Placenta este organul care face posibil transferul substanțelor nutritive de la mamă spre făt prin cordonul ombilical. Acesta este parte din placentă și este atașat de bebeluș prin buric. Deși în țara noastră există și în prezent multe discuții despre cum și când ar trebui secționat cordonul ombilical la naștere, Organizația Mondială a Sănătății, susține că acesta ar trebui să fie tăiat cel mai devreme după unu-trei minute de la naștere. Doar atunci când starea de sănătate a bebelușului nu permite acest lucru și este obligatorie intervenția rapidă a medicilor pentru o urgență medicală, cordonul se taie imediat după naștere.
Încă din anii 1950, procedura standard la naștere presupune secționarea cordonului ombilical imediat după nașterea copilului, la câteva secunde. Deoarece mamei îi erau administrate injecții care să oprească hemoragia declanșată de naștere, tăierea imediată a cordonului ombilical pare să fi fost cea mai bună metodă de a evita ca substanțele injectate să ajungă la copil.
Din fericire însă, cu timpul, medicina a evoluat. Aceste injecții au fost înlocuite, hemoragia putea fi oprită prin metode care nu dăunează copilului. Tăierea cordonului ombilical nu mai era necesară!
Sângele ombilical și sângele placentar sunt același lucru.
Sângele din cordonul ombilical este format din celule stem și substanțe nutritive esențiale pentru dezvoltarea bebelușului. Imediat după naștere, o cantitate din acest sânge rămâne și în vasele cordonului ombilical și în placentă.
Cantitatea de sânge placentar variază de la 20 ml până la 150 ml, în funcție de naștere
Încă de la prima respirație a bebelușului, atunci când organismul său percepe schimbarea modului de oxigenare, placenta trimite prin cordonul ombilical aproximativ 150 ml de sânge plin cu celule stem. Aceste celule stem repară cele mai multe probleme care pot să apară la naștere sau imediat după.
Pentru mai multe detalii despre recoltarea de celule stem la naștere accesează acest link.
Placenta transmite în sângele copilului celule vitale pentru sănătatea sa
Un grup de medici a demonstrat că, procedura standard de secționare a cordonului ombilical imediat după naștere duce la scăderea cu o treime a cantității de sânge din corpul bebelușului și amplifică deficitul de fier din organismul său firav.
Altfel spus, un sfert din sângele bebelușului tău se află încă în placentă atunci când se naște. Dacă pentru cel puțin 20 de minute cordonul este lăsat așa, fără a fi tăiat, tot sângele plin de celule stem rămas în placentă va fi transferat în corpul bebelușului.
Cât timp se face acest transfer, bebelușul îți poate fi pus pe piept pentru a se liniști. Contactul piele pe piele este extrem de plăcut pentru amândoi, mamă și copil. În primele 30 de minute după naștere este indicat să se inițieze alăptarea, așadar aveți timp acum să faceți acest lucru.
Deși mulți au criticat și au considerat aceste rezultate ca fiind greșite, un cadru medical pe nume Amanda Burleigh a continuat să documenteze acest aspect.
În final, munca sa a dat rezultate
Institutul Național pentru Sănătate ( NICE ) a modificat oficial procedura. Astfel, medicii nu mai au voie să taie cordonul ombilical decât după cel puțin un minut de la naștere. De asemenea, dacă mama cerea acest lucru, medicii trebuiau să aștepte mai mult timp până să taie cordonul, până când nu mai este pulsat sânge.
În imaginea următoare se vede diferența de culoare a pielii între un nou – născut care a avut cordonul ombilical tăiat imediat după naștere ( Bebe A ) și un nou – născut care a avut cordonul ombilical tăiat mai târziu, când nu mai avea pulsații ( Bebe B )
Această metodă de tăiere târzie a cordonului ombilical este tot mai agreată atât de medici, cât și de părinți.
Iată care sunt câteva beneficii menționate de medici care susțin tăierea târzie a cordonului ombilical:
- creierul bebelușului și țesuturile sunt mai oxigenate
- toate funcțiile cardiace sunt îmbunătățite datorită volumului de sânge mai ridicat
- anemia feriprivă este mai rar întâlnită
- scorul Apgar este mai ridicat
- dezvoltare neuro cognitivă ulterioară mai bună
- îmbunătățește funcțiile locomotorii ale bebelușului
Chiar și în prezent, tăierea cordonului ombilical după ce acesta nu mai are pulsații este considerat a fi un moft, nu o necesitate. Avem însă convingerea că, în timp, lucrurile vor evolua. În timp, cest lucru va deveni un pas normal în complexul proces al nașterii, lumea fiind tot mai conștientă de beneficii.
Un copil născut sănătos ar trebui să petreacă primele minute din viață lângă mama sa, nu singur sau cu persoane străine care îl mută dintr-o parte în alta. Copilul este speriat, totul este nou pentru el. Are nevoie de mama sa alături, singura care îi este cunoscută. Semnează petiția pentru a se adopta o lege în această privință. În acest mod, fiecare medic va fi obligat să accepte ca mama să stea cu bebelușul ei încă de la naștere. Skin to Skin sau ora magică este o etapă esențială pentru mamă, dar mai ales pentru bebeluș.