Febra este și va fi întotdeauna un motiv de îngrijorare pentru orice părinte. Cu atâtea informații la un singur click distanță, e ușor să devii puțin confuză. Din acest motiv, vom lămuri câteva lucruri încă de la început. De multe ori febra apare pur și simplu din senin și fără alte simptome imediate. Temperatura corpului însă se poate modifica și din cauza unor alți factori interni sau externi, factori ce nu au legătură cu vreo boală. Important este să urmărim câteva lucruri înainte de a pune verdictul de febră sau nu în cazul copilului nostru.
În primul rând, se va ține cont de vârstă atunci când facem evaluarea stării de sănătate a copilului. Nu îi vom lua temperatura atunci când plânge, după ce a ieșit din baie sau imediat după ce a stat afară la temperaturi scăzute.
Febra este un semn că organismul este sănătos și suficient de puternic să lupte cu viruși. Febra nu este o boală. Este important să lăsăm organismul să lupte cu virusul înainte de a interveni cu antitermice. Deși de cele mai multe ori este varianta cea mai ușoară, antitermicele pot face și rău, nu doar bine.
Există și alte moduri de a reduce febra, nu doar medicamentele
Foarte important atunci când vorbim despre febră sunt simptomele care o însoțesc. Dacă cel mic este energic, sociabil și cu chef de joacă deși are febră, de cele mai multe ori este indicat să nu intervenim cu antitermice. Corpul copilului face față cu brio virusului și luptă să îl elimine. Dacă în schimb copilul are febră, este apatic, doarme mult și nu are poftă de mâncare, putem să îl ajutăm în această luptă cu virusul. Putem face asta însă și fără medicamente.
Atunci când cel mic are febră, ar trebui să consume multe lichide
Includem aici lichidele sub orice formă: apă, compot, ceai, supă, ciorbe, orice are apă. Menține temperatura în casă între 18 – 20 grade și cel mai important, nu îl înfofoli! Copilul nu trebuie îmbrăcat mai gros și învelit bine atunci când are febră. Acest lucru nu va face decât să crească temperatura corporală. Dacă transpiră, lichidele din corp vor fi eliminate prin piele, iar copilul se va deshidrata.
Împachetările cu un prosop ud, comprese și spray cu apă
O metodă extrem de eficientă și ușor de pus în practică este învelirea copilului de la brâu în jos cu un prosop. Prosopul trebuie udat înainte cu apă călduță, nu rece. Repetă acest procedeu atunci când se încălzește prosopul. Pentru a diminua o febră de 39 grade, este necesar să repeți asta timp de aproximativ 30 de minute. Pot fi folosite și compresele cu apă călduță puse pe frunte și pe încheieturi.
Un spray cu apă poate fi folosit pentru a pulveriza fața copilului. Puteți face o joacă din asta, la noi devine un moment foarte amuzant.
Baia cu apă călduță scade febra
Este important ca atunci când copilul are febră, apa din cadă să fie de maxim 10 cm înălțime și să aibă o temperatură mai mică cu 2 grade decât temperatura actuală a copilului. Astfel febra va scădea treptat, iar diferența mică a temperaturii a apei nu va crea disconfort copilului. Atunci când celui mic i se face frig, este un indicator că temperatura corpului a scăzut și este apropiată de 37 de grade.
Înainte de a te informa care metodă este cea mai eficientă în funcție de situație, este important să știi de la ce temperatură se consideră că cel mic are febră.
Temperatura normală a unui copil este între 36,1 și 37,7 grade Celsius
Motivele de îngrijorare sunt justificate atunci când, un copil mai mic de 6 luni are o febră ușoară de 37,8 grade Celsius ( rectal ) sau când un copil peste această vârstă are o temperatură de peste 38,8 grade Celsius ( rectal ).
Spunem că un copil de peste 6 luni are febră atunci când :
- temperatura este mai mare de 37,2 grade Celsius, măsurată la nivelul subrațului
- temperatura este mai mare de 37,5 grade Celsius, măsurată sub limbă
- temperatura este mai mare de 38 grade Celsius, măsurată rectal
După cum probabil ai observat deja, există mai multe zone ale corpului unde se poate măsura temperatura corpului :
- frunte
- gură ( sublingual )
- ureche ( auricular )
- subraț
- rectal
Măsurarea temperaturii de la nivelul frunții
Această metodă de a măsura temperatura este recomandată doar în cazul copiilor cu o vârstă mai mare de 3 luni. Principalul avantaj al acestei metode este faptul că este o metodă non invazivă, prin urmare nu provoacă disconfort copilului. Termometrul digital folosește radiații infraroșii și este extrem de simplu de folosit. Se plasează în apropierea frunții, după care se apasă un buton. Deoarece nu este o măsurătoare la fel de exactă ca cea rectală, medicii recomandă să se facă media valorilor a 3 măsurători în zone diferite. Astfel de va lua temperatura în zona tâmplelor și apoi central, pe frunte. Se va lua în calcul valoarea reprezentând media celor 3 măsurători. Repetă măsurarea la scurte intervale de timp atunci când copilul și transpiră din cauza febrei. Transpirația poate afecta măsurarea corectă a temperaturii corporale.
De cele mai multe ori copii găsesc acest tip de termometru extrem de interesant, mai ales dacă are și un afișaj electronic colorat. Știm deja că, cel mai ușor se învață prin joacă, așadar îl poți învăța chiar pe copil cum să își ia temperatura cu acest ” pistol ” de tip termometru.
Un dezavantaj al acestei metode de măsurare ar fi prețul, respectiv mult mai mare decât un termometru digital standard.
Măsurarea temperaturii sublingual
Acest tip de măsurare a temperaturii este recomandat în cazul copiilor de peste 4 ani. Copilul nu trebuie să mănânce sau să bea cu cel puțin 5 minute înainte de măsurare. Tot ce trebuie să faci este în primul rând să alegi ;i să pregătești corect termometrul pentru măsurare. Vei avea nevoie de un termometru digital cu vârf flexibil și impermeabil. Acesta se spală întotdeauna cu apă rece, se dezinfectează cu alcool și apoi se clătește până se elimină alcoolul de pe termometru.
Vei avea nevoie de puțină cooperare din partea celui mic, pentru că va trebui să accepte termometrul sub limbă pentru cel puțin 40 de secunde. Fă acest moment distractiv, pe cât posibilul, inventați un joc în care toată lumea ” îngheață ” când spuneți un anumit cuvânt. Ai ghicit! Copilul va” îngheța ” de dragul jocului timp de 40 de secunde cu termometrul sub limbă.
Măsurarea temperaturii auriculare ( din ureche )
Acest timp de măsurare a temperaturii este recomandat în cazul copiilor cu vârsta de peste 6 luni. Termometrele auriculare se bazează pe radiații infraroșii, fiind inofensive pentru bebeluși. Este o măsurătoare rapidă, cu un disconfort minim pentru copil. Poziționarea corectă a termometrului în canalul auditiv extern este extrem de importantă, având în vedere că oricum temperatura reală poate varia cu 1-2 grade față de cea afișată pe termometru. Urmărește cu atenție instrucțiunile ce vin la pachet cu termometrul.
Măsurarea temperaturii de la subraț
Un mare avantaj al acestei metode este faptul că se poate folosi indiferent de vârstă, trebuie doar să ții termometrul la subraț, direct pe piele. Metoda este la fel de eficientă la bebeluși, copii, chiar și la adulți. Cu toate acestea, apelează la această metodă doar dacă din diverse motive nu poți măsura temperatura rectal sau la nivelul frunții. Valorile cele mai corecte sunt obținute prin aceste două metode.
Măsurarea rectală a temperaturii
Este cea mai eficientă metodă de măsurare a temperaturii pentru copiii între 0 – 1 an. Dacă nu este aplicată corect, metoda poate crea disconfort copilului. Pentru a minimiza disconfortul, folosește înainte de măsurare o cremă lubrifiantă, aplicată direct pe piele. Cea mai bună poziție de măsurare este cea în care copilul stă pe burtă fără să se miște, iar termometrul cu cap flexibil este introdus foarte ușor aproximativ 1 -2 cm în rect.
Concluzii și informații pe scurt
Pentru copiii cu vârstă de până la 2 ani, cea mai bună măsurătoare se va obține rectal. Dacă din diverse motive nu este posibil astfel, măsoară temperatura de la subraț.
Pentru copiii între 2 și 5 ani, prima opțiune ar trebui să fie tot măsurătoarea rectală, aceasta fiind cea mai exactă. Dacă din diverse motive nu este posibil astfel, măsoară temperatura fie în ureche, fie la subraț.
Pentru copiii mai mari de 5 ani, cea mai bună măsurătoare este cea de sub limbă, iar a doua opțiune rămâne fie din ureche, fie de la subraț.
S-ar putea să te intereseze și articolul Alergeni-alimente-interzise-si-condimente-recomandate-in-alimentatia-copiilor