Creierul uman, la fel ca și corpul, se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Fiecare dintre noi va observa, la un moment dat că întâmpină dificultăți în a își aminti diverse lucruri sau că are nevoie de tot mai mult timp de gândire pentru a lua decizii. În general aceste lucruri se agravează, încet încet pe parcursul anilor și este un semn că celulele creierului încep să cedeze. Pierderea memoriei și a altor abilități cognitive vor afecta viața de zi cu zi a persoanei, motiv pentru care va fi nevoie de supraveghere permanentă. Aceasta ar fi, pe scurt, ceea ce înseamnă boala Alzheimer.
Boala Alzheimer este o boală progresivă, în care simptomele de demență se agravează pe parcursul anilor. Nu există tratament care să vindece complet această afecțiune. Există doar moduri prin care se pot diminua, temporar, simptomele.
Media de vârstă a pacienților de Alzheimer este în continuă scădere
Deși majoritatea persoanelor care încep să prezinte simptome ale bolii Alzheimer au peste 65 de ani, ea poate afecta și persoanele mai tinere, de 30 – 40 de ani sau chiar mai puțin. Cercetările medicale din toată lumea au fost date peste cap când medicii din China au anunțat că, un adolescent de 19 ani suferă de boala Alzheimer. Cazul a fost descoperit în februarie 2023, iar pacientul adolescent prezenta deja simptome de 2 ani.
Conform raportului publicat în ” Journal of Alzheimer Disease „, băiatul nu reușea să se concentreze și să rețină informațiile predate la școală. În doar un an, starea lui de sănătate s-a agravat puternic și avea pierderi de memorie. Nu reușea să își amintească ceea ce făcea cu o zi în urmă sau locul unde își lăsa lucrurile. La scurt timp, a fost nevoit să întrerupă studiile pentru că nu reușea să țină pasul cu ceilalți.
Băiatul a fost supus mai multor investigații, medicii fiind extrem de interesați de acest caz
Medicii de la spitalul Xuanwu din China au încercat să găsească o justificare logică pentru acest caz, așa că au căutat în istoricul medical al familiei băiatului. Ei încercau să găsească o persoană care ar fi suferit de demență. Nimic însă nu părea să explice ceea ce trăia adolescentul. Părinții, bunicii și rudele apropiate ale băiatului nu au avut această boală. Din punct de vedere genetic așadar, totul părea să fie în regulă.
Băiatul nu avea mutații genetice de niciun fel
Cercetările au mers mai departe. Medicii încercau să afle dacă băiatul ar fi avut vreun accident în urma căruia s-ar fi putut lovi puternic la cap. Se căutau chiar și informații despre posibile inflamații avute de-a lungul anilor, infecții, intoxicații sau chiar și probleme de metabolism. Totul părea însă să fie în parametrii normali.
Medicii nu găseau nimic în neregulă pentru a justifica afecțiunea de Alzheimer
Băiatul a fost supus la multe teste pentru ca medicii să depisteze cauza apariției Alzheimer. Deși nu au găsit cauza, s-a pus diagnosticul, simptomele fiind fără dubii, cele ale bolii Alzheimer.
Acesta nu este însă singurul caz în care un adolescent este depistat cu boală Alzheimer. Înainte ca acest caz să fie descoperit, cel mai tânăr pacient confirmat cu boala Alzheimer avea 21 de ani.
Deși conform statisticilor doar 7 % din cazuri sunt întâlnite la persoanele sub 65 de ani.
Aceste cifre par să de schimbe tot mai repede.
Statisticile au mai arătat că, pentru categoria de vârstă 30 – 64 de ani, numărul cazurile de Alzhaimer a crescut cu 200 % în ultimii ani. O persoană diagnosticată cu Alzheimer mai trăiește între 4 și 8 ani după ce a fost diagnosticată, dar există și cazuri în care pacienții au trăit și 20 de ani cu această boală.
Pentru că ți-a atras atenția acest subiect, cred că o să te mai intereseze și acest caz: Din cauza anomaliilor cu care s-a născut bebelușul, o mamă și-a dorit ca Robert, fiul său, să nu supraviețuiască. Dumnezeu însă avea deja un plan bine pus la punct