Răul de mașină provoacă situații neplăcute atât pentru adulți, cât și pentru copii. Bebelușii cu vârsta sub 1 an par a fi cel mai puțin afectați de răul de mișcare. În general, copiii cu vârsta între 6 și 9 ani experimentează simptomele cele mai severe ale răului de mașină. Din fericire însă, aceste simptome pot fi diminuate prin câteva modalități simple și funcționează atât la adulți, cât și la copii.
A avea rău de mașină înseamnă a avea, în general, rău de mișcare. Din această categorie fac parte și răul de avion sau răul de mare. Atunci când creierul primește informații contradictorii de la ochi, urechea internă și receptorii proprioceptivi din sistemul articular și muscular, apar simptomele răului de mașină.
Poate fi scaunul auto motivul pentru care copilul vomită în mașină? Sau poate poziția scaunului provoacă amețeli? Rear – Facing sau Forward – Facing este indicat pentru a diminua efectele răului de mișcare?
Toți părinții a căror copii experimentează răul de mișcare încearcă să afle răspunsul corect la aceste întrebări. Scaunul auto trebuie ales în funcție de caracteristicile mașinii pe care urmează să fie montat și în funcție de vârsta și înălțimea copilului. Mai multe sfaturi legate de alegerea corectă a scaunului auto puteți afla din articolul Ce scaun auto alegem pentru copilul nostru – rezultate test ADAC
Simptome ale răului de mașină
- transpirație rece
- oboseală și iritabilitate nejustificată
- căscat
- senzație de greață
- lipsa apetitului și refuzul de a mânca
- vărsături
Metode de prevenție și tratament
Răul de mașină poate fi prevenit. Un mod simplu și eficient de a face acest lucru este de a nu supra stimula copilul în timp de mașina este în mișcare. Simțurile lui sunt deja supra stimulate prin simpla mișcare a mașinii. Încurajează copilul să se uite pe geam și asigură-te că are o vizibilitate bună. Deși poate crezi că un desen animat pe telefon îl va liniști, se va întâmpla exact opusul. În acel moment, simțurile lui intră în conflict. Urechea internă transmite creierului că se află în mișcare, simțind mișcările mașinii, dar ochii și restul corpului transmit creierului exact opusul, că de fapt stau pe loc.
Somnul atenuează simptomele răului de mișcare
Cel mai bun moment pentru copil de a pleca la drum cu mașina este în apropierea orei de somn. Cercetătorii susțin că somnul atenuează efectele răului de mașină.
Alimentația înainte și în timpul deplasării cu mașina
Înainte de a pleca la drum, este indicat ca cel mic să nu mănânce. O masă consistentă nu este recomandată înainte, dar nici în timpul călătoriei. Dacă urmează să faceți o călătorie mai lungă, îi puteți oferi celui mic o gustare simplă înainte de plecare. Aceasta poate consta în biscuiți simpli sau apă.
Evitați fumatul în mașină
Fumul de țigară provoacă efecte dăunătoare asupra organismului unui copil, iar în mașină poate intensifica simptomele răului de mișcare. Evitați fumatul în mașină și asigurați-vă că se menține o temperatură constantă potrivită.
Distrage-i atenția cu melodiile preferate
Indiferent de vârstă, copiii iubesc muzica și au cântecele preferate. Este momentul perfect pentru a asculta și pentru a cânta împreună melodiile preferate. Toată această distracție va face timpul să treacă mai repede, iar cel mic nu va mai simți răul de mașină, concentrându-se pe muzică.
Tratați situația cu calm
Atunci când cel mic are simptome și nu se simte bine, tratați situația cu calm, ca pe ceva normal. Dacă copilul este suficient de mare să înțeleagă, explicați-i calm ce se întâmplă, de ce simte ceea ce simte și cum puteți, împreună, să îl faceți să se simtă mai bine. Toată situația este, în primul rând un lucru normal, iar transmiterea unor sentimente negative sau o atitudine care să îl sperie nu vor face decât să amplifice stările.
Brățări de presopunctură pentru răul de mișcare
Brățările de tipul Sea Band sunt considerate a fi dispozitive medicale care controlează reflexul de vomă și starea de greață. pentru utilizarea corectă, urmați indicațiile recomandate de producător.
Atunci când cel mic continuă să se simtă rău, opriți mașina și lăsați-l să se plimbe afară și să se întindă câteva minute pe spate, cu ochii închiși și cu compresă cu apă rece pe frunte.
Dacă aceste metode par că nu funcționează, discutați situația cu medicul pediatru. Acesta este singurul în măsură să vă recomande o metodă de prevenție medicamentoasă. Medicamentele se administrează de obicei cu o oră înainte de deplasare și apoi la fiecare 6 ore. Este un lucru normal ca medicamentele administrate să provoace somnolență.