Perioada de după naștere poate fi complicată pentru mamă, în special dacă tocmai a dat naștere primului copil. Adaptarea la noua viață poate fi resimțită extrem de intens. Totul se va schimba. Deși poate uneori nu pare, lucrurile vor căpăta, treptat un nou sens. Viața ta se va schimba în bine, doar că s-ar putea să treci prin câteva provocări înainte de asta.
În continuarea articolului vei citi despre câteva lucruri pe care cele mai multe dintre noi, mamele, le știm deja, în teorie. Doar că uităm de ele pe parcurs. Acest articol este un reminder că trebuie să avem grijă și de noi, fizic și psihic. Citește în continuare despre ce să NU faci după naștere:
1. Nu te ignora pe tine și ai grijă de starea ta de sănătate
Adevărul din spatele acestei reguli este că, pentru a putea avea grijă de bebeluș, trebuie ca tu, mama, să fii sănătoasă. Ai grijă de tine, atât fizic cât și emoțional. Provocările, lipsa somnului și oboseala vin la pachet cu noul statut, cel de mamă.
Pe cât posibil, prioritizează mesele sănătoase și dormi cât de des poți, chiar și în reprize scurte. Vei fi mult mai eficientă în tot ceea ce faci dacă te simți bine în propriul corp. Găsești aici informații utile despre ce înseamnă o alimentația sănătoasă.
Plus că, lumea din jurul tău va avea tendința de a se concentra pe bebeluș, fiind atât de mic și fragil. Nu fă și tu asta. Ești la fel de importantă. Ai grijă de tine, de sănătatea ta fizică și mai ales de cea emoțională, pentru a putea avea grijă de bebeluș.
2. Nu ignora semnele depresiei
Ignori semnele depresiei pentru că, pur și simplu, nu crezi că ești în depresie. Deși ai citit și ai auzit despre asta, nu ți se întâmplă ție, tu ești un om puternic. Depresia postnatală poate fi simțită pentru o perioadă lungă de timp, chiar și un an. Poate chiar mai mult de atât.
Citește și Depresia și perioada post-partum: Cum poți trece mai ușor peste aceste momente
Aici nu e vorba despre oameni puternici sau slabi, despre femei aflate la prima sau la a cincea naștere. Depresia este o boală care se vindecă altfel, cu înțelegere și multă iubire. Ai nevoie să vorbești despre ceea ce simți cu cineva, oricât de dificil simți că îți este. Ai nevoie să înțelegi de ce simți ceea ce simți ca să poți trece cu adevărat peste depresie.
3. Nu îți ignora instinctele
Vei primi sfaturi de peste tot. Inevitabil, vei avea senzația la un moment dat că orice altcineva știe mai bine decât tine cum ar trebui să îți crești copilul. Indiferent că vorbim despre membrii familiei, prieteni, rude, vecini, chiar și străini, aproape fiecare persoană care află că ai născut îți va da cel puțin un sfat necerut. De aici și dilema: Fac cum cred eu că e mai bine sau cum îmi spun ceilalți să fac? ”
Va fi dificil să le spui celor din jur să nu își mai dea cu părerea despre ceea ce ar trebui să faci. Eu personal te sfătuiesc nici să nu încerci să o faci. Poate complica mult lucrurile și oricum este în firea lor. Aceste persoane așa au crescut, așa știu să fie și nu le vei putea schimba.
Important este să nu lași aceste sfaturi necerute să te supere, pentru că nimeni, dar absolut nimeni nu îl va cunoaște pe copilul tău mai bine decât tine. În orice etapă a vieții ar fi, de la nou-născut până la adolescent rebel și mai târziu adult responsabil.
Nu sugerăm că ar trebui să ignori orice sfat primit de la cei din jur. Subliniem faptul că, tu știi cel mai bine cum să procedezi, iar atunci când ai nevoie de sfaturi, apelează la un specialist. Medicul este singurul în măsură să îți dea sfaturi, în urma unui consult medical, dacă este cazul.
4. Nu îți ignora copilul, indiferent de cât de ocupată sau obosită ești
Unul din subiectele încă controversate de parenting este acela care face referire în special la ținutul în brațe. Ce cred eu? Bebelușii se țin aproape, la căldură, în brațe, oricând au ei nevoie de conectarea cu tine, mama. Bebelușii nu au capacitatea de a șantaja emoțional prin plâns, așa cum se crede. Atunci când plâng, ei de fapt comunică cu tine, deși vorbiți încă în limbaje diferite.
Cum crezi că se simte bebelușul după ce 9 luni a stat în burtica ta, la căldură și deodată nu te mai simte? Totul în jur e altfel, este îmbrăcat, se sperie de propriile mâini și aude zgomote noi. Orice altceva poate aștepta. Bebelușul tău nu. Are nevoie doar de tine, să te simtă acolo lângă el.
Dacă tocmai ai devenit mamă de doi sau de trei, provocarea este și mai mare, implicit și adaptarea la noul normal. Probabil nu reușești nici măcar să îți imaginezi cum te vei descurca singură cu copiii. Deși nu pare, răspunsul e destul de simplu: Nu trebuie să te împarți, mai bine faceți echipă!
Găsești recomandările noastre aici: Cum îi explicăm unui copil că va avea un frățior sau o surioară?