Un copil cu ADHD este, pe scurt, un copil cu deficit de atenție și hiperactivitate. Toți copiii sunt, pentru anumite perioade de timp, hiperactivi și neatenți la ceea ce fac. ADHD este însă mai mult de atât. Este o tulburare de neurodezvoltare, prezentă în general de la naștere. Medicina încă nu a descoperit concret ce anume duce la apariția acestui tulburări, dar în prezent se fac cercetări și se încearcă prin diferite metode determinarea genetică.
În general, un copil cu ADHD manifestă simultan trei simptome: hiperactivitate, lipsă de concentrare și neatenție. Acestea vor fi intens manifestate la copii până la 12 ani și se manifestă pe nivele de severitate,
Ceea ce face mama pe perioada sarcinii poate determina apariția acestei tulburări
ADHD ( Attention deficit hyperactivity disorder ) poate să apară din diverse motive. Cauzele pot să apară încă din burtică și are legătură cu dezvoltarea creierului. Poate să fie declanșată la naștere sau după naștere, în urma unor traumatisme, a unor infecții, ca și efect al lipsei de oxigen pentru o perioadă scurtă de timp sau din cauza altor afecțiuni congenitale.
Copiii prematuri sau cei cu o greutate mică la naștere sunt incluși în categoria copiilor cu risc crescut de ADHD.
Consumul de droguri, alcool, medicamente interzise gravidelor, fumatul, chiar și stresul accentuat în sarcină sunt factori declanșatori ai ADHD.
Simptomele ADHD sunt:
- neatenție generală și / sau impulsivitate
- hiperactivitate
- incapacitatea de a respecta reguli
- pare că nu ascultă atunci când i se vorbește
- lipsa autoreglării emoționale
- dificultate în a menține o prietenie
- refuză să se joace cu alți copii
- începe o activitate, dar nu o termină
- își pierde răbdarea
- orice formă de disciplinare nu pare să funcționeze
- face totul într-un mod haotic, dezorganizat
- pierde lucruri
- este ușor distras de factori externi
- este mereu în mișcare
- vorbește foarte mult
- nu poate avea o conversație, vorbește peste ceilalți oameni
- nu are simțul pericolului
În prezent sunt cunoscute două tipuri de ADHD :
- ADHD întâlnit frecvent la fetițe – acest tip de tulburare are efecte puternice asupra a orice presupune efort mental. Este caracterizată prin neatenție, dificultatea de concentrare, superficialitate, neglijență și dificultăți în a vorbi coerent.
- ADHD întâlnit frecvent la băieți – acest tip de tulburare are efecte puternice asupra activității fizice. Copilul are o stare permanentă de agitație, de impulsivitate, vorbește foarte mult, nu are răbdare, nu anticipează pericolele.
Când se poate diagnostica un copil cu tulburare ADHD
Atunci când copilul manifeste simptome doar cu anumite persoane, doar acasă sau doar la școală, nu poate fi luată în calcul tulburarea ADHD. Vorbim, în acest caz, de un copil răsfățat sau cu probleme de comportament și emoționale.
Un diagnostic corect poate fi stabilit doar de către un neurolog sau un medic psihiatru. Diagnosticarea se face după vârsta de 6-7 ani, întrucât până la această vârstă majoritatea simptomelor sunt specifice vârstei și contribuie la dezvoltarea normală a copilului.
Suzie Glassman, mama a doi copii diagnosticați cu ADHD povestește cum a reușit să se adapteze la nevoile lor
” Credeam că nu fac ceva bine, că pur și simplu nu știu cum să fiu mamă pentru copii mei. Încercam să îi învăț cum să se comporte, dar mereu rezultatul era același: nu ascultau nimic din ceea ce le spuneam, de fiecare dată ajungeam să țip la ei, să îi implor să stea liniștiți pe scaun. Chiar și așa ,părea că nimic nu funcționează, efectiv mă ignorau. Ieșirile din casă s-au transformat într-un chin pentru mine. Simțeam că sunt umilită continuu de către proprii mei copii.
La școală profesorii îmi spuneau aceleași lucruri despre ei. Fetița mea nu reușea să se concentreze la lecții mai mult de câteva minute. Fiul meu nu se putea abține din a vorbi. Vorbea foarte mult, oricând, oriunde, chiar și singur.”
După multe vizite la medici psihologi și medici pediatri, discuții cu profesorii și cu alți membri ai familiei, cei doi copii, în vârstă de 10 și 12 ani, au fost diagnosticați cu ADHD.
Acesta a fost momentul în care mama a fost nevoită să schimbe modul prin care comunica cu ei
„Copiii mei nu reușeau să își controleze sentimentele. Atunci când se certau, fata mea de exemplu, îl lovea foarte tare pe fratele ei și îl mușca cât de tare putea, până la sânge. Inițial am spus că sunt normale certurile între ei și că se vor rări pe măsură ce cresc. Lucrurile însă nu s-au schimbat nici după 10 ani.
Din fericire am aflat că există diverse metode prin care îmi pot ajuta copiii și prin care eu să mă fac auzită. ”
Împreună cu familia, s-a stabilit că, atunci când fetița va mai avea comportamente violente față de fratele ei, va fi trimisă să stea o perioadă de timp singură în camera ei. Dacă scena nu se petrece acasă, va fi trimisă să stea la colț.
Atunci când băiatul se va purta urât, nu va mai avea acces la telefonul mobil pentru o anumită perioadă de timp. În ambele cazuri, aceste reguli trebuie aplicate oricând e nevoie, inclusiv în public, de față cu rudele, prietenii copiilor sau persoane necunoscute. E dificil să îi pui pe copii în astfel de situații în public și pentru tine, ca părinte, să faci astfel de lucruri în public.
Văzând că au început să apară schimbări în bine la comportamentul lor, mama a continuat să urmeze planul.
” Un alt lucru important pe care l-am făcut a fost să îi recompensez pentru reacțiile bune pe care le au. De exemplu, dacă într-o săptămână nu au avut tantrumuri, nu s-au bătut sau nu au avut alte comportamente agresive, vor primi ceva ce își doresc. Ieșim împreună la o înghețată, mergem la un loc de joacă preferat de ei sau le cumpăr updaturi la jocul lor preferat, Roblox. Ei aleg ce vor să facem. „, a completat Suzie.
Medicamentele îi pot ajuta pe copiii cu ADHD
Există medicamente care îmbunătățesc simptomele, dar medicul este singurul în măsură să îți recomande un tratament pentru copil.
Schimbările din stilul de viață al familiei au avut, în timp, rezultate. Băiețelul reușea acum să se abțină de la vorbitul în timpul orelor, iar fetița nu mai avea probleme de concentrare, Munca însă continuă, iar colaborarea cu un consilier în ADHD îi va învăța pe copii cum să își controleze impulsurile și emoțiile și mai târziu, în viața de adult.
Îți recomandăm să reții și simptomele pentru diabet. Acesta poate să apară chiar și la bebeluși sau la copiii mici. Pe larg despre acest subiect am scris în articolul: Cum recunoști simptomele diabetului la sugari și copii?
Indiferent dacă ai sau nu un copil diagnosticat cu ADHD, este important să îl înveți cum să fie în siguranță acasă. Click aici pentru video interactive despre pericolele din casă și informații pe înțelesul celor mici.