Pe parcursul sarcinii numeroase alimente sunt interzise pentru a evita riscul de a produce reacții negative în dezvoltarea fătului. De asemenea și copiii au anumite restricții alimentare, iar unele dintre alimentele nerecomandate atât pentru gravide, cât și pentru copii sunt ciupercile.
Ciupercile sunt un aliment bogat și sănătos, cu multiple beneficii pentru sănătate, dar sunt cazuri în care trebuie consumate cu moderație sau chiar evitate. Femeile însărcinate și copiii de până în 6-7 ani trebuie să le consume cu grijă sau chiar să le evite.
Beneficiile consumului de ciuperci
Ciupercile fac parte din cele câteva alimente de origine non-animală care conțin două vitamine foarte importante pentru sănătate, asimilabile de organism: vitamina D și vitamina B12. De aceea ciupercile sunt ideale pentru cei care urmează o dietă vegană sau o cură de slăbire, conțin puține calorii, cam 25 la 100 de grame de produs.
Sunt bogate în apă, în fibre, săruri minerale,sunt excelente surse de potasiu, fosfor, cupru, fier, calciu și magneziu. Conțin cantități importante de seleniu care le conferă proprietăți antioxidante, antibacteriene și care ajută și stimulează sistemul imunitar.
Conțin beta-glucani și polizaharide cu efect anticancerigen, anti-hipertensiv, ajută la combaterea colesterolului rău şi a diabetului şi îmbunătăţesc sistemul imunitar. Acidul linoleic conținut de ciuperci ajută la reducerea inflamațiilor din organism.
Cine trebuie să consume cu grijă ciuperci sau chiar să le evite?
Deși au atât de multe beneficii, în anumite cazuri, ciupercile nu sunt indicate, informează Mediafax. Nutriționiștii și doctorii recomandă ca femeile însărcinate și copiii de până la 6-7 ani să evite consumul lor. Ei argumentează această recomandare prin faptul că ciupercile absorb foarte mult din solul în care cresc și dacă acesta este poluat, le contaminează.
Dacă după consumul de ciuperci ai simptome precum greață, vărsături, diaree, mergi imediat la urgențe. Aceste simptome sunt similare toxi-infecției alimentare și îți pot arăta că soiul pe care l-ai mâncat nu era unul comestibil, digerabil de organismul uman.
Nici cei care au probleme cu rinichii sau cu ficatul nu ar trebui să le consume din cauza nivelului ridicat de săruri minerale pe care le conțin. Cei care iau medicamente anticoagulante ar trebui să evite consumul de ciuperci din soiul reishi (cunoscută sub denumirea de „ciuperca nemuririi”).
Dacă totuși doriți să le consumați, asigurați-vă că nu sunt otrăvitoare sau nu au crescut pe lângă cele otrăvitoare și că la cele de cultură nu au fost administrate substanțe nocive pentru sănătate. În cazul în care observați că după ce ați consumat ciuperci, vă simțiți rău, cu stări de greață, vomă sau diaree trebuie să vă adresați urgent unui medic sau să mergeți direct la cea mai apropiată unitate de primiri urgențe.