Este atât de mic, de firav și complet dependent de tine. Indiferent dacă alăptezi sau nu, puiul tău de om are nevoie de tine mereu. Cum te vei obișnui oare cu ideea că bebelușul este atât de dependent de tine? Este fără dubii, o perioadă specială pentru orice femeie, dar poate fi, în același timp și cea mai grea perioadă din viața ei.
Cu o simplă căutare pe Google găsești o mulțime de imagini cu proaspete mămici extenuate, deprimate, ciufulite, neepilate și cu multe kilograme în plus. Bebelușul plânge mereu și urlă isteric, aparent fără motiv.
La polul opus sunt mamele „perfecte” și viața lor la fel de perfectă de pe Instagram. După câteva ore de la naștere acestea postează poze în care apar zâmbitoare, machiate, cu părul aranjat și bineînțeles, slabe. Bebelușul doarme până dimineața, plânge foarte rar și în reprize scurte.
Ambele imagini pun presiune și descurajează o viitoare mamă. În primul caz întrebarea firească este ” Chiar atât de grea este viața de mamă? ”
În a doua situație, apare întrebarea ” Oare o să reușesc să arăt și eu atât de bine după naștere? ”
Realitatea însă este că tu nu ești nici acea mama de pe Instagram, nici cea din pozele de pe Google. Experiența ta va fi unică. Corpul tău este diferit de al lor, este unic.
Este firesc ca adaptarea la noul normal din viața ta să fie dificilă
Atunci când simți că te sacrifici pentru copilul tău, se va vedea acest lucru în comportamentul tău față de ceilalți, chiar și față de copil. Micuțul tău are propria personalitate și se va adapta în ritmul său. Oferă-i timp să o facă. Totul este nou pentru el. Nu compara evoluția sa cu cea a unui alt copil.
Nici un copil nu vrea să audă atunci când e mare că a fost motivul pentru care mama sa a suferit și că și-a sacrificat viața pentru a îl crește. Nimeni nu poate spune că va fi ușor. Nu ar fi însă mai bine dacă ai realiza că tot ce ți se întâmplă este mai mult frumos decât greu? Fă asta în primul rând pentru tine.
Nu ești doar mamă. Ești și soție, fiică, prietenă.
Statul în casă este mai ușor pentru unii decât pentru alții. Pentru unii e ceva firesc, pentru alții e un lucru foarte greu de făcut. Timpul petrecut în cuplu nu mai există, ieșirile se fac pe rând. Este surprinzător cum într-o eră în care avem atât de mulți prieteni în mediul online, pe Facebook, mamele se simt atât de des singure.
Este greu să mai găsești persoane cu care să ieși sau să mai faci din lucrurile pe care le făceai înainte. Prietenii tăi își continuă viața și fără tine, iar tu simți că viața ta este în modul de pauză.
Soțul tău însă, care te iubește acum și mai mult pentru că ai crescut în propriul corp copilul vostru, își dorește să vadă că ești bine. Vrea să te vadă fericită, liniștită. Concentrează-te pe bebeluș, el este prioritatea ta acum, însă atunci când poți, petrece timp de calitate împreună cu tatăl copilului. Amândoi aveți nevoie de asta.
Concentrează-te pe frumosul din viața ta de mamă
Micuțul tău nu va fi pentru totdeauna mic. Nu va sta pentru totdeauna în brațele tale și nu va dormi mereu lângă tine. Uită-te la copilul tău acum și amintește-ți cât de mic era în prima zi de viață. Îți vei da seama așa cât de repede crește și ce frumos evoluează în fiecare săptămână, în fiecare lună.
Aceasta este perioada în care poți atât de ușor să îl pupi și să îl ții în brațe cât poți tu de mult și oricând vrei. Atunci când simți că nu mai poți să fi mamă, că este prea greu pentru tine, uită-te la el, la copilul tău. Uită-te în ochii lui și vei avea puterea să treci peste acel moment greu.
În haosul în care se transformă viața proaspeților părinți, pare că nimic nu va mai fi vreodată sub control. Pare că nu mai reușești să faci nici măcar un lucru pentru tine, ceva care să te facă fericită și să nu aibă legătură cu copiii. Aceasta este realitatea părinților pentru primii ani de viața ai copilului.
Oricât de obosită ai fi, lasă orice ai de făcut atunci când cel mic plânge și ia-l in brațe, alintă-l. Arată-i că ești acolo, lângă el și doar pentru el.
“Părintele receptiv este cel mai important pentru sănătatea emoțională a copilului, implicit pentru succesul lui in viață”, explică Laura Markham, expert în parenting de renume mondial. Ce înseamnă asta?
Copilul nu face plămâni dacă este lăsat să plângă. Când plânge, copilul practic te strigă pentru că are nevoie de tine. Atunci când este lăsat să plângă, el înțelege doar că, oricât de mult sau de tare ar plânge, nimeni nu vine să îl aline.
În final se resemnează și se „cumințește”
Așa aleg unii să numească această practică foarte tristă. Răspunsul imediat la nevoile lui îi arată acestuia că totul va fi bine. Mama este alături de el și va fi mereu, așa cum a fost din prima sa clipă de viață. Va avea astfel încredere că este în regulă să exploreze lumea din jur.
Atunci când simți că îți este greu, fă ” haz de necaz ” ! Deși pe moment nu pare îți promit că, peste ani te vei amuza pe seama lucrurilor care acum te scot din minți. Nu crezi? Înseamnă că ai aflat încă care sunt cele mai frecvente motive din spatele crizelor de plâns ale copiilor. Click aici pentru o porție serioasă de râs!
Haosul alături de un copil creează dependență
Deși acum pare o veșnicie, după aproximativ doi ani, lucrurile încep să revină la normal. Lucrurile se vor îmbunătăți cu timpul și stilul tău de viață se va apropria de cel de dinainte de a deveni mamă, doar că va fi mai fain. Totul va fi din ce în ce mai bine și vei găsi motivația să treci peste toate cu mintea întreagă.
Este foarte posibil să îți fie dor de această perioadă. Poate acum pare greu de crezut, dar haosul alături de un copil dă dependență. Oriunde ai pleca de acum încolo fără el, vei fi mereu cu gândul la copilul tău.
Mai repede decât te aștepți, va urma perioada în care puiul tău de om va fi un om mare. Pupatul, îmbrățișările și joaca vor fi atunci tot mai rare.
Totul ar fi poate mult mai simplu dacă am aprecia și am înțelege mai mult mamele, în loc să le criticăm și să le învinovățim pentru orice. Lumea va avea mereu o părere despre orice, depinde de tine cum vei reacționa. Articolul sfaturi, vorbe și alte lucruri amuzante spuse unei proaspete mămici este despre ce să te aștepți de la cei din jur atunci când devii mămică, totul spus dintr-o perspectivă amuzantă.
Ești un om norocos dacă ai lângă tine un copil
În concluzie, venirea pe lume a unui copil nu înseamnă că trebuie să renunți complet la tine, la tot ce te bucură și la tot ce făceai înainte. Înseamnă că, pentru o perioadă, viața ta este altfel și este firesc să ai nevoie de timp pentru a găsi din nou echilibrul.
Nimeni nu te va judeca mai dur decât o vei face tu. Nimeni nu îți va face mai mult bine decât îții poți face chiar tu. Ești un om norocos. Apreciază ceea ce trăiești acum Îl ai alături pe bebelușul tău și el va iubi așa cum nimeni altcineva nu o va face.