Autismul afectează anual 30.000 de copii din țara noastră, în timp ce în Statele Unite ale Americii 1 din 44 de copii este diagnosticat cu autism. Cifrele sunt în continuă creștere în țara noastră, autismul fiind considerat în prezent o afecțiune mai des întâlnită decât sindromul Down, diabet sau cancer.
Autismul este o afecțiune care influențează comportamentul și capacitatea de a comunica a persoanei în cauză. Semnele acestei afecțiuni sunt vizibile de la vârste fragede, încă de la 2 ani sau chiar și mai devreme.
Ce înseamnă tulburare de “ spectru “ ?
Autismul este considerat a fi o tulburare de “ spectru “. Ce înseamnă acest lucru? Această denumire de referă la faptul că autismul se manifestă sub multe forme, este de intensități diferite și poate avea manifestări extrem de diferite de la un individ la altul. Pentru că autismul nu este o boală, terapia și în general ajutorul de specialitate vor ajuta la îmbunătățirea calității vieții și la diminuarea simptomelor.
Diagnosticul de autism nu poate fi stabilit în urma unor analize de sânge
Autismul nu se poate “ vedea” în ADN sau în alte analize de laborator. Singurul mod prin care se poate stabili un diagnostic corect de autism este în urma evaluării copilului de către un medic psihiatru în pediatrie.
Dragă părinte, este important să știi să identifici semnele autismului la copilul tău. O identificare a afecțiunii încă de la începutul ei va ajuta la o diminuare rapidă a simptomelor și în general duce la o evoluție favorabilă a stării psihice a copilului și implicit, a familiei. Terapia prin TSA ar trebui să înceapă la scurt timp după stabilirea diagnosticului. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!
Cum se comportă un copil care are autism?
Deși simptomele pot să apară încă de la câteva luni de viață, există situații în care copilul se dezvoltă normal din toate punctele de vedere până la vârsta de 2 ani și începe să manifeste semne abia după această vârstă.
Iată care sunt cele mai frecvente semne care ar putea indica autismul la copii:
- Nu se uită după obiectele aflate în mișcare
- Nu arată cu degetul spre obiecte sau persoane
- Nu zâmbește atunci când cineva zâmbește la el
- Se învârte frecvent în cerc
- Învârte constant roțile mașinuțelor, ventilatorul sau orice altceva se învârte
- scutură din mâini atunci când încearcă se se exprime
- merge pe vârfuri
- are acțiuni repetitive, pare că nu se plictisește să repete de n ori un joc sau un gest
- merge frecvent cu spatele
- preferă joaca individuală, într-un loc mai retras
- interacționează foarte puțin cu ceilalți copii
- se observă regresii în dezvoltarea psihică, este posibil să înceapă să vorbească după vârsta de 5 ani
- contactul fizic îi provoacă disconfort puternic
- nu răspunde atunci când este strigat pe nume, chiar dacă stai în fața lui
- sunetele și luminile puternice îl deranjează
- este sensibil și foarte emotiv
- rezistență foarte mică la durere
- evită contactul vizual
- senzație permanentă de oboseală
- nu conștientizează pericolele din jur
- nu pare să conștientizeze când se îndepărtează fizic de persoana care îl însoțește
- se autoizolează
- pune în linie jucăriile sau orice alte obiecte
Deși aparent au o viață normală, există și persoane publice care au Autism: Wentworth Miller ( Prison Break ), Elon Musk, Sir Anthony Hopkins, Courtney Love.
Concluzii și recomandări
Autismul poate să apară la oricine, indiferent de istoricul din familie, indiferent de Rh-ul părinților. Autismul poate avea forme diferite în funcție de individ și poate manifesta simptome diferite ca și număr sau intensitate. Dacă ai întrebări în ceea ce privește evoluția copilului tău, discută cu cineva în măsură să îți ofere răspunsuri corecte.
Evită să discuți prima dată cu prietenele, vecina de la etajul doi sau colegii de la muncă. Apelează cu încredere la specialiști pentru o evaluare corectă. Noi îți recomandăm să povestești despre îngrijorările tale celor de la Help Autism. Găsești toate detaliile aici.
PS: Dacă al tău copil ține picioarele în forma literei ” W ” atunci când se joacă, trebuie să afli asta: Este sau nu periculoasă această poziție a copilului?