Copiii, televizorul, tableta și telefonul sunt subiecte des dezbătute de specialiștii în domeniu. Folosim telefoanele mobile de aproximativ 15 ani , iar utilizarea lor devine din ce în ce mai intensă. Te invit să îți imaginezi cum ar fi dacă, de mâine nu ai mai avea telefon, tabletă și laptop. Dacă la televizor poate nu pare atât de greu de renunțat, celelalte dispozitive sunt indispensabile, fac parte din viața noastră de zi cu zi și au fost create pentru a ne face viața mai ușoară.
În tot mai multe familii, aceste dispozitive electronice fac parte și din viața de zi cu zi a copiilor, chiar și a bebelușilor, încă de dinainte ca aceștia să poate să meargă. În parcuri, la locurile de joacă, la restaurant sau pe stradă, vedem des copii cu telefonul sau tableta în mână, conectați la propriul lor univers.
Un alt dispozitiv intens folosit este televizorul. De cele mai multe ori acesta este deschis non-stop în casă, mai ales atunci când un copil este în preajmă. Unii părinți acceptă ca cel mic să se uite la desene animate sau la alte filmulețe pe YouTube, pentru simplul motiv că își doresc câteva minute de liniște sau pentru că au altceva de făcut.
Cât de periculoasă este expunerea constantă la telefon, laptop sau televizor?
Auzim des în jurul nostru că expunerea copiilor la televizor, laptop sau telefon este nocivă, că dăunează, doar că nu prea știm de ce. Nu există până în prezent un studiu care să dovedească avantajele folosirii lor de către copii.
Există însă studii medicale care demonstrează cât sunt de nocive. Conform unui studiu realizat în Suedia, aproximativ 31 de milioane de copii folosesc telefonul aproape 4 ore/zi. Conform studiului, radiațiile emise duc la tulburări de metabolism și cresc de 5 ori riscul de a dezvolta tumori cerebrale.
Un sondaj realizat de o clinică pediatrică din Philadephia, efectuat pe 370 de părinți, a arătat că, o treime din copiii sub un an au folosit, cel puțin o dată, telefonul mobil, un sfert din ei au inițiat un apel și 15 % au jucat jocuri. Subliniem faptul că acest sondaj a fost realizat pentru bebelușii sub 1 an. Acestea sunt doar câteva exemple de sondaje cu rezultate ce par greu de crezut.
Timpul în care sunt folosite aceste dispozitive înlocuiește timpul petrecut cu familia și cu alți copii. Interacționarea cu cei din jur și socializarea sunt procese naturale, biologice, intens manifestate la copii. Aceștia au mult mai multe de învățat din interacțiunea directă cu un părinte decât ar putea învăța de la un dispozitiv electronic.
Putem evita expunerea celor mici la dispozitivele electronice?
Răspunsul este simplu, DA. Evitarea lor este foarte simplă. Pur și simplu nu le mai folosi. Nu deschide televizorul în prezența copilului. Nu lăsa tableta la dispoziția lui și nu ține telefonul lângă tine atunci când petreceți timp împreună.
Știu, toți suntem obosiți, epuizați în unele zile. Suntem dispuși să facem compromisuri din când în când pentru a avea momentele noastre de liniște. Ne dorim ca la restaurant să putem mânca o pizza liniștiți, așa că îi vom oferi copilului telefonul pentru a se uita la desene, în timp ce îi dăm să mănânce. Mai bine de atât nu se poate nu?
Acest lucru îi distrage atenția de la mâncare și este liniștit, însă va mânca mecanic, ca un roboțel, conectat la lumea virtuală și ignorând ce se întâmplă în jurul său. Deși pare o soluție bună pe moment, acest simplu gest va duce în timp la tulburări de atenție, de citire și vorbire.
Limitează sau exclude complet aceste dispozitive din viața copilului tău. Toți copiii cu vârsta de până la 3 ani au mult mai multe de învățat din viața reală decât din ceea ce văd la televizor.
Când îl pot ajuta pe copil aceste dispozitive?
După vârsta de 3 ani, îi poți arăta copilului diverse aplicații care îl vor ajuta să învețe despre știință, matematică și alte discipline. Internetul poate să îi ajute pe copii să se dezvolte și să se pregătească pentru viitor. Pe larg despre activitățile online benefice poți citi aici. Folosește telefonul și tableta împreună cu el, într-un mod constructiv, încearcă însă să te limitezi la 2 ore/zi, aspect valabil și pentru televizor.
Reține că timpul pentru joacă și interacțiunea cu alți oameni sunt esențiale în dezvoltarea normală a copilului tău. El învață prin joacă sa creeze conexiuni logice, să socializeze, să fie creativ și empatic. Dezvoltarea lui este în totalitate responsabilitatea ta, ca părinte. Așa cum încerci să îi asiguri o alimentație echilibrată, sănătoasă, asigură-te că are și o dezvoltare mentală normală.
Petrece timp de calitate alături de copilul tău, nu doar sta cu el. Momentele frumoase și distractive împreună nu vor putea fi înlocuite de nici un desen animat.