo infecție cu transmitere sexuală sau cancer cervical.
Testele de urină
Probabil ai mai făcut în trecut teste de urină și știi care e procedura. Perioada sarcinii nu face excepție, testele de urină sunt un ” must have „. Prin ele se verifică nivelul de proteine și de zahăr din corpul tău. Proteinele prezente în urină indică cel mai probabil prezența unei infecții la nivelul tractului urinar sau afecțiuni ale rinichilor. Dacă analizele confirmă prezența proteinelor, pe parcursul sarcinii tensiunea va fi cel mai probabil ridicată și vei avea un risc crescut de preeclampsie. Mai multe despre preeclampsie poți afla de aici.
Nivelul ridicat de zahăr indică o eventuală posibilitate de diabet. Dacă nivelul de zahăr este ridicat, vei fi testată și pentru diabet gestațional, un tip de diabet care apare doar pe perioada sarcinii.
Verificarea tensiunii și a pulsului
Deoarece femeile însărcinate prezintă un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială, înaintea fiecărui consult din perioada sarcinii îți vor fi măsurate tensiunea arterială și pulsul. Pentru a putea monitoriza evoluția, medicul îți va recomanda probabil să ai o mică agendă sau un carnețel pe care să fie notate datele de către asistentă.
Ecografiile
Cred că orice viitoare mămică își dorește să meargă frecvent la medicul care îi supraveghează sarcina pentru a vedea fătul la ecografie, asigurându-se astfel că cel mic este bine. Și viitorii tătici pot fi la fel de grijulii, un exemplu cunoscut fiind Tom Cruise, care a cumpărat un ecograf pentru acasă atunci când Katie Holmes a fost însărcinată.
Din fericire tehnologia a evoluat mult în acest domeniu și prin intermediul ecografiilor medicul poate vedea în detaliu inima și coloana vertebrală, dar poate măsura și lungimea mâinilor sau a picioarelor pentru confirmarea eventualelor malformații genetice.
Test de toleranță la glucoză
Despre diabetul gestațional am discutat și anterior, când am povestit despre nivelul sângelui din urină. Testul de toleranță la glucoză este testul care poate confirma diabetul gestațional. Reține faptul că, acest tip de diabet apare și se dezvoltă doar pe perioada sarcinii și dispare, în aproape toate cazurile, după naștere. Riscul în cazul diabetului gestațional este de a avea un bebeluș supraponderal, motiv pentru care îți va fi recomandată nașterea prin operație de cezariană.
Realitatea despre nașterea prin cezariană poți afla direct de la o proaspătă mămică, citind acest articol.
Ce presupune testul de toleranță la glucoză? Vei primi un pahar cu un lichid foarte foarte dulce, pe care va trebui să îl bei. Sfatul meu este să nu îl bei repede ca să scapi de el. De ce? Cel mai probabil stomacul tău va avea un ” șoc dulce ” și ar putea respinge lichidul, dând afară tot. Dacă se întâmplă acest lucru, va trebui să bei o nouă doză de lichid dulce. Dă-i ocazia organismului tău se se adapteze treptat și nu ar trebui să întâmpini probleme. Nu e chiar atât de rău!
La exact o oră după ce ai băut lichidul, îți va fi recoltată o probă de sânge.
După încă o oră, îți va fi recoltată o altă probă de sânge. Cele două analize sunt necesare pentru a vedea cantitatea de glucoză absorbită de organism în timp. După ce faci această ultimă analiză, ar fi bine să ai la îndemână ceva de mâncare. După atât de mult dulce și două analize de sânge, vei avea nevoie de un sandwich sau ceva de ronțăit.
Testul alfafetoproteinic
Revenind la proteinele din sânge, un nivel mult ridicat sau foarte scăzut poate indica o malformație congenitală, cel mai frecvent fiind vorba despre sindromul Down. Am subliniat cele două cuvinte pentru că există și cazuri în care, deși analiza proteinelor indică „valorile corecte” pentru o malformație, o analiză suplimentară ( amniocenteza ), infirmă acest lucru. Analizele de sânge sunt indicatori ai unor eventuale probleme, dar ele nu confirmă problema. Testul alfafetoproteinic se face în săptămâna 15 sau 16 de sarcină.
Sindromul Down și alte malformații genetice frecvente pot fi depistate cu o acuratețe foarte bună prin testul Harmony. Eu am ales să fac acest test, deși nu făceam parte din categoria de risc. Pe larg despre Harmony și rezultatul testului în imagini poți citi în acest articol.
Amniocenteza
După vârsta de 35 de ani ovulele încep să „îmbătrânească” ușor și apar riscuri mai mari de anomalii cromozomiale. Din acest motiv, medicul poate recomanda o procedură de testare genetică suplimentară a fătului femeilor însărcinată ce au peste 35 de ani. Dacă în istoricul familiei au fost anterior cazuri de malformații congenitale, de exemplu simdrom Down, amniocenteza va fi recomandată de către medicul ginecolog, indiferent de vârsta mamei.
Această analiză se face în săptămâna 16 – 18 de sarcină. Pentru a putea vedea poziția exactă a copilului , medicul va face prima dată o ecografie, după care va înțepa prin burtă cu o seringă până ajunge la lichidul amniotic, de unde va colecta cantitatea necesară analizei.
Vei primi rezultatul după aproximativ două săptămâni. Poate părea dureros, dar nu este. Citind experiențele mamelor care au trecut prin asta, cred că următoarea afirmație descrie cel mai bine experiența: ” după înțepătura în piele de la început, nu mai simți nimic. Nu simți nimic înăuntru, ceea ce e logic și din punct de vedere anatomic, din moment ce nu avem nervi în acele organe,
Medicul ar trebui să te informeze că există un risc mic ca această analiză să provoace un avort. Este la alegerea ta dacă vrei sau nu să faci această analiză. Practic, dacă rezultatul este pozitiv și o malformație genetică este confirmată, vei fi întrebată dacă vrei sau nu să păstrezi sarcina. Dacă excluzi din start avortul, nu are sens să faci această analiză.
Un mare dezavantaj al acestei analize este perioada avansată a sarcinii în care se face recoltarea. În a cincea lună de sarcină vei simți deja mișcările bebelușului prin burtică, ceea ce face luarea deciziei de avort mult mai dificilă. Este oricum una dintre cele mai grele decizii pe care le poate lua cineva vreodată.
Indiferent de ceea ce alegi, absolut nimeni nu are dreptul să te judece. Reține asta!
CVS ( Chorionic Villus Sampling )
Este o analiză care, în anumite condiții, poate fi o alternativă bună amniocentezei. CVS testează aceleași lucruri, respectiv sexul copilului și anomaliile genetice. Testul se poate face încă din săptămâna 11 de sarcină, iar rezultatul îl vei primi în 24 de ore, mult mai repede decât în cazul amniocentezei.
Cum se face CVS? Medicul îți va spune să te așezi cu picioarele în sus, pe suporți, la fel ca și în cazul testului Papanicolau. Canalul vaginal și cervixul urmează să îți fie curățate și dezinfectate cu betadină.. Va fi introdusă apoi o sondă pentru a localiza bebelușul. Doctorul va insera apoi un tub de plastic foarte subțire prin orificiul cervical, spre uter. Prin acest tub se va introduse apoi un ac, pentru a extrage o monstrp minuscură din vilozitățile coariale lipite de făt.
Această analiză este contraindicată atunci când femeia însărcinată a avut sângerări la începutul sarcinii. În acest caz, testarea se poate face similar amniocentezei, prin înțeparea cu o seringă a burții.
Testul nonstres
Este un test care se face fie atunci când sarcina a ajuns la termen, fie a depășit termenul. Îți va fi pus un cordon de monitorizare a fătului pe burtică, pentru a îi înregistra bătăile inimii. Spre sfârșitul sarcinii bebelușul nu prea mai are loc să se miște. Doctorii vor verifica prin acest test dacă cel mic încă se simte bine în burtică sau trebuie ajutat să ” iasă „, fiind prea înghesuit.