Auzim mereu că fiecare copil este unic și că se dezvoltă în ritmul său. Dintotdeauna a existat însă o concurență între mame de a scoate în evidență cât mai devreme semnele de inteligență ale propriului copil. Este important să încurajăm copilul să vorbească, dar trebuie să îl lăsăm să o facă într-un mod firesc, fără presiune. Mulți părinți vor fi dezamăgiți să afle că, specialiștii susțin că, nu există nici o legătură între dezvoltarea precoce a limbajului la copil și inteligența sa de mai târziu, ca și adult.
În țara noastră sunt aproximativ 400.000 de copii cu diverse probleme de vorbire, iar numărul lor este în continuă creștere. Pentru multe persoane, un băiețel este, genetic, ” mai întârziat „. Mamele de băieți pot confirma că aud des acest lucru. Băieții merg mai greu, vorbesc mai greu, fac la oliță mai greu, la băieți totul este mai greu.
” Cum? Al tău încă nu numără până la zece? Fetița mea la vârsta lui număra în română și în engleză până la zece.”
Orice părinte își vede copilul ca fiind cel mai frumos, cel mai deștept și cel mai cel în toate, lucru absolut firesc. Însă astfel de afirmații dor, indiferent de situație. Mamele vor simți că au greșit în educația propriului copil și că nu își cresc copilul așa cum trebuie.
E așa de grav oare dacă îi lăsăm pe copii să se dezvolte în ritmul lor? Fără sa punem presiune pe ei de mici? Sau pe mame? Nu îți mai compara copilul cu un alt copil!
Dezvoltarea limbajului verbal în funcție de vârstă
Important este să ne documentăm și să cunoaștem stadiile de dezvoltare a limbajului verbal, ca să știm la ce să ne raportăm.
În jurul vârstei de 6-7 luni, apare lalațiunea. Copilul repetă silabe ca la-la, ba-ba, pa-pa, da-da.
In jurul vârstei de 1 an copiii rostesc primele cuvinte. Indiferent de ce aleg să spună pentru prima dată, mama sau tata, nu înseamnă că cel mic îl preferă pe unul din părinți. La această vârstă ei nu asociază cuvintele cu persoanele. Copilul exersează pur și simplu diverse poziții ale gurii pentru a scoate sunete și poate fi mai ușor pentru el să îl spună pe “T” decât pe “M”.
Dacă până la vârsta de 18 luni copilul nu spune nici un cuvânt, indicat ar fi să discutați despre acest lucru cu un specialist.
În jurul vârstei de 2 ani copiii ar trebui să poată face propoziții din două cuvinte. Până la această vârstă vocabularul lor ar trebui să fie format din 50-100 de cuvinte. În cazul în care cel mic folosește mai puțin de 50 de cuvinte, este posibilă o întârziere în dezvoltarea limbajului și este necesară o vizită la logoped pentru evaluare.
La 3 ani copiii fac propoziții din patru cuvinte. De cele mai multe ori după această vârstă educatoarea va înștiința părintele dacă observă întârzieri în vorbire la copil.
La 4 ani ar trebui să vorbească bine și corect limba maternă.
Dacă tot vorbim despre dezvoltarea pe etape de vârstă, te invit să afli și de ce îi este frică unui copil în funcție de vârstă. Găsești aici toate detaliile.
De ce lucruri ar trebui să ținem cont atunci când vorbim cu cel mic?
Cel mai important lucru pe care îl pot face părinții pentru a încuraja copilul să vorbească este să exerseze foarte mult cu el acasă, în mediul în care el se simte in largul lui.
Vom evita să avem monolog și să vorbim mult, în continuu. Discuția între tine și cel mic ar trebui să fie sub forma unui dialog. Folosește un limbaj simplu, cu întrebări scurte. Nu te aștepta ca cel mic să îți și răspundă la început. Primul pas este să îi atragi atenția prin tonul vocii, urmând ca ulterior el să te imite.
Jocurile de expresivitate sunt foarte importante în procesul de vorbire. Ne strâmbăm, zâmbim, ne prefacem supărați, ne încruntăm. Copilul va imita aceste gesturi și își dezvoltă astfel inteligența emoțională. După vârsta de 6 luni putem să îi arătăm prin joacă unde sunt ochii, nasul și îl vom încuraja să arate și el.
Evită expunerea copilului la ecrane. Televizorul, tableta și telefonul pot influența dezvoltarea copilului. Pe larg despre acest subiect am scris în articolul Copiii, televizorul, tableta și telefonul. Folosește aceste dispozitive doar pentru a asculta muzică. Ascultă des cântecele împreună cu cel mic. Cântecele pentru copii îi ajută mult să își dezvolte limbajul.
Greșelile părinților în stimularea vorbirii la copil
Stâlcitul cuvintelor este prima greșeală care afectează evoluția vorbirii la un copil. Este în regulă să stâlcim cuvinte, să ne strâmbăm și să ” ne prostim ” cu cel mic până la vârsta de 1 an și jumătate. După această vârstă trebuie însă să pronunțăm cuvintele în întregime. Încearcă să nu corectezi copilul prin expresii de genul ” nu, nu e bine așa, spune așa „. Continuă să pronunți corect cuvântul de multe ori pentru ca el să îl rețină.
Tendința părinților este de a fi hiperprotectivi. Aceștia îi oferă copilului tot, fără a cere ceva în schimb. Dacă cel mic scoate un sunet, părintele îi dă imediat ceea vrea, fără a îl stimula să folosească cuvinte, nu sunete. Copilul va reține astfel că e suficient să scoată un singur sunet sau un mârâit pentru a primi imediat ce își dorește.
Fiecare copil are ritmul său în dezvoltare. Important este să încurajăm copilul să vorbească, dar în același timp să îl lăsăm să o facă în ritmul său. Nu insista la nesfârșit ca cel mic să spună un cuvânt. Dacă spune doar ” a ” atunci când cere apă, este suficient. Încurajează-l să folosească corect prima literă sau prima silabă a cuvântului.
Platformă online de logopedie
Orice părinte ar trebui să știe că, pentru rezolvarea problemelor de vorbire a copiilor de orice vârstă există chiar și platforme online de logopedie. Cea mai mare platformă de logopedie din România se numește Timlogo.
Platforma online este un ajutor al părinților pentru lucrul cu cel mic de acasă. Este o continuare a ședințelor din cabinetul de logopedie, dar nu numai atât.
Nu este suficient să accesezi această platformă pentru a se rezolva problemele de vorbire. Copilul trebuie prima dată să fie evaluat de un specialist. Logopedul este singurul în măsură să pună diagnosticul corect și să facă recomandări pentru îmbunătățirea vorbirii.
În funcție de modulul ales, platforma cuprinde exerciții de extindere a vocabularului, joc de recunoaștere și sortare a obiectelor în cutii plus multe altele. Poți alege dintr-un total de 34 de platforme diferite și peste 200 de jocuri interactive.
Întâmplător am avut ocazia să discut cu un cuplu despre cum au reușit să își învețe copiii să vorbească 3 limbi străine cursiv, natural, fără accente împrumutate. Familia nu locuiește în țară. Deși la prima vedere pare imposibil, lucrurile nu sunt chiar așa. Cred că este o abordare extrem de interesantă, așa că te invit să afli și tu mai multe detalii. Click aici pentru detalii. Aștept părerea ta în secțiunea de comentarii.