Copilul alintat în exces este lăudat des și pentru orice ar face, fără a se ține însă cont de rezultatele sale. Este încurajat chiar și să facă ceva la care în mod evident nu este foarte talentat. În ultimii ani au apărut tot felul de teorii conform cărora copilul trebuie să aibă libertate fără limite, pentru că, el știe mai bine ce vrea.
Cred că fiecare dintre noi are în minte o scenă cu un copil care cere în mod insistent ceva de la părinți. Acesta insistă până când obține ceea ce vrea. Părinții și toți cei care asistă la o astfel de scenă, se amuză și încurajează comportamentul micului dictator.
Ei consideră că, acesta are calități de lider, de șef, că de mic știe să se impună și că, încurajarea acestei atitudini îl va ajuta mai departe in viață.
Copiii au tendința de a cere multe jucării, multe dulciuri, multă atenție, mult din orice.
Părinții au tendința de a încuraja acest comportament. Ce nu realizează părinții însă este că, în timp, această atitudine se va amplifica. Copilul are cel mai des acest comportament de față cu ei. Din motive ce țin uneori de poziția financiară și socială a părinților, ceilalți trec cu vederea comportamentul copilului.
Însă părinții nu vor putea sa îl protejeze mereu. Pentru genul acesta de copil, contactul cu societatea îl poate afecta foarte mult. Acești copii nu au noțiunea de respect, de bun simț. Ei au bine întipărită în minte ideea că pot face orice. Ceilalți trebuie să facă cum spun ei și să li se supună. În realitate însă, lucrurile nu funcționează așa.
Copilul primește mereu atenție și este lăudat în mod exagerat
Una dintre cele mai mari greșeli în educația unui copil este ceea ce se cheamă trauma pozitivă. Copilul primește mereu atenție. El este lăudat în mod exagerat pentru orice face. Părinții trebuie să fie conștienți că în orice moment acest alint atât de susținut de ei poate deveni o traumă pozitivă pentru copil.
Un exemplu clar de traumă pozitivă este cel al unei fetițe care a participat de mică la concursuri de frumusețe. Click aici pentru a descoperi povestea micuței.
De ce sunt alintați excesiv copiii de către părinți și/sau bunici ?
De cele mai multe ori un comportament dificil al copilului este conturat de către părinți. Încă din primii ani de viață și fără să fie conștienți de acest lucru, părinții le transmit prin educație propriilor copii frustrările lor din copilărie.
Pshihoterapeutul Constantin Cornea, afirmă că există patru tipologii de părinți. Prin propriile trăiri, aceștia pot afecta puternic dezvoltarea emoțională a copilului. Acesta explică foarte clar și motivele pentru care un copil devine un adolescent cu probleme. Cel mai important însă este modul în care poate fi ajutat acest copil să realizeze că are un comportament greșit.
Iată care sunt cele patru tipologii de părinți sunt:
Părinți influențați de propriile traume din copilărie
Auzim în discuțiile dintre părinți afirmații de genul ” dacă eu nu am avut, măcar el să aibă „. ” Pe mine m-au bătut părinții când eram mic, au fost foarte severi și le știam de frică. Vreau copilul meu să nu simtă asta, așa că o să fiu ca o soră mai mare pentru el „.
În spatele acestor vorbe se află cei mai mulți părinți din ziua de astăzi. Știm, erau alte timpuri, alte mentalități, alte metode de a crește copiii. Adultul însă este format de copilul care a fost.
Cei care au suferit în copilărie simt acum, când au devenit părinți, că trebuie să facă orice pentru ca al lor copil să nu sufere deloc. Această tipologie de părinți încearcă să își protejeze copilul de orice și de oricine ar putea să îi facă și cel mai mic rău.
Despre cele mai frecvente traume din copilărie ale adulților de astăzi am discutat în acest articol.
Părinți care au altceva mai important de făcut decât să petreacă timp cu propriul copil
Această tipologie de părinte preferă să îi cumpere lucruri decât să petreacă timp cu el. Dacă rolul de părinte ar fi de vânzare, ei l-ar cumpăra. Au ales să aibă un copil pentru că așa trebuie și pentru că, societatea în care trăim pare că te obligă să ai măcar un copil. Părinții se axează pe viața profesională și se implică foarte puțin în educația copilului.
Copilul care crește într-un astfel de mediu va ajunge cel mai probabil un adolescent care nu va avea respect față de părinți. Cei mai mulți părinți „observă” temperamentul și lipsa de bun simț a acestuia atunci când este foarte greu să mai schimbe ceva.
Părinți care din diverse motive nu au fost lăsați să fie copii
Sunt acei părinți care au avut o copilărie nefericită. Sunt acei copii din trecut care care au avut responsabilități prea multe. Acești părinți „dau în mintea copiilor” acum și se comportă într-un mod infantil în preajma lor. Ei se consideră ca o soră/ un frate pentru propriul copil.
Unii vor întreba ce e rău în asta? Problema apare atunci când, cu această atitudine, ei își vor dori să mențină copilul cât mai mult la nivelul de copil. Ei nu vor realiza și nu vor accepta că propriul copil a crescut și că are nevoie să vadă un alt tip de comportament.
Părinți cu o situație financiară peste nivelul mediu
Părinții cu o situație financiară bună nu știu să spună NU copilului atunci când acesta își dorește ceva. Acest tip de părinte îi va cumpăra copilului de toate și se va asigura că, copilul lui iese în evidență mereu prin lucrurile pe care le are.
Cum se comportă un copil prea alintat pe măsură ce crește?
Încă din primii ani de viață un copil trebuie să fie învățat ce înseamnă respectul pentru ceilalți oameni, pentru autoritățile de stat, dar și pentru animale și lucruri. Orice copil care nu este învățat aceste lucruri, are șanse să dezvolte în viața de adult tulburări de personalitate, să devină o persoană narcisistă, antisocială sau chiar agresivă.
În funcție de vârstă, copilul va conștientiza că unul dintre părinți îi ține partea și îi face toate mofturile. Va alege în mod insistent să petreacă mai mult timp cu acesta. Copilul consideră că trebuie să primească mult din orice de la părinți. Le cere acestora constant bani și diverse lucruri, deși este conștient că aceștia nu și le permit.
Atunci când nu primește ceea ce cere, recurge la amenințări, țipat și poate deveni violent atât fizic cât și verbal. În general el nu apreciază ceea ce primește și nu are grijă de lucruri. Cheltuiește bani fără limită atunci când vrea să impresioneze și petrece mult timp în cafenele, restaurante și cluburi. Oricând are ocazia, împrumută bani de la alte persoane fără a avea de la început intenția de a îi mai restitui.
Consideră că doar ceea ce face el este important pentru toți cei din jurul său și vrea să fie mereu în centrul atenției, fără a ține cont de nevoile oamenilor din jur. Provoacă scandal des, se ceartă cu profesorii, cu alți copii și cu oricine are ocazia și se asociază cu grupuri rău famate.
Cum îl ajutăm pe copil să înțeleagă că are o atitudine greșită față de cei din jur?
În primul rând, pentru a putea interveni, părintele trebuie să conștientizeze că propriul copil are o problemă. Mulți părinți aleg din păcate să susțină acest tip de comportament. Ei ajung până în punctul în care se ceartă cu oricine pentru a susține că, al lor copil are dreptate și sunt convinși că el nu a greșit cu nimic atunci când este în mijlocul unui scandal.
Dacă de exemplu a consumat băuturi alcoolice și a provocat un scandal într-un local, vinovat în primul rând este cel care i-a vândut băutura. Bineînțeles copilul lor a fost provocat și oricum nu a făcut ceva greșit.
Părinții aleg de cele mai multe ori să uite pur și simplu aceste lucruri și să achite imediat daunele materiale provocate de copil. Dacă vorbim de datorii, situația se repetă. Părinții vor plăti datoriile.
Ținând cont de nivelul lui de înțelegere, copilul trebuie să aibă responsabilități de mic
Important pentru dezvoltarea lui emoțională este ca, în funcție de vârstă, să i se ceară să facă anumite lucruri ce țin de treburile casnice, de îngrijirea spațiului său de joacă și a camerei lui sau chiar și de un animal.
Acum știi care sunt semnele acestui tip de comportament așa că, încearcă să iei măsuri înainte ca cel mic să facă daune ireparabile. Părinții trebuie să fie uniți și să formeze echipă în tot acest demers de a își direcționa copilul pe drumul bun. Daca simți că situația iți scapă de sub control, discută cu un psihoterapeut.
Pentru că orice părinte este preocupat de viitorul copilului său, este bine de știut că există diverse platforme în mediul online care îl pot pregăti pe cel mic pentru viitor. Pe larg despre acest subiect poți citi în articolul Pregătește-ți copilul pentru viitor – activități online benefice