Ai observat cu siguranță că, oriunde sunt baloane, sunt și copii. Indiferent de culoare și mărime, baloanele atrag atenția celor mici. Dintotdeauna a fost așa și, lucrurile nu se vor schimba probabil niciodată. Dar dacă ți-aș spune că, baloanele pot fi extrem de periculoase pentru copii, ce ai spune? Nu te-ai gândit la asta, nu? Nici eu! Întâmplător însă, am dat peste o știre care m-a făcut să caut mai multe detalii despre acest subiect.
Așa am aflat că, în Statele Unite ale Americii de exemplu, baloanele sunt cauza în aproape 40 % din cazurile de sufocare prin înghițire a diverselor obiecte de către copii. Da, vorbim despre acele baloane colorate și imprimate cu personajele preferate din desenele animate.
În cele mai multe astfel de accidente au fost implicați copii între 1 și 6 ani
Concret, copiii au tendința să bage parțial sau complet balonul în gură pentru a încerca să îl umfle. Pentru că nu au control deplin asupra respirației, atunci când trag aer în piept, sunt șanse mari ca, involuntar, să tragă și balonul.
Copilul aspiră practic bucata de latex în plămâni
Unii copii mestecă balonul ca pe o gumă de mestecat și apoi îl înghit. Chiar și bucățile de balon pot fi periculoase datorită elasticității pe care o au, putând să se blocheze pur și simplu în gât, îngreunând respirația. Atunci când aerul este împiedicat să circule dinspre și înspre plămâni și creierul nu mai primește oxigen, viața respectivei persoane este pusă în pericol.
Datorită texturii latexului, baloanele se mulează practic pe orice suprafață. Baloanele pot rămâne lipite de pereții gâtului. Indiferent de formă, textură sau dimensiune, baloanele sunt extrem de dificil de extras din gât.
Măsuri de prim ajutor în caz de înec cu obiecte
De cele mai multe, metodele clasice de acordare a primului ajutor în caz de înec cu obiecte, nu funcționează pentru baloane. Ne referim aici la bătăile ritmate pe spate, la manevra Heimlich, sau chiar și la scoaterea balonului cu degetele din gura pacientului. Sunt șanse mari ca niciuna din aceste manevre să funcționeze.
Un caz concret este cel al unui băiat de 1 an și 4 luni din Suceava
În timp ce se juca cu frații săi mai mari, băiatul s-a înecat cu un balon. Disperați, părinții au încercat să îi scoată balonul din gură, dar acesta s-a rupt și o bucată a rămas blocată în gâtul copilului. Medicii nu au putut să îl mai salveze. Micuțul a intrat în stop cardio-respirator și la scurt timp după incident, a murit.
Prevenția este evident cea mai bună metodă de a evita o tragedie
Cea mai simplă metodă este ca cel mic, indiferent de vârstă, să știe că, baloanele se umflă cu pompa specială pentru baloane. Asta înseamnă că, dacă vrei să îi cumperi baloane cu care să se joace acasă, ele vor veni, obligatoriu însoțite de pompă. Toată lumea va umfla baloanele astfel.
După vârsta de 8 ani, copiii au un control mai mare asupra respirației, putând “ exersa “ în jurul acestei vârste și umflatul balonului cu gura, dacă se vrea acest lucru. Riscurile de aspirare a balonului sunt mai mici la această vârstă, dar ele tot există, indiferent de vârstă.
De exemplu, un băiat de 9 ani a inhalat un balon în timp ce încerca să îl umfle pentru sora sa mai mică. Dintr-o simplă joacă și o greșeală, viața lui s-a terminat la doar 9 ani.
Un alt risc legat de baloane este cel legat de inhalarea heliului din baloane, dar despre acest subiect vom vorbi într-un articol viitor.
Concluzii: Baloanele se umflă doar cu pompa specială pentru baloane. Nici copiii, nici adulții nu ar trebui să le umfle cu gura. Reține faptul că, accidentele se întâmplă oricui, indiferent de vârstă sau statut social.
Te invit să afli mai multe și despre un subiect aparent banal: popcorn și copii. În special dacă ai acasă un copil mai mic de 5 ani, citește acest articol.