Oricâte sfaturi ai primi, nimeni nu te poate pregăti pentru sentimentul de vinovăție pe care îl vei simți la al doilea copil. Sentimentul de vinovăție pe care îl vei avea atunci când ții în brațe bebelușul, îl iubești, îl mângâi și observi că ești urmărită cu ochi mari de fratele sau sora mai mare, în vârstă de aproape 3 ani. În același timp, nu îi poți oferi toată atenția nici noului membru al familiei, așa cum știi că ai făcut cu primul copil și nu poți nici să mai petreci mult timp cu copilul cel mare.
Tu știi că îi iubești în egală măsură pe amândoi și nimic nu poate schimba asta, dar pentru copilul tău cel mare lucrurile nu vor fi atât de clare de la început. El poate fi puternic afectat emoțional de venirea unui nou membru în familie.
Cum poți face situația mai ușoară?
În mintea lui de copil, copilul încearcă și nu poate să înțeleagă de ce nu mai este el centrul universului tău și de ce nu poate petrece mai mult timp cu tine. Din fericire există câteva lucruri pe care le poți face să îl ajuți să înțeleagă situația și să vadă totul ” cu alți ochi „.
Vorbiți deschis despre ceea ce se întâmplă
Acesta este cel mai bun sfat pe care ar trebui să îl primească o viitoare mamă a doi copii: vorbește deschis cu copilul cel mare despre schimbările ce urmează să aibă loc. Discută cu el încă de când afli că ești însărcinată. Încurajează-l să pună mâna pe burtică, să simtă mișcările bebelușului. Puteți chiar merge împreună la un control pentru a îi auzi și bătăile inimii. Alegeți împreună hăinuțe și lucruri pentru nou – născut.
Arată-i ce înseamnă să ai grijă de un bebeluș
Cumpără un bebeluș de jucărie cât mai expresiv și apropiat de bebelușul real. Exersați împreună schimbarea pampersului, îmbrăcatul și băița. Implică-l în tot ceea ce are legătură cu un nou – născut. Menține mereu o atitudine pozitivă, veselă și respectă-i decizia dacă nu vrea mereu să ia parte la această ” simulare „. Dacă vrea de exemplu să se joace și nu să îmbrace bebelușul așa cum l-ai rugat tu, nu insista și nu pune presiune pe el să o facă. Se poate juca cum vrea el și tu poți schimba singură bebelușul.
Pregătește momentul în care veți ajunge acasă
Anunță-l că atunci când ajunge bebelușul acasă, va aduce un cadou special pentru el. Puteți stabili împreună cadoul pe care ar vrea să îl primească de la sora sau fratele mai mic. Va aștepta entuziasmat ca bebelușul să ajungă acasă, să primească cadoul. Primul contact cu bebelușul va fi deja așteptat cu entuziasm.
Organizează-ți timpul
Planifică ziua astfel încât să poți petrece zilnic timp doar cu copilul mai mare. Timp de calitate, petrecut în doi, doar voi doi. Pentru măcar câteva minute, faceți lucruri pe care le făceați și înainte sau învățați lucruri noi. Împreună alegeți orice vă face plăcere să faceți. Bucuria că petrece timp doar cu tine va fi imensă.
Atât cât poate să se exprime și să înțeleagă, el își iubește noul prieten încă de când e în burtică și îl așteaptă entuziasmat. Nu poți însă să îl pregătești în totalitate pentru ceea ce va simți. Toate schimbările îl pot bulversa și este normal. Mami nu îi mai acordă lui toată atenția și se va simți dat la o parte.
Regresul este normal și face parte din perioada de adaptare
În multe cazuri părinții observă un regres la copilul cel mare la venirea unui nou membru în familie. Cel mic va avea nevoie acum mai mult de tine, iar copilul cel mare va încerca să imite bebelușul pentru că, el crede că astfel va primi mai multă atenție.
Nu este exclus ca pentru o perioadă să împrumute din comportamentul bebelușului : se va exprima folosind sunetele pe care le aude la bebeluș, va refuza să mănânce singur, va cere mâncare pasată ca pentru bebeluși, va refuza să folosească tacâmurile, olița și poate chiar va cere pampers. Amintește-ți că acesta este modul lui de a se adapta la schimbări și că are nevoie de timp.
Cum te împarți la doi copii când ambii au nevoie de tine în același timp? Simplu! Nu te împarți, faceți echipă.
Motivul pentru care copilul nu prea cooperează este acela că se simte exclus. Implică-l în ceea ce faci, cere-i ajutorul. În loc să îl trimiți să se uite la desene până schimbi pampersul sau până adormi bebelușul, întreabă-l dacă vrea să te ajute să faci aceste lucruri.
Amintește-i că ați exersat deja asta cu păpușa și că știe cum să facă același lucru și cu bebelușul. Copiii sunt mereu gata să își ajute părinții, vor să fie implicați în orice activitate pe care o fac ei și vor să se simtă apreciați de aceștia.
Roagă-l să îți spună ce simte despre ce se întâmplă și cum vede el lucrurile. Copiilor le poate fi greu să se exprime. În articolul Jocul de roluri: ajută-l pe cel mic să se exprime mai ușor vei găsi informații care te pot ajuta să gestionezi mai ușor situația.
Toate schimbările ce vin o dată cu al doilea copil sunt o provocare pentru toți membrii familiei. Pentru mamă perioada de recuperare fizică de după naștere și cea de adaptare psihică la noul statut de mamă a doi copii este plină de provocări și poate fi foarte grea. Acordă-ți timp, nu forța lucrurile, discută deschis cu tatăl copiilor, cere ajutor când ai nevoie.