Sinestezia este un fenomen extrem de rar și de spectaculos. Persoanele diagnosticate cu sinestezie sunt extrem de sensibile la sunete, culori și alți stimuli externi. Copiii sinestezici gândesc și acționează diferit față de cei fără sinestezie. Deși medicina a evoluat foarte mult, medicii nu au încă o explicație despre felul în care funcționează creierul unei persoane cu sinestezie.
„Bună tuturor! Am un băiețel de 3 ani care este obsedat de culori, cifre și litere… Acum două săptămâni, la un eveniment, îl aud pe băiețelul meu spunându-i unui alt băiețel de vârsta lui că e maro. Am rămas înlemnită și l-am chemat la mine pentru că nu am știut ce să zic pe moment. Mie îmi spune la fel, că băiețelul e maro. Dacă aveți sfaturi despre cum să gestionez situația data viitoare, vă rog să mi le transmiteți. Vă mulțumesc! ”
Aceasta este postarea din mediul online a unei mame îngrijorate de modul în care băiețelul ei percepe persoanele din jur. Ceea ce băiețelul experimentează se numește sinestezie. Sinestezia este o particularitate în percepția stimulilor senzoriali. Este o trăsătură înnăscută, care se transmite genetic, este ireversibilă și diferă de la o persoană la alta.
Sinestezia a intrat în atenția cercetătorilor științifici în anul 1880, dar a fost amplu cercetată abia în anul 1996. Un procent de 6 % din populație este sinestezică, iar majoritatea sunt femei.
Fenomenul de sinestezie are loc într-un mod inconștient și firesc
O persoană care percepe totul diferit, vede zilele săptămânii și lunile anului în diferite culori și asociază culori mâncărurilor, oamenilor și obiectelor experimentează ceea ce reprezintă sinestezia.
Persoanele care dețin această abilitate se numesc sinestezici. Cuvântul ” sinestezie ” provine din limba greacă, înseamnă a percepe împreună.
” Reușesc să atribui culori tuturor chestiilor, uneori și anumite mirosuri. Era mai greu în copilărie, în anii 90, când mama îmi spunea că am imaginație bogată. Pe atunci nu știau nici ei de treaba asta. Apoi, pe la școală, am găsit o fetiță care tot așa făcea… spunea că toate cifrele au culori și că oamenii sunt și ei colorați. Evident, m-am simțit puțin înțeleasă. Eu am luat-o ca pe ceva extra. Așa am memorat lecții din cărți. Un exemplu este când uitam pagina și ușor ușor îmi dădeam seama că era o pagină galben, negru și alb, adică 291. Mai mult, când învățam pentru permisul auto, aveam oroare de capitolul cu partea tehnică a mașinii. Ca să reușesc să fixez repede informația atribuiam componentelor culori și rețineam mai rapid. Ambreiajul e albastru, distribuția e gri, frâna e roșie, accelerația e galbenă. E modul meu de a învăța ceva când e greu. ” a scris Cristina G.B. într-o postare din mediul online.
Sunt cunoscute mai multe forme de manifestare a sinesteziei, însă cea mai întâlnită este forma fotismelor, adică asocierea între note muzicale și culori. Concret, ceea ce se aude este perceput de individ ca și o culoare, o formă geometrică sau un sunet.
Sinestezia poate fi depistată printr-o scanare a creierului
Din punct de vedere medical s-a demonstrat că cei afectați au conexiuni nervoase diferite. Cele mai cunoscute metode de depistare sunt imagistica prin rezonanță magnetică funcțională ( MRT ) sau tomografia cu emisie de pozitron ( PET ). Un stimul senzorial provoacă alte două sau mai multe senzații, iar experiențele sinestezice nu pot fi controlate sau oprite în mod conștient.
Sinestezia congenitală nu este o boală
Dimpotrivă, mulți consideră Sinestezia ca și o abilitate extraordinară, unică. Nu este nevoie de terapie sau de tratament. Mulți dintre cei afectați sunt însă predispuși depresiei, fiind neînțeleși de cei din jur. Ei depind foarte mult de de ajutorul și de sprijinul familiei. Sprijinul psihologic poate preveni depresia și alte afecțiuni psihologice.
Orice copil altfel poate deveni victima unui episod de bullying. Află mai multe despre acest subiect citind articolul Despre bullying și cum ar trebui să reacționeze un copil agresat
Medicina modernă încearcă în prezent să folosească sinestezia ca și terapie pentru diverse persoane care, din diferite motive, au dureri puternice. Se încearcă perceperea durerii ca pe un miros, o culoare sau un gust.
De-a lungul timpului, numeroși artiști au declarat că sunt sinestezici. Printre aceștia se numără și pictorul Van Gogh, muzicianul Pharrell Williams și actrița .Marilyn Monroe.