Vom vorbi în continuare despre patru mituri legate de nașterea naturală. Aceste mituri sunt încă transmise din generație în generație și credem că ar trebui să fie explicate unui număr tot mai mare de mămici pentru a mai diminua frica de a naște natural. Te invit să distribui articolul sau să îl trimiți direct unei prietene, unei viitoare mămici, doar pentru a fi informată corect. Decizia despre cum va aduce bebelușul în lumea asta îi aparține în totalitate.
Vom dezminți aceste mituri cu informații sigure, oferite de o moașă licențiată, președinte al Asociației pentru Naștere Naturală și Alăptare. Irina Popescu, căci despre ea este vorba, explică lucrurile atât de clar, direct și frumos încât îți dă acea încredere în situație că, va fi bine!
Iată care sunt miturile pe care dna Irina Popescu le va doborî, legate de nașterea naturală:
- Bebelușul are o greutate prea mare pentru a se putea naște pe cale naturală
- Medicul trebuie să te taie la naștere, altfel riști să “ te rupi jos “
- Circulară de cordon ombilical, deci obligatoriu naștere prin operație de cezariană
- Cezariana nu doare și este varianta mai ușoară de a naște
Mitul numărul 1: Bebelușul are o greutate prea mare pentru a se putea naște pe cale naturală
Lucrurile sunt destul de clare și de simple aici, fiind vorba strict de cifre. Puțină lume știe că, o greutate la naștere a bebelușului de 2,5 kg sau una de 4 kg este perfect normală. Bebelușul nu este prea mic sau prea mare în niciuna din variante.
Concret, greutatea normală a bebelușului la naștere este între 2,5 și 4,5 kg, iar termenul pentru o naștere normală este considerat a fi între 37 – 42 de săptămâni.
Am avut și nașteri cu bebeluși de aproape 5 kg care au mers pe cale naturală, pe de altă parte altele la 2,7 kg nu au mers pe cale naturală. ( Irina Popescu, moașă acreditată )
Contrar a ceea ce se crede, bazinul îngust al mamei și greutatea bebelușului nu obligă mama să nască prin cezariană. Bazinul mamei se modifică în timpul travaliului și al expulziei. Corpul este pregătit să nască natural, se adaptează la bebeluș, știe ce și cum să facă.
Cum se pot diminua durerile din travaliu?
Corpul viitoarei mămici aflate în travaliu poate fi ajutat să se adapteze la etapele nașterii naturale astfel:
- mișcându-și oasele bazinului cu exerciții pe mingi speciale pentru gravide
- urcatul și coborâtul scărilor
- baie în apă călduța
- un duș relaxant
- mișcarea poziției corpului în timpul nașterii
Citește un articol emoționant despre nașterea naturală în apă, povestită din experiența unei mămici
Mitul numărul 2: Medicul trebuie să te taie la naștere, altfel riști să “ te rupi jos “
Ruptura la naștere apare în general atunci când nașterea este grăbită. Bebelușul are propriul său ritm în care se naște, iar corpul mamei se sincronizează perfect cu bebelușul pe tot parcursul, până la expulzie. Dacă bebelușul este monitorizat și lăsat să facă lucrurile treptat, sunt șanse foarte mari ca perineul mamei să fie intact după naștere sau cel mult cu mici fisuri.
Mitul numărul 3: Circulară de cordon ombilical, deci obligatoriu naștere prin operație de cezariană
Faptul că bebelușul are cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului nu obligă mămica să nască prin cezariană. Bebelușul nu respiră pe nas sau pe gât în burtică, ci prin acest cordon ombilical.
Așadar, această afirmație este doar un mit.
Alaltăieri am avut o naștere cu dublă circulară de cordon, am avut și cu triplă și, în cazuistică, sunt raportate și 5 circulare de cordon.
Dăm cordonul peste cap odată ce s-a născut capul și continuăm nașterea sau, dacă este foarte strâns, il clampăm, tăiem cordonul și continuăm nașterea umerilor și așa mai departe.
Pot să apară complicații atunci când cordonul ombilical este înfășurat în jurul capului, la frunte, existând riscul de comprimare între oasele craniului bebelușului și oasele bazinului mamei.
Mitul numărul 4: Cezariana nu doare și este varianta mai ușoară de a naște
Voi începe dezmințirea acestui mit prin a spune că, nașterea doare, indiferent dacă este prin operație de cezariană sau naturală. Nașterea prin cezariană nu este varianta mai ușoară de a naște, iar nașterea naturală nu este varianta mai grea de a naște.
Nașterea naturală doare în timpul travaliului și al expulziei propriu zise, nașterea prin cezariană doare după nașterea propriu zisă. Am povestit din propria experiență, despre cum decurge operația de cezariană, despre recuperarea și durerile de după operație în acest articol
Revenind la nașterea naturală, femeile au în general o părere parțial greșită despre nașterea naturală.
Amintirile legate de nașterea naturală sunt, în general, mai mult despre ce s-a întâmplat în jurul mamei: condițiile din salon, felul în care au vorbit asistentele în timpul travaliului ( te-au repezit, ignorat sau au țipat la tine ), despre cum ți-a vorbit medicul în timpul nașterii și despre cât de în siguranță te-ai simțit pe tot parcursul “șederii” în spital.
Din ce se vede în mediul online, se insistă tot mai mult pe crearea unui mediu plăcut și relaxant în spitale, un loc potrivit unde femeile să devină mame în condiții sigure și în siguranță. Avem încredere că, încet și sigur, maternitățile vor acorda tot mai multă atenție femeilor aflate în travaliu. Avem încredere că spitalele și medicii vor contribui tot mai mult la amintirile frumoase ale mămicilor legate de naștere.