Informațiile despre ceea ce se întâmplă cu bebelușul în primele zile de viață sau în primele luni de viață sunt doar la un click distanță. De cele mai multe ori însă, avalanșa de informații noi poate speria un viitor părinte. Din acest motiv, am ales să sintetizăm informațiile și să discutăm pas cu pas despre etapa prin care urmează să treci alături de bebelușul tău.
Vom discuta prima dată despre scorul APGAR sau prima notă primită de bebeluș. Pe larg despre acest subiect am povestit aici. Este important de știu că, deși copilul primește note mai mici de 10, el va recupera cel mai probabil pe parcurs. Nota nu este un indicator al stării sale de sănătate pe viitor.
Un al doilea lucru important de știut este că în spital bebelușului i se vor face două vaccinuri
Primul vaccin este cel împotriva hepatitei B. Cel de al doilea este vaccinul HCCB, împotriva tuberculozei. Este important de reținut că hepatita B este un virus foarte răspândit care se poate transmite la bebeluș de la mamă. Acest virus poate fi prezent încă de la naștere în organismul bebelușului și se poate activa oricând pe parcursul vieții sale, provocând boli foarte grave, cum este ciroza.
La momentul actual nu există tratament pentru virusul hepatitic B
Altfel spus, vaccinarea de la naștere este singura metodă de a preveni eventualele probleme de sănătate ce pot să apară în viața de adult. Dacă de exemplu nu ești vaccinat și iei virusul, nu se mai pot face prea multe lucruri pentru a combate simptomele.
Boala se descoperă de obicei când este prea târziu. Apar dureri în partea dreaptă, iar boala este fără tratament. Totul poate fi evitat prin vaccinul contra hepatita B
Vaccinul împotriva tuberculozei: deși este o boală frecvent întâlnită în țările subdezvoltate, există și în prezent cazuri.
Screening-ul metabolic: testarea ce va face tot în spital, atunci când bebelușul este înțepat în călcâi, Desprea această analiză povestim pe larg aici.
Screening oftalmologic și screeningul auditiv sunt testări care se vor face tot în spital. Ecografia cardiacă se va face în maternitate doar dacă medicul sesizează suflu la inimă sau bătăi neregulate.
Ce înseamnă testul de screening al pielii sau icterul ?
Icterul neonatal este fiziologic normal și frecvent întâlnit la bebeluși. Conform statisticilor, unul din doi copii născuți la termen au icter neonatal. În cazul copiilor născuți prematur, frecvența este mult mai mare, respectiv 80 % din bebelușii născuți înainte de termen au icter încă de la naștere.
Un bebeluș care are icter are de fapt un surplus de bilirubină în sânge. Bilirubina este de culoare galbenă, de aici și pigmentarea gălbuie a pielii. Acest surplus se datorează în special faptului că ficatul bebelușului nu este încă suficient dezvoltat pentru a procesa cantitatea mare de bilirubină din sânge.
După aproximativ 2-3 săptămâni de la naștere, icterul ar trebui să dispară de la sine
În tot acest timp ficatul va ajunge la maturitatea necesară pentru a își îndeplini funcțiile. Măsurarea cantității de bilirubină din sânge nu este o metodă invazivă. Altfel spus, copilul nu trebui înțepat pentru a face această analiză. Medicul sau asistenta pot oricând măsura nivelul de bilirubină prin apropierea de pielea bebelușului a unui aparat ce scanează pielea.
Cea mai mare valoare în sânge a bilirubinei va fi la 3 zile de la naștere.
Valorile diferă în funcție de modul de hrănire al bebelușului, respectiv dacă este sau nu alăptat. Dacă valorile înregistrate sunt foarte ridicate, bebelușul va face fototerapie în spital. Practic el va fi ținut complet dezbrăcat sub lumina unor lămpi puternice care distrug bilirubina din sânge.
Dacă fototerapia nu funcționează sau dacă valorile sunt mult peste maximul acceptat, bebelușul va avea nevoie de transfuzii de sânge pentru ca icterul să dispară.
Fototerapia poate avea efecte adverse pe termen scurt
Fiind ținut sub lămpi timp de 6 / 12 sau 24 h, legătura dintre nou-născut și mamă ar putea fi afectată. Dezechilibrul termic este un alt efect negativ pe termen scurt. Pentru că atunci când este ținut sub lămpi temperatura este mult mai ridicată decât în salonul de spital, atunci când este alăptat, bebelușul poate simți disconfort din cauza diferențelor de temperatură. Acest lucru poate uneori îngreuna și alăptatul.
Alergiile, tulburările electrolitice și de ritm circadian, pierderea lichidelor din corp sau sindromul bebelușului bronzat sunt doar câteva din posibilele urmări ale fototerapiei. Deși sunt destul de rare, bebelușul poate dezvolta una sau mai multe astfel de afecțiuni atunci când este pus sub lampă deși nu ar fi fost nevoie. Este important de reținut că riscurile fototerapiei sunt rare, dar acestea există.
Pentru a lua decizia corectă, discută cu medicul neonatolog despre valorile bilirubinei pe baza unui grafic. Acest grafic ar trebui să fie afișat în maternitate și este un punct de referință pentru fototerapie.
Primul control după externarea din maternitate
După 2 săptămâni de la externare, este recomandat ca bebelușul să fie evaluat de către medicul de familie sau medicul pediatru. Este important ca la acest control să discuți cu medicul orice nelămurire ai acumulat până în acel moment. Gândește-te încă de dinainte de la asta și notează întrebările.
La primul control medicul va cântări bebelușul pentru a afla dacă acesta a luat sau nu în greutate. Vor fi din nou verificate reflexele neuromotorii în modul asemănător folosit pentru stabilirea scorului APGAR. Se va verifica culoarea pielii pe tot corpul, în special pe membre. Medicul va verifica și dacă circumferința capului corespunde vârstei bebelușului.
Este recomandat ca bebelușul să facă și o ecografie de șold în a șasea săptămână de viață
Rolul acesteia este de a depista displazia de șold. Displazia de șold poate să apară la orice copil, indiferent de modul în care s-a născut. Copilul nu va prezenta simptome la această vârstă, motiv pentru care ecografia este singurul mod prin care poate fi depistată această problemă. Depistată încă de la început, această problemă poate fi în mare parte rezolvată cu ajutorul unui simplu aparat.
În primele 6 săptămâni de viață este recomandat ca bebelușul să facă o ecografie abdominală pentru a urmări dezvoltarea organelor interne.
O altă recomandare a medicilor este ecografia transfontanelară
Aceasta se face până la vârsta de 6 luni a bebelușului. După această vârstă fontanela se închide și nu se mai poate face ecografie pentru a vedea creierul. Eventualele chisturi, sângerări sau malformații pot fi observate foarte ușor prin această analiză. Ecografia este recomandată în special copiilor născuți prematur, dar și copiilor care au avut o naștere la termen, dar cu probleme.
După primul control general, cel de la 2 săptămâni, urmează alte 3, de preferat la același medic. Următoarele verificări se vor face atunci când bebelușul va avea 2 luni, 4 luni și 6 luni de viață. La fiecare din aceste controale, medicul va urmări parametrii de dezvoltare conform graficelor de creștere.
Vaccinăm sau nu bebelușul?
Primele două vaccinuri făcute în maternitate nu sunt singurele vaccinuri recomandate pentru bebeluș. Despre vaccinurile incluse în Schema Națională de vaccinare am povestit pe larg aici.
Aceste informații sintetizate sunt potrivite atât pentru viitorii părinți cât și pentru proaspeții părinți. Mai mult decât atât, informațiile sunt și pentru părinții care deși au acum un bebeluș mai mare, vor să verifice dacă au făcut ceea ce trebuia făcut, conform recomandărilor medicilor. Aceste informații sunt doar recomandări. Fiind însă deja bine informați despre cum ar trebui să decurgă lucrurile, puteți discuta în detaliu cu medicul despre ce verificări ar trebui sau nu făcute noului membru al familiei.
Sursă informații: Dr Mihail Pautov