Copil sau adult, înțepăturile de albină/viespe provoacă durere și disconfort. În general, acestea nu sunt un pericol pentru sănătatea copiilor, dar există și situații mai complicate. Cel mic poate dezvolta o reacție alergică la substanțele toxice ce ajung în organism în urma înțepăturii.
Doar în cazul în care pacientul manifestă simptome mai severe este necesară intervenția rapidă a medicului. În celelalte situații, zona înțepăturii se poate trata acasă.
De cele mai multe ori, în urma unei înțepături de albină, are loc o reacție locală la locul înțepăturii. Zona se înroșește, devine dureroasă și apare edemul. Dacă tratamentul este administrat la timp și corect, multe dintre complicațiile ce pot să apară se reduc. În cazul dezvoltării unei alergii la veninul acestor insecte, consecințele pot fi foarte grave, așadar este indicat să știm cum să procedăm pentru a preveni efectele adverse.
Atunci când tratamentul antiinflamator este aplicat la scurt timp după înțepătură și se respectă o toaletă riguroasă a zonei, simptomele ar trebui să se atenueze în 24 de ore.
Dintr-un total de 1000 de persoane înțepate de albine, 4 dezvoltă reacții alergice. Simptomele alergiei încep să se manifeste după 2 minute de la înțepătură sau după 60 de minute.
Simptomele alergiei la veninul de albină
Printre simptomele care apar în cazul alergiei dezvoltate de o persoană hipersensibilă sunt:
- febră
- greață, vărsături
- amețeli
- urticarie
- prurit
- respirație dificilă și durere în piept
- crampe abdominale
- umflarea feței, a mâinilor și a limbii
- leșin
Dacă în urma înțepăturii apar astfel de simptome, pacientul trebuie să cheme urgent ambulanța sau să ajungă cât de repede se poate la spital. Simptomele pot avea o evoluție extrem de rapidă, pot agrava rapid starea de sănătate a pacientului și pot provoca șoc anafilactic sau o infecție puternică ce necesită intervenție medicală de urgență.
Tratamentul aplicat asupra zonei înțepate
Atunci când în urma înțepăturii nu apar simptome ale unei alergii, tratamentul implică măsuri clasice de prim ajutor.
Printre acestea, includem:
- îndepărtarea cât mai rapidă a acelor rămase în piele. Acestea se pot scoate cu unghia sau cu orice altceva aveți la îndemână. Medicii nu recomandă ca acul sau albina să fie înlăturate cu degetele. Acest gest instinctiv ar duce la eliminarea unei cantități mai mari de venin în momentul prinderii albinei și implicit, efecte mai puternice, mai dureroase.
- pe zona afectată se vor aplica comprese cu gheață. Compresele pot fi menținute pe înțepătură 20 de minute. Aplicarea acestor comprese reci pot calma mult durerea. Poți repeta aplicarea de comprese ori de câte ori este nevoie. Este important de reținut că nu se va aplica gheață direct pe piele. Cuburile de gheață vor fi puse într-un material textil curat, de preferat din bumbac
- după ce zona este curățată bine cu apă și săpun, se poate aplica un tratament local, o cremă pe bază de antibiotic. Zona se va curăța de mai multe ori pe zi pentru a preveni contactul zonei iritate cu praf sau mizerie
- contactează medicul de familia pentru a discuta evoluția stării de sănătate a copilului. Dacă apare durerea puternică sau mâncărimea, medicul va recomanda administrarea de antihistaminice sau ibuprofen.
Înțepăturile de albină pot fi prevenite
Deși par interesante și atrag atenția copiilor, zonele cu stupi trebuie evitate ( viță de vie, tufișuri, copaci ).
De cele mai multe ori, când avem o albină în jurul nostru devenim agitați și încercăm să alungăm albina cu mâinile sau cu obiecte pe care le avem la îndemână. Această abordare însă sperie albina și o face să devină agresivă.
Învață copilul să nu facă mișcări bruște în preajma albinelor. Pentru a le îndepărta, de cele mai multe ori este suficient să suflăm ușor spre ele.
Insectele sunt atrase de mirosurile dulci. Pentru a le ține la distanță, trebuie evitată folosirea cremelor cu miros dulce sau a parfumurilor. Folosirea unor sprayuri insecticide va ajuta la evitarea contactului cu ele.
Află mai multe și despre măsurile de prim ajutor în cazul înghițirii de substanțe dăunătoare citind articolul Primul ajutor în cazul înghițirii de substanțe dăunătoare – simptome ce necesită intervenția rapidă a medicului