Viața cu un nou născut poate fi copleșitoare, dar dacă știi câteva secrete, s-ar putea să se transforme într-o adevărată bucurie.
Cum ar fi dacă bebelușul tău ar comunica cu tine și ți-ar spune în fiecare moment ce dorințe are? Cum ar fi dacă plânsul bebelușului ar putea fi oprit atunci când știi ce nevoie are și i-o satisfaci?
Ți se pare imposibil și prea frumos ca să fie adevărat? Să știi că așa ceva chiar este posibil! În sfârșit putem decoda plânsul bebelușului.
Există mai multe tipuri de a plânge, cu sunete diferite, fiecare însemnând câte ceva. Priscilla Dunstan a studiat și a descoperit acest fenomen. Ea ne explică foarte detaliat cum să facem diferența între diferitele tipuri de plâns în funcție de sunetele pe care le scoate bebelușul.
Ce înseamnă Dunstan language sau de ce plânge bebelușul tău?
Dunstan language este un limbaj universal al bebelușului între 0-3 luni. Indiferent în ce colț al lumii se nasc sau ce limbă vorbesc părinții, bebelușii au o limbă comună. Exită 5 tipuri de sunete pe care bebelușul tău le exprimă.
Priscilla Dunstan a făcut o demonstrație în direct, invitată fiind în emisiune la Oprah Winfrey. Mai multe mame au venit în studio alături de bebelușii lor, iar când au început să plângă, Priscilla le spunea ce nevoi au în funcție de sunetele pe care le auzea.
Deși aparent incredibil, Priscilla a demonstrat în direct că teoria ei este adevărată. Mamele prezente au fost uimite să constate că poate fi atât de ușoară comunicarea cu bebelușul lor.
Cum reușești să îți dai seama ce sunete scoate și dacă le asociezi corect cu nevoile lui?
Este foarte simplu! Exersezi! De fiecare dată când îl auzi plângând, ciulește urechile și fii atentă la ce spune. Asociază sunetelor nevoia pe care o are și vezi dacă se liniștește.
Dacă plânsul încetează, înseamnă că ai făcut ceea ce trebuie! Dacă nu răspunzi destul de repede plânsului care îți transmite dorințele lui, bebelușul va da într-un plâns isteric pe care nu il vei mai putea nicicum descifra.
Neh!
Când vei auzi „neh” este clar că bebelușului tău îi este foame. Dacă nu ești convisă de ce auzi, poți asocia sunetele cu alte semne ale limbajului nonverbal cum ar fi că suge mânuțele, dă din buze ca și cum ar suge, strânge pumnișorii sau caută sânul cu gura.
Owh!
Când auzi „owh” bebelușul își rontunjește gurița ca într-un început de câscat. El îți spune, de fapt, că îi este somn. Nu lungi prea mult ritualul dinainte de somn pentru a nu-l aduce în starea în care acel „owh” se va transforma într-un plâns pe care cu greu îl vei domoli.
Heh!
Înseamnă că bebele are un disconfort, îl deranjează ceva. De cele mai multe ori acel ceva este un scutec murdar. Așadar, dacă vei auzi „heh” verifică-i imediat scutecul. Există însă și bebeluși care nu sunt deranjați de scutecele murdare, iar acest sunet nu ai să-l auzi la ei.
Eair!
Când auzi acest sunet este clar că îl deranjează gazele din burtică. Bebelușul vrea să îți transmită: ”Mami, mă doare tare burtica, ajută-mă!”. Pe lângă acest sunet vei mai observa că micuțul se înconvoaie, își strânge picioarele cât mai aproape de abdomen, își freacă sau își răsucește piciorușele.
Eh!
Când auzi ”Eh!” bebelușul își dorește să îl ajuți să dea aerul afară după ce mănâncă. Îl ridici pe umăr și îl bați ușor pe spate. Vei vedea că imediat ce reușește să eructeze, acest sunet nu îl vei mai auzi până la următoarea masă.
Acum că ai descifrat limbajul bebelușului tău, nu îți rămâne decât să fii suficient de odihnită și de atentă încât să îți dai seama ce fel de sunete scoate. Vei fi uimită să vezi cât de bine funcționează comunicarea dintre voi. Ai încredere în instinctul tău matern și totul va fi perfect!