Iepurașul de Paște, Zâna Măseluță și Moș Crăciun sunt personaje extrem de îndrăgite de copii. Toți ne amintim cu drag de tradițiile de Paște din copilărie, de emoția resimțită la primirea cadourilor de la iepuraș. Deși nu se bucură de o popularitate la fel de mare ca și Moș Crăciun, pentru copii, iepurașul de Paște oferă mereu amintiri frumoase și stârnește multe zâmbete.
Deși este un subiect amplu dezbătut, nu va exista niciodată un consens cu privire la modul în care părinții ar trebui să discute cu cei mici despre aceste personaje atât de iubite de ei. Nu există o variantă corectă sau greșită. Totul trebuie însă să se facă într-un mod echilibrat. Aceste mari bucurii se pot transforma în mari dezamăgiri, în special atunci când copiii nu primesc cadoul mult așteptat.
Specialiștii în sănătate mintală susțin două variante de abordare a situației complet diferite
Prima abordare susține că este important pentru copii să aibă amintiri frumoase din copilărie. Cel mai bine este să îi lăsăm să creadă în magia sărbătorilor și chiar să îi încurajăm să o facă. Ei au nevoie să descopere lucrurile așa cum sunt pe cont propriu, să înțeleagă și să accepte lucrurile în ritmul lor, pentru nivelul lor de înțelegere și atunci când sunt pregătiți.
A doua abordare este exact opusul. Toate cadourile și poveștile despre iepurașul de Paște, despre Moș Crăciun și Zâna Măseluță sunt metode de a manipula copiii să facă ce vor părinții. Îi împiedică astfel să ia decizii raționale. Se consideră că, prin faptul că îi lăsăm pe cei mici să creadă în aceste personaje fictive, de fapt îi păcălim și îi mințim.
Tot ceea ce vor afla copiii despre Moș Crăciun, iepurașul de Paște și Zâna Măseluță sunt însă, evident, în contradicție cu legile fizicii. Ei își vor da seama singuri că nimeni nu poate ajunge la toți copiii din lume într-o singură zi, chiar și dacă poate zbura. Nimeni nu poate urmări permanent copiii pentru a face o listă cu cei cuminți și cei mai puțin cuminți.
Copiii cred tot până la o vârstă
Majoritatea copiilor nu mai cred în iepurașul de Paște și în Moș Crăciun înainte de vârsta de 8 ani. Deci noi, părinții, avem la dispoziție cel mult opt ajunuri de Crăciun și opt surprize de Iepuraș pentru a crea amintiri unice speciale pentru copiii noștri.
În jurul vârstei de 8 ani ei experimentează ceea ce se specialiștii numesc perioada concretă operațională. Pe scurt, copiii încep să gândească logic, să nu mai creadă în povești și în tot ceea ce li se spune. Ei își dezvoltă rațiunea și aplică gândirea logică în tot ceea ce fac.
Minunile se întâmplă numai în copilărie.
Cunoaștem toți ambele teorii. Am discutat pe acest subiect cu familia, cu alte mame, poate chiar cu medici. Concluzia noastră este că, cei mici trebuie să fie lăsați să fie mici. Ei trebuie să se bucure de orice vor ei. Așa cum a spus Vladislav Grzegorchyk, ” minunile se întâmplă numai în copilărie „. Bucuria copiilor pentru lucrurile mărunte este impresionantă. Noi ar trebui să contribuim la fericirea lor și să o întreținem cât de mult putem.
Studiile au demonstrat că acei copii care au o imaginație bogată când sunt mici, care inventează frecvent personaje, scenarii sau diferite situații, vor face mai târziu diferența mult mai ușor între realitate și ficțiune.
Putem să îi ajutăm să descopere adevărul. Putem să facem totul să fie ca și un joc, ca un puzzle de rezolvat. Vor fi fascinați să pună cap la cap fiecare piesă de care sunt siguri până își dă seama de cum stau de fapt lucrurile. Rezolvarea acestui puzzle de informații îi vor face să se simtă mândri și puternici pentru că au reușit să își dea seama, au reușit să rezolve singuri puzzle-ul.
” Mita ” pentru copii de sărbători
Există și părinți care consideră cadourile de la iepurașul de Paște sau de la Moș Crăciun ca pe o „mită” pentru a disciplina copilul și pentru a îl face să fie cuminte. În această situație, este vorba mai mult de metodele de parenting pe care le aplică fiecare părinte.
Depinde cum aleg ei să formeze imaginea iepurașului de Paște și a lui Moș Crăciun în mintea copilului. Aceste personaje fantastice aduc cadouri tuturor copiilor pentru că, indiferent de ceea ce fac, toți copiii sunt buni și sunt iubiți în mod egal? Sau primesc cadouri doar copiii ascultători, cuminți și care mănâncă tot din farfurie ?
Sărbătorile aduc oamenii împreună
Sărbătorile aduc familiile împreună, uneori acestea sunt singurele momente din an în care 3 generații se întâlnesc la aceeași masă.
Putem învăța copiii să se bucure mai mult de experiența în sine a Paștelui. De sărbători petrecem mai mult timp acasă, cu familia, cu prietenii. Puteți juca mai multe jocuri cu cei mici, puteți face diverse activități împreună, puteți desena ouă, face decorațiuni, împături șervețele. Puteți încerca Tehnicile de vopsire pentru ouăle de Paște pe care probabil nu le știai. Toate acestea vor eclipsa cadourile primite.
Așteptările copiilor sunt mereu mari pentru cadourile de sărbători. Acest lucru este și mai intens manifestat mai ales în cazul copiii care au respectat ” regulile „, au ascultat de părinți. Ei nu au făcut prostii și au mâncat tot din farfurie ca să vină și la ei iepurașul.
Însă dezamăgirea poate fi imensă pentru acești copii. Lucrurile se complică mult atunci când cel mic nu are așteptări realiste sau când părinții nu își permit să îi cumpere acel cadou mult dorit. Deși a făcut tot ce i s-a cerut, nu va primi cadoul dorit.
În concluzie, atât timp cât nu ducem lucrurile la extrem și să nu insistăm că Iepurașul și Moș Crăciun există, chiar și în momentul în care ei și-au dat seama de cum stau lucrurile, vom putea păstra magia sărbătorilor pentru mult timp în casele noastre.
Unul din lucrurile pe care îl puteți face împreună este să răspundeți, pe rând, la aceste întrebări, adaptate pentru fiecare vârstă. Mai multe detalii despre joc găsești în articolul Cât de bine îți cunoști copilul? Ce crezi că ar răspunde copilul tău la aceste întrebări?.