Sunt atât de mici și de fragili încât mereu avem o reținere atunci când suntem nevoiți să le dăm medicamentele / vitaminele. Dacă nu îi dau cum trebuie ? Dacă am încurcat sticluțele și i-am dat înainte de masă deși trebuia după? Dacă i-am dat totuși așa, își mai face medicamentul efectul? Acestea sunt întrebări frecvente la care orice mamă ajunge să se gândească atunci când cel mic este bolnav. Cu timpul ne obișnuim și administrăm corect totul, însă la început poate părea ușor complica.
Înțelegem foarte bine asta, așa că ne-am gândit să explicăm clar cum se administrează corect medicamentele / vitaminele. Indiferent dacă vorbim despre bebeluși, copii sau adulți, recomandările pentru administrarea medicamentelor / vitaminelor sunt aceleași. Înainte de masă, în timpul mesei, după masă sau nu pe stomacul gol. Ce înseamnă mai exact ” a se administra înainte de masă? „ Dăm copilului siropul cu 5 minute înainte de masă sau cu 30 de minute înainte de masă? Vom lămuri în rândurile ce urmează toate aceste lucruri.
Vom începe prima dată însă să discutăm despre modul în care trebuie administrate vitaminele la copii. Este important de reținut faptul că, indiferent de vitaminele administrare, acestea nu se dau copilului pe stomacul gol. Asta pentru că efectele vitaminelor se pierd dacă sunt administrate chiar înainte de masă. Vitaminele B și C se vor elimina din corp cel mai probabil la prima urină. În ceea ce privește vitaminele A, D, E, K, acestea sunt liposolubile și nu se vor absorbi în organism pe cât ar trebui.
De ce unele medicamente se iau înainte de masă ?
Unele ingrediente din medicamente au nevoie de o perioadă anume pentru a își face efectul. Atunci când pe prospect este menționat faptul că respectivul medicament trebuie administrat înainte de masă, vom lua doza de tratament cu 30 de minute înainte de masă. Nu, nu trebuie să luăm medicamentul și imediat după să ne apucăm de mâncat. Dacă facem acest lucru, cel mai probabil medicamentul nu își va face efectul, acțiunea ingredientelor din el fiind diminuată considerabil de alimentele consumate.
De ce unele medicamente se iau după masă ?
Unele ingrediente din medicamente ar putea avea o acțiune prea puternică asupra unui stomac gol. Din acest motiv, dacă medicamentul pe care urmează să îl luați sau să îl administrați are menționat a se administra după masă, așteptați maxim 10 minute după ce ați mâncat pentru a lua doza recomandată.
Una dintre cele mai frecvente greșeli atunci când luăm un tratament este faptul că, după ce simptomele dispar, nu mai continuăm tratamentul. Ce se întâmplă în acest caz? Microbii care rămân în organism. Deși acum sunt într-o cantitate mai mică decât la debutul bolii, vor deveni rezistenți la tratament. Altfel spus, microbii rămân în organism și la următoarea îmbolnăvire, nu vor mai putea fi eliminați cu acel tratament. Microbii rămași devin practic imuni la tratamentul aplicat anterior.
Important de reținut este faptul că orice tratament recomandat de medic trebuie luat în doză completă. Întreruperea tratamentului după ce simptomele dispar este o greșeală pe care o vom regreta la următoarea îmbolnăvire.
Aceste informații sunt potrivite atât pentru bebeluși și copii, cât și pentru adulți. Pentru că ți-a atras atenția acest subiect, o să îți placă și. Prima căzătură a bebelușului: dacă apar aceste simptome, mergi cu el cât mai repede la medic
Citește și: Despre supozitoarele cu Paracetamol și administrarea corectă la bebeluși