Jocurile pe telefon, pe calculator sau pe oricare alt device au fost mereu un subiect controversat și intens discutat de către părinți. Indiferent de vârsta copilului, părinții încearcă să îl țină cât mai departe de ecrane. Ei consideră că ” nu învață nimic din jocuri video și își pierde timpul degeaba. În plus, își strică vederea și îl fac să aibă o viață sedentară. „
În realitate însă, jocurile video au multiple beneficii. Folosite cu măsură, jocurile video reduc anxietatea, stresul și chiar îmbunătățesc vederea.
Deși multe persoane susțin exact contrariul, atunci când sunt folosite cu măsură, ecranele și jocurile video în special, îmbunătățesc vederea.
Ce au demonstrat studiile?
Un studiu din anul 2010 efectuat la Universitatea din Rochester din New York a demonstrat că de fapt, expunerea la ecrane nu afectează vederea. Conform acestui studiu, persoanele care aveau cataractă și-au îmbunătățit vederea prin anumite jocuri video, în special cele ce implică trasul la țintă.
În cazul persoanelor care au probleme la un singur ochi, terapia prin jocuri video este ușor diferită. Ea constă în stimularea individuală, adică doar a ochiului ” bolnav „. Ochiul sănătos este acoperit. Ochiul care trebuie tratat este stimulat astfel la capacitate maximă pentru a putea ține pasul cu dinamica jocului.
Repetând constant acest exercițiu și urmând recomandările medicului, în timp, vederea se va îmbunătăți. Este o metodă ușor de pus în practică, ce nu implică durere, operații sau proceduri invazive și costisitoare.
Alte studii recente au demonstrat că persoanele care joacă constant jocuri video au memoria vizuală mult mai dezvoltată. Ele pot luat decizii mai rapid decât cei care nu joacă constant jocuri video.
Cum a fost demonstrat acest lucru?
Testele la care au fost supuși voluntarii au avut loc în timpul unei sesiuni de RMN, iar astfel activitatea cerebrală a acestora fost constant urmărită . Subiecților li s-a cerut să ia anumite decizii, în diverse situații prezentate. Conform rezultatelor obținute, persoanele care joacă constant jocuri video au o putere de decizie cu 190 de ms mai rapidă decât cele care nu joacă.
Cât înseamnă mult în cazul jocurilor video?
Studiul a fost efectuat pe un grup de 47 de participanți de vârste apropiate ( aproximativ 20 de ani ) , din care 28 jucători de jocuri video, iar restul de 19 persoane nejucători.
Tuturor participanților li s-a cerut să completeze un chestionar despre tipul jocurile video jucate și despre timpul petrecut în fața dispozitivelor electronice din ultimii doi ani. Cei care petrec aproximativ 5 ore pe săptămână jucând jocuri video sunt considerați a fi jucători de jocuri video.
Efectele negative ale jocurilor video
Jocurile video au un efect negativ asupra corpului și asupra minții copiilor. Atunci când aceștia devin jucători extrem de pasionați și ajung să petreacă mult prea multe ore pe fotoliu, în fața ecranului. Dar folosite cu măsură, jocurile video sunt o activitate care stimulează creierul și aduc diverse beneficii.
Terapie prin jocuri video
Cercetătorii consideră chiar că jocurile video ar trebui folosite ca și metodă terapeutică pentru persoanele care au suferit probleme neurologice. În cazul persoanelor diagnosticate cu autism, depresie sau chiar boala Parkinson, Jocul constant de jocuri video va ameliora simptomele și va da pacientului acel sentiment de putere, de luptător.
În timpul jocurilor sunt secretate de corp cantități mari de dopamină și de adrenalină.Acești hormoni stimulează intens activitatea creierului. Plus că, indiferent de vârstă, jocurile reduc stresul și simptomele depresiei.
Jocurile video reușesc să distragă atenția de la problemele de zi cu zi. Jocurile reușesc să relaxeze corpul și mintea, putând astfel îmbunătăți comunicarea cu ceilalți.
Reguli de respectat pentru a obține beneficii pe termen lung
În cazul copiilor, atât timp cât aceștia joacă jocuri interactive pentru categoria lor de vârstă și pentru un timp limitat, vor fi stimulați fizic și psihic, învățând într-un mod plăcut.
Jocurile video obligă jucătorul să ia decizii rapide ce au impact în timp real. Cum? Jocurile strategice – dezvoltă capacitatea de a vedea evoluția situației din joc pe termen lung, pe baza deciziilor luate pe moment, jocurile cu împușcături – deciziile trebuie luate rapid și alese strategii și tactici pentru a trage primul sau jocul în echipă – este dezvoltată comunicarea, organizarea strategică, lucrul în echipă.
Voluntarilor care au făcut parte din studiu li s-a cerut să apese anumite butoane pentru a indica sensul în care se mișcă pe ecran câteva buline. Jucătorii au avut un timp de reacție mai scurt, iar rezultatele au fost mai corecte decât ale celorlalți.
Mai multe detalii despre studiu găsești aici.
Cercetătorul a făcut el însuși parte dintr-un studiu pe acest subiect
Fizicianul Tim Jordan, de la Universitatea din Georgia, împreună cu prietenul său Dhamala, au făcut următorul anunț oficial:
Jordan a făcut el însuși parte dintr-un studiu pe acest subiect. La vârsta de 5 ani, fiind un copil ce avea probleme cu vederea ( vedea în ceață cu unul din ochi ) a fost inclus într-un studiu. Concret, i s-a cerut să joace jocuri video cu ochiul ” bun ” acoperit. Astfel, el își folosea doar ” ochiul mai slab ” în timpul jocului, stimulând activitatea vizuală.
Citește și Pregătește-ți copilul pentru viitor prin activități online benefice