Decizia de a mânca sănătos este oricând binevenită. De cele mai multe ori, după ce bebelușul începe diversificarea, stilul de viață al întregii familii se schimbă. Pentru ca cel mic să aibă un început cât mai bun în ceea ce privește alimentația, părinții aleg pentru acesta alimentele BIO.
Cererea pentru produsele BIO, organice sau ecologice este în continuă creștere. De la fructe și până la carne, ouă și cereale, pe piață există variante BIO pentru aproape orice. Alimentele BIO sunt asociate cu ceva sănătos, pentru care consumatorii sunt dispuși să plătească mai mult. Deși pot arata la fel, un fruct bio este mult mai gustos decât cel obișnuit.
Ce sunt alimentele BIO ?
Organizația Mondială a Sănătății definește alimentele BIO ca fiind alimente care au fost fabricate prin procedee tradiționale și eco-friendly. Alimentele bio, eco sau organice prezintă toate aceleași caracteristici. Sunt alimente obținute fără intervenții genetice și pentru care nu s-au folosit substanțe chimice de niciun fel.
Agricultura Bio respinge folosirea de pesticide, fertilizatori, aditivi și hormoni de creștere. Fermierii trebuie să hrănească animalele doar cu hrană ecologică și să le asigure accesul la zone în aer liber cât de des este posibil. Termenul BIO face referire doar la alimente.
Nu oricine poate vinde produse BIO
Pentru a putea vinde aceste produse, este necesară o certificare în acest sens. Atunci când îți dorești să cumperi un aliment BIO, verifică întotdeauna eticheta. Aceasta trebuie să includă sigla națională „ae” și sigla comunitară. Sigla se folosește de mai bine de 10 ani.
Sigla este obligatorie pentru toate produsele alimentare din Uniunea Europeană obținute și vândute ca alimente ecologice. Ea poate fi utilizată numai pentru alimentele care au fost certificate ca fiind bio de către Organismul de Inspecție și Certificare.
Spre deosebire de agricultura convențională, pentru agricultura ecologică este foarte ușor de aflat proveniența.
Ministerul agriculturii și dezvoltării rurale pune la dispoziția consumatorilor lista de operatori certificați în agricultura ecologică de pe teritoriul României.
Spre deosebire de produsele naturale, pentru cele BIO producătorul își asumă responsabilitatea pentru produs. În cazul produselor naturale, nimeni nu îți poate garanta calitatea produsului.
Citește întotdeauna eticheta produselor înainte de a le cumpăra
Eticheta include toate detaliile despre produs: producător, ingrediente, termen de valabilitate. Citește mereu eticheta produselor pe care le cumperi, mai ales atunci când faci aceste alegeri pentru copilul tău.
Alimentele BIO sunt, în general, mai scumpe decât cele obișnuite. Costul mare pentru acestea este și din cauza certificării BIO. Aceasta trebuie făcută separat pentru fiecare lot de alimente. Cu cât lotul este mai mare, costul certificării se împarte la mai multe produse, ajungând astfel la un preț final/produs mai mic. Pe măsură ce numărul consumatorilor de alimente BIO va crește, prețul acestora va începe să scadă.
Produse bio fără etichetă
Cum putem alege un produs Bio în cazul alimentelor care nu sunt ambalate, deci nu au etichetă? În această situație, producătorul trebuie să prezinte documente care să confirme că produsul este Bio.
Indiferent de unde alegeți să cumpărați produse BIO, este important să fiți informați. Copiii în special au nevoie ca tu să iei decizii bune în ceea ce privește alimentația lor.
În cazul ciupercilor de exemplu, indiferent dacă sunt sau nu BIO, este indicat să fie consumate cu moderație de copii și de femeile însărcinate. Click aici pentru mai multe detalii.
În fiecare supermarket vei găsi o zonă doar cu alimente BIO. Pentru semințe, cereale, praf de copt și orice altceva BIO, poți comanda și online.
Un exemplu de astfel de distribuitor din mediul online pentru alimente BIO este BioMarket. Variante sunt multe, atât în mediul online cât și în supermarketuri, rămâne se alegi tu care variantă se potrivește familiei tale.
Mai multe detalii despre sursele alimentare importante pentru cei mici găsești în articolul Top 10 alimente nutritive pentru copii. Ce nu trebuie să lipsească din alimentația lor?