Unele femei își dau seama că sunt însărcinate încă de dinainte de a vedea testul de sarcină pozitiv. Deși nu este general valabil, unele femei pot prezenta simptome de sarcină devreme, începând chiar din primele săptămâni de la concepție. Nu este universal valabil faptul că, dacă nu ai aceste simptome, nu ești însărcinată. Nu este obligatoriu nici să ai toate aceste simptome deodată, depinde în totalitate de organismul tău și de cum reacționează la sarcină.
Voi începe acest articol prin a sublinia un aspect extrem de important. Sarcina NU este o boală, prin urmare, nu trebuie tratată astfel! Da, sarcina poate veni la pachet cu multe neplăceri și simptome diverse. Poate provoca schimbări puternice fizice și psihice. Poate provoca amețeli, grețuri, vărsături, constipație și altele pe care urmează să le discutăm în continuare.
Sarcina nu este însă doar despre asta!
Deși pe moment nu pare a fi, sarcina este perioada cea mai frumoasă din viața unei femei. După un timp însă, vei vedea lucrurile diferit și îți vor lipsi mișcările din burtică, sughițul, hainele de gravidă și poate chiar și poftele culinare.
Să luăm însă lucrurile pe rând: Ce simți când ești însărcinată?
Primul simptom care poate indica prezența unei sarcini este lipsa menstruației. Greața însoțită sau nu de vărsături, sunt alte simptome timpurii în sarcină. Deși sunt cunoscute ca și ” grețuri matinale „, graviduța le poate resimți în orice parte a zilei sau a nopții și apar în general după trei săptămâni de la concepție.
De ce apar grețurile în sarcină?
Schimbările din organism în perioada sarcinii sunt extrem de intense. Cantitatea hormonilor de sarcină ( estrogen și progesteron ) crește semnificativ. Mirosul este mai sensibil acum, astfel că, mirosurile se simt mult mai puternice. Mirosul provenit de la mâncare gătită, de la fumul de țigară, mirosul de vopsea, de parfum sau orice alt miros puternic pot crea disconfort graviduței.
Nu toate femeile însărcinate simt acest disconfort. Dacă totuși ai acest disconfort, ar fi bine să reții faptul că, grețurile sunt mai intense în primul trimestru de sarcină. Pentru a afla mai multe despre evoluția sarcinii în primul trimestru și schimbările ce au loc în corpul mamei, te invit să citești acest articol.
Primele schimbări fizice în sarcină
Fiind parte importantă în sarcină, sânii tăi se pregătesc încă de la început pentru alăptare. Chiar și după doar două săptămâni de la concepție, din cauza hormonilor, sânii pot deveni mai sensibili la atingere, devin mai plini și mai grei, putând provoca chiar și durere la atingere.
Nevoia de a urina va fi tot mai intensă, iar somnul de noapte îți va fi probabil întrerupt des de acest lucru.
Sarcina după 35 de ani, un avantaj sau un dezavantaj? Click aici pentru a afla.
Corpul tău trece prin multe schimbări pentru a putea fi ” gazda perfectă ” pentru copilul tău. Medical vorbind, oboseala pe care o vei resimți este datorată nivelului scăzut de glucoză din sânge, întregului proces prin care corpul tău produce mai multe sânge, plus tensiunea arterială scăzută. Tot tensiunea arterială poate provoca și senzația de amețeală, această fiind accentuată de dilatarea vaselor de sânge.
La începutul sarcinii, dar nu numai, poți resimți schimbări rapide de dispoziție și poți fi mai sensibilă, poți plânge din orice, aparent fără un motiv real. Ascultă-ți și ajută-ți corpul să facă față schimbărilor!
Bine cunoscutele pofte din sarcină sunt mai intense tot în primul trimestru
Într-un mod complet surprinzător, pe perioada sarcinii gusturile ți se pot schimba. Nu este exclus ca un aliment pe care înainte de sarcină îl consumai frecvent, acum să nu îți mai placă. Din propria experiență pot spune că, pufuleții cu lapte praf și supa cu găluște, nu mai sunt în topul alegerilor mele după sarcină, deși erau cândva preferate și consumate frecvent.
Alte simptome de sarcină: sângerarea de implantare și constipația
Deși te poate speria, o cantitate mică de sânge vaginal poate fi un semn bun. De ce? O cantitate mică de sânge poate indica. de fapt, prezența unei sarcini. Cunoscută și sub denumirea de ” sângerare de implantare „, aceasta are loc atunci când ovulul fertilizat se implantează în uter, după aproximativ 10 – 14 zile după concepție.
O ” sângerare de implantare ” normală este în cantitate mică și are o culoare mai deschisă decât sângele eliminat la menstruație. Uneori această eliminare vaginală este însoțită de crampe abdominale, similare celor de la menstruație.
Un alt simptom neplăcut în sarcină este în strânsă legătură tot cu nivelul progesteronului. Când acest nivel crește, digerarea alimentelor se face mai lent, formându-se blocaje în intestine. Constipația este accentuată și de vitaminele prenatale, din cauza aportului suplimentar de fier în organism.
Află informațiile din surse sigure!
Îți vom prezenta în continuare câteva informații pe care e bine să le citești din timp, pentru a afla ce urmează să se întâmple, indiferent de modul în care alegi să aduci pe lume bebelușul tău.
Caută în categoria ” Nașterea ” de pe site mai multe informații sau dă click în continuare direct pe subiectul care te interesează: nașterea naturală sau nașterea în apă sau nașterea prin operație de cezariană.
Cordonul ombilical și transferul de sânge placentar la naștere