În ultima lună din an împodobim bradul, punem în casă luminițe și decoruri de iarnă, facem fursecuri, cumpărăm și pregătim cadouri, mergem în vizită și primim colindători. Toți copiii așteaptă luna Decembrie pentru cadourile de sub brad. Nu ne putem imagina Crăciunul fără cadouri. Crăciunul însă este mai mult de atât. Ce ar trebui să știe totuși un copil despre Moș Crăciun?
În perioada sărbătorilor de iarnă copiii sunt împărțiți în două categorii: copii cuminți la care vine Moșul și copii obraznici la care nu vine Moșul. ” Dacă nu ești cuminte Moșul nu mai vine la tine ” este expresia atât de des auzită de copii în această perioadă. Magia Crăciunului este astfel simțită diferit de copii.
Nu ar trebui totuși ca toți copiii să fie mai fericiți, măcar de Crăciun?
Ceea ce probabil puțini părinți cred este că, un copil considerat a fi obraznic de cele mai multe ori este, un copil care se simte neglijat și singur. Prin toate obrăzniciile pe care le face, el încearcă să obțină atenția părinților. Acesta este însă un alt subiect.
Ce ar trebui să știe totuși copiii despre Moș Crăciun?
Psihoterapeutul Constantin Cornea explică ce înseamnă Moș Crăciun din perspectiva psihologică. Pentru copii, în noaptea de Ajun, totul este posibil. Moș Crăciun le demonstrează copiilor că dorințele pot deveni realitate. Părinții ar trebui să încurajeze acest lucru, să își ajute copiii să viseze, să își imagineze că Moș Crăciun e magic și că le poate îndeplini aproape orice dorință.
Pentru copii, Moș Crăciun este cel care poate îndeplini dorințe, care vine în noaptea de Ajun și oferă cadouri fără să ceară nimic în schimb. Copiii au atât de multă nevoie de aceste povești frumoase care să le provoace imaginația și să îi facă fericiți. Atât copiii, cât și adulții au nevoie de aceste lucruri.
Moș Crăciun iubește diferit copiii
Crăciunul nu este un concurs de cadouri pentru copii. Atunci când exagerăm cu darurile, putem spulbera magia sărbătorilor, atât pentru propriul copil, cât și pentru un altul. Imaginează-ți dezamăgirea de pe fața unui copil atunci când află că, prietenul său a găsit sub brad o super mașină cu telecomandă și un telescop de ultimă generație, iar el a primit câteva dulciuri și pijamale. Copilul va simți că a greșit cu ceva și că Moșul iubește mai mult alți copii pentru că lui i-a adus atât de puțin.
Perioada sărbătorilor poate crea adevărate traume pentru copii
Lista de cadouri devine din ce în ce mai lungă în fiecare an, așteptările cresc și ele o dată cu vârsta. Scrisorile către Moș Crăciun ar trebui totuți să fie terminate la începutul lunii Decembrie. Listele vor fi discutate împreună cu părinții pentru a putea fi ajustate în așa fel încât, Moșul să poată cumpăra cadouri pentru toți copiii din lume.
Moș Crăciun ar trebui să aducă cadouri simbolice tuturor copiilor. Părinții care își permit și vor să ofere și alte cadouri de Crăciun copilului lor, o pot face din partea lor, nu în numele Moșului.
În jurul vârstei de 6 ani un copil este suficient de matur pentru a înțelege adevărul despre Moș Crăciun. Este posibil să afle de la alți copii mai mari sau chiar de la grădiniță.
Indicat ar fi ca părinții să nu susțină existența lui Moș Crăciun într-un mod absurd și exagerat, dacă cel mic are dubii.
Curiozități despre Crăciun
Crăciunul are, în primul rând, o semnificație religioasă pe care ar fi bine ca și copiii să o cunoască, adaptată la nivelul de înțelegere pentru fiecare vârstă. Povestea Nașterii Mântuitorului și cea a lui Moș Crăciun formează împreună magia sărbătorilor de iarnă.
În Biblie nu este menționată o dată exactă a nașterii lui Iisus Hristos. Conform datelor istorice, primul Crăciun a fost sărbătorit în secolul al IV-lea. În această perioadă, în data de 24 și 25 Decembrie se sărbătorea Juvenalia, iar Crăciunul pe 6 Ianuarie, aceasta fiind presupusa zi de naștere a lui Iisus Hristos.
Nu se știe din ce motive papa Iulius I, a decis să schimbe acest lucru. Astfel, acesta a schimbat data în care se sărbătorește Crăciunul. De atunci, pe 24 Decembrie se sărbătorește Crăciunul, nașterea lui Iisus Hristos, iar în data de 6 Ianuarie se sărbătorește Boboteaza.
Moș Crăciun în lume
Nu peste tot în lume cadourile sunt aduse de Moș Crăciun. În Italia de exemplu, cadourile sunt aduse de vrăjitoarea La Befana. În Norvegia și Suedia cadourile sunt aduse de capra de Crăciun Julebukk. Pentru a afla cine aduce cadouri copiilor din alte țări poți citi pe larg în acest articol.
O echipă de savanți din America a estimat că, Moș Crăciun ar trebui să viziteze 822 de case/secundă pentru a putea oferi tuturor copiilor din lume cadourile în seara de Ajun. Viteza cu care sania ar trebui să meargă pentru a ajunge la toți copiii este de 1046 km/secundă.
În perioada sărbătorilor suntem cea mai bună versiune a noastră din tot anul
Moș Crăciun înseamnă mai mult decât un om cu barbă albă și costum roșu. Moș Crăciun înseamnă zâmbete, bucurie, momente în familie și unul din puținele momente în care toată familia este împreună.
Asta ar trebui să reprezinte Moș Crăciun pentru cei mici și cei mari.