În special dacă te afli la primul copil, imediat după ce ai văzut testul de sarcină pozitiv, îți vei pune întrebarea: ” Ok și acum ce fac? ” Vei simți tot mai mult că trebuie să aperi suflețelul care crește încet încet în corpul tău de orice și de oricine. Chiar și lucrurile inofensive vor părea, uneori, periculoase pentru evoluția sarcinii.
Dragă mămică, avem un singur sfat: Relaxează-te! Informează-te doar din surse sigure și discută cu medicul care îți monitorizează sarcina despre orice temere ai, oricât de banală ți se pare. Echilibrul emoțional este atât de important în sarcină!
Pentru a te ajuta să scapi de câteva griji, vom prezenta în continuarea articolului șapte din îngrijorările femeilor însărcinate legate de: zborul cu avionul, purtarea centurii auto, ridicarea de greutăți sau înotatul în piscină, în apa cu clor.
Bebelușul din burtică este în siguranță dacă zbori cu avionul?
În mod normal, dacă sarcina a evoluat normal până la momentul zborului și nu ai contraindicații de la medic, zborul cu avionul nu este periculos pentru femeile însărcinate.
Călătoria cu avionul în ultimul trimestru de sarcină este interzisă?
Regula general valabilă a companiilor aeriene este urcarea la bordul aeronavei doar a femeilor însărcinate în maxim 36 de săptămâni. Atunci când îți planifici călătoria, calculează cu exactitate și cât de avansată va fi sarcina la zborul de întoarcere. Cel mai sigur ar fi ca, indiferent de stadiul sarcinii, să obții aprobarea medicului care îți monitorizează sarcina,. Programează un control chiar înainte de zbor pentru a avea o imagine de ansamblu cât mai exactă.
Când ar trebui totuși să eviți zborul cu avionul?
Presiunea aerului în avion este mai mică decât presiunea aerului de la înălțimi mici. Din acest motiv, în timpul zborului este posibil ca tensiunea arterială și frecvența cardiacă să crească.
Indiferent de cât de avansată este sarcina, evită zborul cu avionul dacă medicul care îți monitorizează sarcina a confirmat una din aceste afecțiuni:
- anemie severă
- tromboză venoasă
- insuficiență placentară
Dacă zborul nu poate fi evitat sau amânat până după nașterea copilului, medicul îți va recomanda oxigenoterapie, o tehnică medicală care crește cantitatea de oxigen din aerul inspirat, compensând astfel cu deficitul din organism. Mai multe detalii despre oxigenoterapie poți citi aici.
Poți trece prin detectorul de metale de la aeroport când ești însărcinată?
Da. Detectoarele de metale folosesc un câmp electromagnetic la nivel redus pentru a detecta substanțe dăunătoare și armament, nivel considerat sigur chiar și pentru femeile însărcinate. Atât detectoarele de metale pentru persoane cât și baghetele de verificare folosite de agenții de securitate nu prezintă riscuri pentru sarcină.
Este important de știut că, doar aparatele care scanează bagajele folosesc razele X, toxice pentru organismul uman. Radiațiile emise de acestea sunt asemănătoare cu radiațiile radiografiilor dentare.
Protejezi sau nu bebelușul din burtică dacă porți centura de siguranță?
Însărcinată sau nu, recomandarea specialiștilor este de a purta centura de siguranță. Purtată corect, în cazul unui accident, bebelușul și viitoarea mămică vor fi cât se poate de protejați. Chiar și în timpul sarcinii, folosește centura de siguranță corect, cu ambele părți ale centurii. Partea orizontală va fi poziționată cât mai jos posibil, sub abdomen, iar cea oblică trebuie să pornească de la umăr, peste piept, printre sâni și pe partea dreaptă a burții.
Poți lua în brațe copilul cel mare atunci când ești însărcinată?
Începutul sarcinii nu ar trebui să creeze probleme, deci da, îl poți lua în brațe pe copilul cel mare. Dacă spatele îți permite, până în luna a patra sau a cincea de sarcină, îl poți ridica. După acest termen, ar fi bine, pe cât posibil, să eviți să ridici greutăți. Poți în schimb să îl ții pe picioare atunci când stai pe scaun, pentru a nu întrerupe complet îmbrățișările.
Vor exista momente, chiar și după acest termen, în care nu vei putea evita ridicarea de greutăți, fie că vorbim de copil sau de altceva. Pentru a nu pune presiune pe mușchii abdominali și pe spate, adoptă o poziție corectă de ridicare: îndoaie genunchii, menține spatele drept și poartă o centură de susținere a spatelui.
Poți înota în piscina ce conține apă cu clor atunci când ești însărcinată ?
Da. Nu există studii care să demonstreze că apa din piscină care conține clor în parametrii normali poate afecta în vreun mod sarcina.
Lista de întrebări rămâne deschisă. Dacă mai ai și alte nelămuriri, temeri sau pur și simplu curiozități despre un subiect legat de sarcină, te invit să ne lași un mesaj și vom discuta subiectul pe larg, întotdeauna cu informații din surse sigure. Sarcină ușoară îți dorim, cu cât mai multe amintiri frumoase!
Citește și Adevărat sau fals? Mituri și superstiții în sarcină