Povestea pe care urmează să o citești este despre un bebeluș care s-a născut de două ori. Deși poate părea un scenariu de film, este o poveste reală despre viața unei femei din Florida, însărcinată cu primul său copil, o fetiță. Jacqueline Schumer este mama care a născut de două ori același copil, în decurs de 14 săptămâni.
Primul trimestru de sarcină a decurs normal. La 16 săptămâni de sarcină Jacqueline a făcut un test AFP pentru a afla dacă bebelușul său are defecte de tub neural. Deși era încrezătoare că totul va fi bine, viața ei avea să se schimbe complet în curând.
O săptămână mai târziu a primit un telefon de la clinică
Medicul a transmis rezultatul testului: există un risc de 5,8 % ca bebelușul să sufere de Spina Bifida, un defect de naștere ce afectează coloana vertebrală a copilului. La 18 săptămâni de sarcină medicii au putut verifica cu atenție creierul și coloana vertebrală a bebelușului. În urma acestui scan care a durat aproximativ 40 de minute, s-au văzut mai clar pe monitor defectele de la nivelul creierului și a coloanei vertebrale.
Medicii erau destul de rezervați în afirmații
” Nu am primit foarte multe detalii despre acest diagnostic. Tot ce îmi spuneau era că sunt necesare mai multe investigații. A fost un moment extrem de greu pentru noi. Riscurile erau atât de multe: în cel mai bun caz, dacă sarcina ar ajunge la termen, bebelușul va avea probleme mari de sănătate și o formă deformată a capului, având lipsă o parte din creier. Existau șanse mari ca bebelușul să fie paralizat pe viață încă de la naștere. ” a povestit Jaqueline într-o postare din mediul online.
După încă o săptămână au fost posibile alte teste mai amănunțite
În urma acestor teste, medicii au venit cu vești mai bune. A fost confirmat diagnosticul de spina bifida deschisă, malformație Chiari de tip 2 și probabil hidrocefalie. Deși era un diagnostic mai bun, copilul cel mai probabil va avea probleme de mobilitate, paralizie la nivelul picioarelor și control 0 asupra vezicii urinare.
Medicii au oferit mamei două variante: operație fetală deschisă sau operație imediat după naștere. După mai multe discuții, s-a ajuns la concluzia că se va face o operație fetală deschisă.
Ce presupune operația fetală deschisă pentru spina bifida ?
Diagnosticul spina bifida înseamnă că, o parte din coloana vertebrală a bebelușului este complet descoperită undeva în zona spatelui, unde corpul copilului practic nu s-a dezvoltat suficient. Nefiind protejată, coloana vertebrală poate fi oricând atinsă direct de pereții uterului, provocând leziuni foarte grave. Lichidul amniotic poate crea și el probleme din cauza presiunii mari exercitate asupra zonei descoperite din coloană, dar și din cauza toxinelor și a altor substanțe din el.
Leziunile care sunt deja pe coloana vertebrală nu mai pot fi reparate, dar prin operație medicii pot împiedica formarea unor leziuni noi.
Operația pentru spina bifida trebuie să aibă loc între 23 și 26 de săptămâni și 6 zile de gestație.
Ce rezultate se vor obține în urma intervenției chirurgicale?
- cel mai probabil fetița nu va avea control asupra vezicii urinare
- riscul de hidrocefalie va scădea cu 70 % în urma operației
- malformația Chiari va fi 100 % vindecată
- riscul de paralizie rămâne și după operație, dar în acest caz este posibil ca fetița să aibă probleme doar la talpa picioarelor, gleznele și genunchii având șanse mari să se dezvolte normal
Au urmat o mulțime de alte teste, discuții cu medicii și specialiștii în domeniu
Au fost explicate clar mamei pașii după care va decurge operația de spina bifida, ce va simți în timpul operației, cum vor interveni medicii și cum va fi recuperarea de după ” a doua naștere „.
În aceste zile în care s-au făcut testele, sarcina era la 21 de săptămâni de gestație. Știam așadar că totul se va întâmpla în curând, doar că nu știam exact când ” a povestit Jacqueline în mediul online.
Chiar la sfârșitul acelei consultații, medicii au stabilit ca ziua intervenției să fie peste 8 zile
Jaqueline și soțul său au început pregătirile. S-au văzut cu prietenii și familia și și-au făcut amândoi bagajele. Atât părinții cât și soțul au putut să fie alături de mămică pe toată perioada internării în spital.
Lucrurile erau clare pentru toată lumea
Micuța din burtică are nevoie de o intervenție chirurgicală la coloana vertebrală, pentru spina bifida. După ce trece prin această operație, medicii o vor pune înapoi în burtica mamei pentru a crește încă 14 săptămâni, atunci când se va naște, la propriu, pentru a doua oară.
Deși urma să treacă printr-o operație extrem de complicată, pe care puțini medici o pot face, Jacqueline a declarat că a fost surprinzător de relaxată:
Știam că sunt pe mâini bune. Aveam încredere deplină în echipa de medici. Erau cei mai buni oameni pentru o astfel de intervenție. Familia și prietenii au fost alături de noi pe tot parcursul sarcinii, încă de la început. Mi-au transmis o energie pozitivă, m-au făcut să mă simt extrem de puternică și optimistă. Fără ei nu aș fi reușit și le voi fi veșnic recunoscătoare!.
Cum a decurs operația?
După ce operația pentru spina bifida avut loc, graviduța a povestit în mediul online cum s-a desfășurat intervenția:
” Operația a avut loc la ora 7 dimineața. Deși este o operație extrem de complexă, a durat doar 77 de minute. Totul trebuia să se desfășoare cât mai rapid posibil, pentru ca atât eu cât și fetița mea să fim sub efectul anesteziei cât mai puțin timp. Pentru o recuperare mai ușoară după operația de cezariană, mi s-a făcut o injecție epidurală pentru că zona de la bust în jos să fie amorțită o perioadă.
„Injecția nu a funcționat și am avut dureri puternice”
Totul a durat maxim 30 de minute, până când medicii au reușit să ” rezolve situația „. În momentul în care fac această postare sunt în pat, mi s-a recomandat repaus total. Sarcina a ajuns acum la 30 de săptămâni, iar operația a avut loc acum 7 săptămâni ( vârsta gestațională 23 de săptămâni ). Au scos fetița din burtică, au operat-o și apoi mi-au pus-o din nou în burtică, pentru a crește până când sarcina ajunge, să sperăm, la termenul normal.
O cantitate mare din lichidul amniotic s-a pierdut în timpul intervenției, dar medicii l-au înlocuit cu un lichid ce conține multe minerale. Ar trebui să fie în regulă până când bebelușul va produce din nou lichidul amniotic. Este incredibil ceea ce au făcut acești medici. ”
Deși toată experiența a fost traumatizantă, mămica a declarat că ar face orice pentru fetița sa
Jacqueline Schumer avea termenul pentru nașterea naturală a fetiței sale pe data de 26 Octombrie, dar pentru că trebuie să stea în repaus total la pat și nu poate naște natural, medicii au programat operația de cezariană pe data de 5 Octombrie. Micuța din burtică ar avea atunci 37 de săptămâni.
” Sunt cel mai bun pacient pe care medicii l-ar putea avea. Am stat în pat timp de 14 săptămâni. Am coborât din pat doar 15 minute pe zi pentru diverse nevoi și cât am făcut un duș. În fiecare zi de Marți mergeam la medicul care îmi monitoriza sarcina pentru a ne asigura că atât eu, cât și fetița mea suntem bine. De fiecare dată întrebam dacă pot naște pe 4 Octombrie, adică cu o zi înainte de termenul stabilit. Voiam să nasc chiar de ziua mea, pe 4 Octombrie!. Medicul mi-a explicat că nașterea copilului înainte de 37 de săptămâni, chiar și cu o zi, este considerată naștere prematură și fetița va trebui să stea mai mult în spital pentru recuperare. Îmi doream atât de mult să am aceeași zi de naștere cu fiica mea! ” povestea la vremea respectivă Jacqueline.
Fetița s-a născut pe 1 Octombrie
Scottie Rose Dufault Schumer s-a născut pe 1 Octombrie, prin operație de cezariană, iar pe 19 Octombrie întreaga familie a putut pleca acasă.
Operația pentru spina bifida pare să fi fost o alegere corectă. În mod surprinzător, fetița își mișca complet piciorușele, s-a atașat imediat la sân, mânca și lua în greutate. Totul părea absolut normal. Medicii de diferite specializări au venit să verifice starea de sănătate a fetiței și fiecare din ei încheia vizita cu câte o veste bună. După atente verificări, medicii au anunțat oficial că operația nu ar fi putut ieși mai bine de atât. Scottie, fetița operată de Spina Bifida la 23 de săptămâni era acum considerată un bebeluș absolut normal.
Citește în continuare povestea impresionantă direct de pe site-ul Jacqueline Schumer.