Ceea ce urmează să citești este o poveste de viață reală a unei familii cu doi copii din România. Ce este special la această familie? Faptul că, la nașterea celui de al doilea copil, părinții au luat, fără să știe, o decizie de moment ce avea să îi schimbe viața copilului lor mai mare: au recoltat celule stem.
Deși băiețelul lor D. avea 4 ani, spunea doar câteva cuvinte, evita contactul vizual, părea să nu se integreze în grupurile de copii și avea un comportament general diferit. Toate acestea i-au făcut pe părinți să își pună întrebări cu privire la dezvoltarea copilului lor.
D. avea aproape 4 ani și nu vorbea. Avea câteva cuvinte pe care le spunea și, în general – «nu vreau», «nu fac», «lasă pace» și am zis să mergem la un logoped să vedem ce se întâmplă. După câteva ședințe, ne-a spus că nu-i place contactul vizual și că ar fi bine să mergem mai departe cu investigațiile. Ni s-a recomandat să mergem la un neurolog, să vedem dacă nu cumva ar putea fi altceva. își amintește Diana, mama băiatului.
Părinții au ales să meargă cu cel mic la o evaluare neurologică
După aproape un an de evaluări, testări și ședințe zilnice, au fost confirmate bănuielile părinților: D. avea tulburare de spectru autist ( TSA ). Băiatul a început imediat Terapia ABA. Au urmat ani grei pentru întreaga familie. Părinții căutau permanent noutățile în domeniu, erau la curent cu toate terapiile ce tratează autismul.
Ceva le-a atras la un moment dat atenția : terapia cu celule stem
Deși la nașterea sa nu au fost recoltate celule stem, la cea de a doua naștere, familia a ales să facă acest lucru, neștiind cât de utile urmau să fie pentru copilul lor cel mare.
Aveam celulele celui mic stocate la naștere, pentru că a insistat soțul meu, a zis el să fie acolo. Am trimis un email la un moment dat la Regina Maria, pur și simplu un email…și am întrebat: Știți, nu cumva aș putea folosi celulele frățiorului pentru cel mare, pentru tulburarea lui? Și m-a sunat Alina de la Regina Maria și, practic, acela a fost momentul în care a început totul, mi-a explicat de posibilitatea de a merge la Duke si…am continuat”, își amintește Diana.
Celulele stem erau stocate la Banca Centrală de Celule Stem Regina Maria
Au urmat testele de histocompatibilitate HLA intre cei doi frați
Aceste teste au stabilit compatibilitatea și au confirmat eligibilitatea pentru terapie. La vremea respectivă exista un program de tratament cu rezultate foarte bune la Duke University Medical Center (SUA).
“Nu am fost singuri, personalul Băncii Centrale de Celule Stem de la Regina Maria și cei de la Duke University Medical Center ne-au oferit încurajări și tot suportul necesar”, a declarat ulterior mama băiatului.
Plini se speranță și încrezători că viața copilului lor se va schimba în bine, familia a urcat în avionul ce avea să îi ducă în SUA. Aici băiatul a început rapid tratamentul. Totul a decurs extrem de rapid și firesc. Tratamentul cu celule stem a durat aproape o oră și a fost similar cu o transfuzie de sânge.
Rezultatele tratamentului au început să se vadă după 3 luni
Băiatul a început să vorbească tot mai mult. Același băiat care, în trecut nu se integra în societate era acum comunicativ și își făcea prieteni. Medicii care îi monitorizau starea de sănătate au decis să îi reducă la jumătate medicamentația, urmând ca după încă 3 luni să se încheie complet tratamentul.
După primul an de la infuzia cu celule stem, băiatul avea o viață normală.
Reușea să se exprime clar, era un copil cu o inteligență peste medie, cu rezultate bune la școală și cel mai important… cu prieteni. D. se integra și făcea lucruri normale pentru un copil de vârsta lui.
D. are acum aproape 11 ani și 4 ani de la infuzia cu celule stem. Băiatul merge la karate, îi place mult să schieze, învață chiar și dansuri populare!
Diana, mama celor doi băieți povestește întreaga experiență aici.
Medicina evoluează și copiii cu autism au în prezent o șansă în plus la o viață normală prin terapia cu celule stem. În acest caz cu final fericit, Regina Maria a fost alături de familie încă de la început. Cuvintele nu pot exprima ceea ce simt părinții lui D. în fiecare zi când își văd copilul fericit și ducând o viață perfect normală.
Ne bucurăm să avem OAMENI adevărați despre care putem, mândri, să povestim mai departe. Felicitări Regina Maria pentru tot ceea ce faceți!
Iată și ce alte subiecte te-ar mai putea interesa: Copiii mai mici de 5 ani NU ar trebui să mănânce popcorn. Iată de ce: sau Idei creative de amenajare și depozitare pentru camera băiețelului tău.