Schimbarea orei poate avea un impact puternic asupra celor mici. Poate aduce schimbări asupra dispoziției generale și asupra poftei de mâncare. Cu toate acestea, nu ai motive prea mari de îngrijorare. Toate simptomele ar trebui să dispară de la sine după câteva zile.
Anul acesta schimbarea va avea loc în noaptea de 30 spre 31 octombrie. Este momentul când când ora 04:00 va deveni ora 03:00. Ziua de 31 octombrie devine astfel cea mai lungă din an, ziua cu 25 de ore. Trecerea la ora de iarnă are, în general, un impact mai mic decât trecerea la ora de vară din luna martie.
Pentru a diminua efectele și pentru a putea modifica ușor programul fiziologic al copilului, îți recomandăm să aplici următorii pași:
- cu 4-5 zile înainte de modificarea orei, începe cu 15 minute mai devreme ritualul obișnuit pentru fiecare somn de zi
- folosește mereu aceleași asocieri de somn. Pentru a adormi, cel mic trebuie în primul rând să realizeze că are nevoie de somn.
Aici intervin asocierile de somn
- Acestea se vor realiza la fel ca și până acum. Perioada de 2-4 luni este perioada ideală pentru a crea asocierile de somn. Ținutul în brațe, suzeta, alăptarea sau biberonul cu lapte praf, legănatul, masajul sau sunetele albe sunt cele mai puternice asocieri. Ele îi vor indica bebelușului tău că urmează să doarmă. Alege ce crezi că i se potrivește cel mai bine micuțului.
- în al doilea rând, bebelușul trebuie să fie relaxat la ora de somn. Nervozitatea, agitația și plânsul sunt semne de oboseală accentuată și îi provoacă un stres puternic. Nu aștepta până în acest moment pentru a începe ritualul de somn. încearcă să identifici cât mai din timp semnele de oboseală. Nu uita că în cazul unui copil foarte curios și energic semnele de oboseală vor fi greu de identificat. De cele mai multe ori par inexistente. În acest caz, încearcă să respecți perioada de veghe specifică vârstei și începe ritualul de somn la timp, conform graficului de somn.
- după trezirea de dimineață din aceste 4-5 zile, lasă bebelușul în pat 15 minute mai mult.
Alegem varianta de luminozitate potrivită
- lumina din cameră este un factor foarte important. Alegem varianta de luminozitate potrivită. La ora de trezire de acum este semi-întuneric în cameră. dar pentru că, după schimbarea orei camera va fi mai luminoasă dimineața, ținem draperiile trase și împiedicăm astfel pătrunderea luminii. Acest lucru ar trebui să contribuie la prelungirea somnului bebelușului.
Până la 6-8 săptămâni bebelușii nu realizează diferența dintre zi și noapte. După această vârstă încep să se formeze asocierile de somn.
Nu putem vorbi despre un program de somn până la 4 luni
Recomandările de mai sus se vor aplica doar după saltul mental și regresia de somn de la această vârstă.
Când vorbim despre un program de somn, important este să avem așteptări realiste. Până la vârsta de 1 an ai putea crede că cel mic este pe un fus orar diferit de al tău. Vor exista perioade în care copilul nu va respecta normele de somn, indiferent ce ai face. Acest lucru se întâmplă din motive ce nu țin de noi, motive ce sunt absolut normale în evoluția lui: puseuri de creștere, salturi mentale, anxietate de separare sau erupții dentare.
Mai multe despre somnul bebelușului am scris pe larg in articolul Cum putem ajuta bebelușul să aibă un somn liniștit? – Sfaturi de la o mămică. Sigur vei găsi sfaturi utile pentru un somn liniștit al bebelușului tău.