Din păcate diabetul este, în prezent, o afecțiune tot mai des întâlnită în cazul copiilor. Diabetul nu se vindecă, doar se tratează. Este o boală autoimună rar întâlnită în cazul sugarilor ( sub 1 % ) și al copiilor până la 3 ani ( 2 % ), dar atunci când apare, duce la apariție unor probleme atât la nivel fizic, cât și emoțional.
Concret, diabetul zaharat este declanșat de nivelului ridicat de glucoză în sânge din cauza secreției scăzute de insulină. Insulina este un hormon produs și eliberat de pancreas care influențează glicemia ( cantitatea de zahăr din sânge ).
În cazul diabetului de tip 1 sau de tip 2 , cantitatea de insulină secretată de pancreas nu este suficientă pentru organism. Un copil diagnosticat cu diabet zaharat prezintă hiperglicemie, adică are un nivel crescut de zahăr în sânge.
De ce se ajunge în această situație? Există două variante:
- pancreasul copilului nu produce deloc insulină sau produce o cantitate foarte mică ( diabet de tip 1, cunoscut și sub numele de diabet juvenil )
- organismul copilului nu asimilează insulina produsă de către pancreas ( diabet de tip 2 )
Care sunt simptomele diabetului de tip 1?
La diabetul de tip 1 se manifestă simptome imediate, dar și complicații pe termen lung. La copii simptomele iau amploare rapid, pe parcursul a câtorva săptămâni.
Cele mai evidente simptome ale diabetului de tip 1 sunt:
- urinarea frecventă
- glucoză în sânge
- sete excesivă
- tahicardie ( bătăi rapide ale inimii )
- respirația copilului va avea un miros de acetonă ( cetoacitoză diabetică )
- stare de slăbiciune
- tulburări de vedere
- senzație puternică de foame
- scăderea în greutate
- sistem imunitar scăzut
- infecții ale tractului urinar, ale pielii sau ale căilor respiratorii.
- candidoza poate să apară în zona inghinală și în zonele de flexie ale membrelor
- stare de greață, vărsături, dureri abdominale
Un semn puternic de alertare pentru părinți ar trebui să fie atunci când copilul mănâncă mult, dar scade în greutate. Această pierdere în greutate poate fi foarte mare, chiar dacă copilul mănâncă.
În cazul sugarilor și a copiilor mici, diabetul zaharat de tip 1 nu prezintă simptomatologia clasică a diabetului. Această formă de diabet este frecvent întâlnită la copii cu vârste între 6 – 13 ani.
Diabetul zaharat de tip 2 este întâlnit cel mai des la adolescenți. Această formă de diabet este o urmare a obezității și a istoricului familial de diabet de tip 2.
Confirmarea diabetului se poate face printr-un test simplu de măsurare a glicemiei
O valoare mai mare de 126 mg/dl a glicemiei pe nemâncate confirmă suspiciunile de diabet.
Dr. Roxana Ivan, medic specialist pediatru la Camera de Gardă Pediatrie din Campusul Medical Brașov, povestește despre experiența recentă cu un bebeluș:
Recent am consultat un sugar de 10 luni care fusese văzut în repetate rânduri pentru infecții respiratorii și enterocolite recurente. Copilul este foarte deshidratat și urina frecvent. Atunci când am făcut un test simplu de urină, am constatat prezența anormală de glucoză, iar glicemia a arătat o valoare foarte mare – 450 mg/dl ( n < 100 mg/dl ). Atunci când un sugar sau un copil mic bolnav vine la medic, diabetul tip 1 nu este printre primele diagnostice pe care le ai în vedere, ținând cont de incidența foarte mică a aceste boli la copiii foarte mici. Și frecvent, ei sunt văzuți de mai multe ori, de unul sau mai mulți medici.
Prezența poliuriei și a polidipsiei nu numai că poate fi trecută cu vederea, dar poate fi folosită și pentru a-i reasigura pe părinți că este chiar bine faptul că bebelușul bea și urinează bine. Frecvent, acești copii sunt diagnosticați cu infecții respiratorii superioare, otită medie sau infecția tractului urinar dacă se observă urinarea excesivă. Nu este neobișnuit ca acești copii să primească o serie de tratamente cu antibiotice pentru o boală care nu răspunde la tratament. Însă tocmai în astfel de cazuri, când nu există o explicație bună a bolilor pe care le are copilul, se recomandă să se facă o analiză simplă a urinei pentru a exclude glicozuria și cetonuria.
Iar odată ce diabetul a fost diagnosticat, provocarea majoră este de a stabili un regim de tratament care să fie atât rezonabil, cât și realist; în cazul copiilor mici, obiectivul controlului metabolic foarte strâns îi poate expune la episoade fe hipoglicemie severă care pot duce la tulburări cognitive subtile mai târziu în viață.
Regimul terapeutic trebuie să echilibreze modelul de hrănire și de activitate fizică neregulat al acestor copii foarte mici, cu necesitatea de a menține un control metabolic adecvat.
Ce presupune tratamentul pentru diabet tip 1 în cazul copiilor?
Tratamentul pentru diabet tip 1 constă, în primul rând, în injecții cu insulină și monitorizarea constantă, acasă, a nivelului de glucoză din sânge. Se administrează 2- 3 injecții pe zi. Mesele sănătoase consumate la anumite intervale de timp și activitatea fizică regulată vor menține nivelul glicemiei la valoarea potrivită și astfel se vor diminua simptomele neplăcute. După cinci ani de diabet se recomandă efectuarea unui control oftalmologic anual.
Atunci când se administrează o cantitate prea mare de insulină sau nu sunt consumate mese regulat, pot să apară episoade de hipoglicemie. Aceste stări sunt frecvent întâlnite în cazul copiilor cu vârsta mai mică de 5 ani. Alte complicații care pot să apară sunt bolile cardiace, renale, pierderea vederii și altele.
Deși indiferent de vârstă este dificil să se respecte un plan alimentar echilibrat, în timp copilul va învăța, împreună cu părinții, cum să evalueze cantitatea de carbohidrați pe care o poate consuma zilnic.
Nutriționiștii și medicii din întreaga lume ne sfătuiesc, pentru o avea o alimentație sănătoasă, să includem în dieta copiilor cât mai multe fructe și legume. Găsim însă pe rafturile din supermarketuri sau pe tarabele din piață din ce în ce mai multe fructe și legume care arată foarte bine dar care conțin cantități mari de pesticide.
Care sunt fructele și legumele care pot fi periculoase pentru alimentația copiilor și ce efecte nocive pot avea dacă sunt consumate? Mai multe detalii în articolul Fructele și legumele periculoase pentru alimentația copiilor.
Diabetul este o boală pe care copilul o va avea toată viața. Acest lucru poate provoca probleme emoționale puternice pentru un copil care nu prea înțelege ce se întâmplă. Discută deschis cu el despre boală, informează-te de la specialiștii în domeniu și implică-l în această informare. Cu mult sprijin, înțelegere și comunicare, simptomele diabetului pot fi reduse semnificativ.
Ai auzit probabil că este important ca, pentru o viață echilibrată să se consume alimente BIO. Ce înseamnă asta cu adevărat? Când se merită și când nu se merită să cheltuim în plus pentru BIO? CLick aici pentru detalii.