De-a lungul timpului, recomandările medicilor pediatri și sfaturile experților în ceea ce privește creșterea unui copil, încă de la naștere, au evoluat foarte mult. Metodele s-au schimbat considerabil. Acum, o proaspătă mămică sau o graviduță are acces facil la numeroase informații, care o pot ajuta considerabil în creșterea unui copil. Dar cum au fost crescuți copiii în trecut?
Făcând o comparație cu modul în care am crescut noi, părinții noștri și bunicii, cu siguranță, vei observa diferențe majore. Schimbările sunt în alimentație, medicație, igienă etc. Sigur te vei întreba cum au putut crește într-un mod sănătos și armonios predecesorii noștri.
Erau atunci foarte puține informații accesibile, nu se găseau atât de multe produse de igienă. Modul de începere al alimentației se făcea foarte precoce și cu produse care astăzi nu sunt recomandate de către experți.
Spălarea copiilor în secolul XIX
Spre exemplu, uitându-mă într-o carte cu sfaturi pentru proaspetele mămici, publicată la mijlocul secolului al XIX-lea, cam descoperit că experții din acea perioadă recomandau spălarea și scăldarea nou-născutului în untură, pentru a i se îndepărta vernixul. După ce această metodă era efectuată, ori cu untură, ori cu ulei, bebelușul era spălat cu săpun și apă caldă.
Acum, recomandarea specialiștilor este ca bebelușii să fie spălați abia la 24 de ore după naștere. Această metodă ajutând la menținerea optimă a temperaturii corpului, astfel încât mamele să poată să îi alăpteze imediat după naștere. Totodată, acum se recomandă ca vernixul să nu fie îndepărtat imediat, deoarece are rol protector.
În ceea ce privește începerea diversificării alimentației bebelușilor sunt diferențe majore. În trecut, în jurul anilor 1960, când probabil și bunicii sau chiar părinții tăi au fost născuți, medicii pediatri, recomandau mămicilor să îi hrănească pe cei mici diferit.
Chiar din a doua lor zi de viață, copiii erau hrăniți cu cereale
Ce va fi cel mai greu de crezut este faptul că, de la vârsta de 6 – 7 luni, mamele erau sfătuite să le ofere bebelușilor ceai sau chiar cafea, pentru a-i obișnui cu modul de alimentație pe care îl are restul familiei. Specific că toate aceste recomandări din acea perioadă, erau făcute în urma unor studii efectuate în perioada imediat următoare războiului.
Cum erau hrăniți bebelușii?
O altă întrebare despre cum au fost crescuți copiii în trecut care îți poate stârni curiozitatea este: Cum erau hrăniți bebelușii ai căror mame nu puteau alăpta? Ținând cont că nu exista laptele formulă.
Existau o mulțime de improvizații pentru hrănirea bebelușilor, în perioada în care laptele tip formulă și biberoanele nu existau. Cea mai comună alternativă era doica. Doica este femeia care alăpta copilul altei femei. Aceasta era cea mai întâlnită și folosită metodă. În acea perioadă sistemul medical nu era atât de dezvoltat și foarte multe femei decedau la naștere.
În trecut, bebelușii erau învățați să folosească olița la scurt timp după naștere. Asta se întâmpla chiar și după câteva săptămâni de la naștere, lucru care pare acum imposibil. Scutecele de unică folosință, folosite în prezent au avut o influență foarte mare asupra întârzierii vârstei pentru învățarea copiilor la oliță.
Așadar, privind în trecut, uitându-ne chiar și la modul cum au fost crescuți părinții și bunicii noștri, ar trebui să fim foarte recunoscătoare pentru că avem acum la îndemână nu doar informații actualizate și verificate, ci și o mulțime de lucruri care pot ușura viața cu un nou-născut.
Te invit acum să arunci o privire și în viitor, la prototipul pentru fabrica de copii. Da, ai citit bine! Fabrica de copii. Deși acum pare imposibil de realizat, asta se dorește pentru viitor: copiii să fie ” născuți ” într-o fabrică, crescuți în bule conectate la calculatoare și nu în pântecul mamei. Vezi aici imaginile incredibile.