Finlanda este țara care, încă de la mijlocul secolului al XIX-lea, a investit în educație, tehnologie și cercetare. În prezent, Statul Finlandez alocă un procent de 14 % din buget pentru educație. De ce funcționează atât de bine sistemul de învățământ finlandez? Cu ce se diferențiază acesta față de alte sisteme de învățământ din lume?
Poate cel mai important aspect și motivul principal pentru care sistemul educațional funcționează atât de bine în Finlanda este acela că, cerințele și criteriile de selecție pentru a deveni cadru didactic sunt foarte stricte.
Statisticile arată că, doar un procent de 10 % din cei care aplică pentru un post de profesor, îl și obțin. Toți profesorii au un master în pedagogie și sunt extrem de bine pregătiți.
Învățământul finlandez este gratuit și obligatoriu
Începând cu învățământul preșcolar și terminând cu cel universitar, totul este gratuit în Finlanda. Sistemul de învățământ are o durată de douăzeci de ani și este considerat a fi obligatoriu din momentul în care un copil împlinește vârsta de 7 ani.
La vârsta de 6 ani, copilul va parcurge un an școlar pregătitor. Acesta va fi parcurs de copil înainte de a se înscrie în ciclul primar de învățământ, în clasa întâi. Pentru majoritatea copiilor din clasa I și clasa a II -a, o zi normală la școală include, în medie, 3 ore de învățare propriu zisă, pauze scurte și dese.
Copiii au același profesor în primii 6 ani de școală
O relație puternică elev – profesor, o relație bazată pe respect și încredere este construită în timp. O astfel de relație este esențială în evoluția oricărui elev. În Finlanda, copiii au același profesor în primii 6 ani de școală.
Ciclul primar de învățământ din include clasele I – IV. Urmează gimnaziul, respectiv clasele VII – IX. După absolvirea clasei a IX-a, elevii care doresc să își continue studiile trebuie sa aleagă ce vor să facă mai departe.
Au de ales între a urma timp de 4 ani cursurile de la Școala Secundară ( Școala profesională ) și să se înscrie apoi la o facultate sau să opteze pentru educația vocațională. Elevii care își doresc sa devină muncitori calificați în diverse domenii vor opta pentru educația vocațională. Ei vor urma cursurile în domeniul ales pentru o perioadă de 2 ani.
Cursurile în școlile finlandeze sunt activ – participante
Cursurile din școlile finlandeze sunt considerate a fi intense. Cursurile se desfășoară în stilul activ-participant și au o durată totală de 45 de minute. Doar adolescenții primesc teme pentru acasă. Temele sunt gândite în așa fel încât un elev să nu petreacă mai mult de 30 de minute pentru a le termina.
Primul curs din zi începe la ora 9:00, iar ultimul la ora 15:00. După fiecare curs elevii au o pauză de 15 minute pentru a se recrea. Elevii nu susțin examene de admitere sau alte evaluări.
Părinții nu plătesc pentru taxe de școlarizare, totul este gratuit. Cheltuielile din școli sunt susținute din fondurile publice. Situația rămâne neschimbată și în cazul celor care aleg să fie studenți la facultate, să urmeze un masterat sau un doctorat.
Un elev finlandez susține primul examen la vârsta de 16 ani
Profesorii susțin că, prin sistemul de învățământ din Finlanda, elevii sunt învățați cum să învețe și nu cum să rezolve un test. Elevii susțin primul lor examen la vârsta de 16 ani.
Toate unitățile de învățământ din Finlanda au aceleași obiective. Sistemul de învățământ este bine pus la punct și funcționează atât de bine încât, nu există competiții, clasamente sau comparații între elevi, între clase sau între școli.
Un alt aspect surprinzător este acela că, nu există diferențe la rezultatele din învățământ obținute de elevii care învață în mediul rural și cei care învață în mediul urban.
Elevii sunt încurajați prin cursuri nutriționale să facă alegeri alimentare corecte
În plus, toți elevii finlandezi, indiferent de situația financiară pe care o au, primesc gratuit mâncare la școală. Primind aceeași mâncare, toți sunt egali la ora mesei. Se evită astfel, situațiile delicate care pot să apară atunci când, copiii își aduc de acasă mâncare. Inevitabil, în aceste situații, ar ieși în evidență, într-un mod neplăcut, cei cu posibilități financiare restrânse.
90 % din școlile finlandeze susțin constant programe anti-bullying
Cel mai cunoscut program anti-bullying implementat în școli se numește KiVA. Acest program încurajează elevii să se pună în pielea ambelor părți implicate într-un episod de bullying, pentru a înțelege ce înseamnă și ce simte un copil care cade victimă bullying-ului.
Elevii sunt încurajați să reacționeze în incidente de tip bullying și sunt învățați cum să o facă chiar și atunci când nu sunt ei cei implicați direct.
Pe larg despre acest subiect sensibil și extrem de important pentru o dezvoltare psihică frumoasă a copilului tău, poți citi în articolul Despre bullying și cum ar trebui să reacționeze un copil agresat.
Record european deținut de Finlanda
Finlanda deține recordul european în ceea ce privește numărul de copii care merg la liceu. Aproape 100 % din copiii absolvenți de gimnaziu aleg să continue studiile la liceu ( inclusiv copiii cu nevoi speciale ). Un procent de peste 93 % din elevi absolvă liceul și 66 % din aceștia urmează o facultate sau o școală post-liceală.
Finlanda este, fără îndoială, un exemplu la nivel mondial in ceea ce privește sistemul de învățământ. Însă indiferent de țară, de conducerea politică și de sistemul de guvernare, orice sistem de învățământ, ar trebui să poată oferi copiilor materiale educaționale de cea mai bună calitate, o programă de învățare echilibrată și o alimentație sănătoasă.
S-ar putea să te intereseze și un mod inedit de a consolida relația cu al tău copil. Ai auzit de ziua în care spui “Da” la tot ceea ce vrea copilul tău? Click aici pentru regulile jocului și idei pentru “altfel” de activități