Depresia și perioada post partum, transformările atât la nivel fizic cât și mental te pot lua prin surprindere. Depresia post partum este o stare care nu trebuie negată, ea face parte din viața multor proaspete mămici.
Un părinte nu se naște părinte, ci învață să fie. Devii mamă, dar nu știi ce presupune acest lucru. Nimeni și nimic nu te poate pregăti pentru ceea ce urmează să se întâmple. Oricât de multe cărți ai citit despre asta, realitatea este mult diferită.
Venirea pe lume a unui copil este o bucurie imensă pentru toată lumea. Din păcate însă, toți se concentrează pe bebeluș și nu realizează schimbările prin care trece mama. Aceasta ajunge astfel să se simtă singură, neînțeleasă, iar starea sa psihică se deteriorează. Alăptarea, acomodarea cu bebe, cu noul ritm de viață și de somn pun o presiune ridicată pe proaspăta mămică.
Ce se întâmplă cu organismul tău?
Pe perioada sarcinii, nivelul hormonilor din corp este cu 20-30% mai mare decât în mod normal. La naștere, nivelul acestora scade brusc, lucru care poate duce la un dezechilibru emoțional puternic. Travaliul și nașterea naturală pot fi epuizante, iar pentru cezariană timpul de recuperare de cele mai multe ori este mult mai îndelungat.
Aproximativ 80 % dintre mame trec printr-o depresie ușoară după naștere și 15-20% printr-o depresie severă.
Cele mai multe mame ajung acasă cu bebelușul într-o stare emoțională bună, cu mici dureri, dar sunt fericite, se simt împlinite. După câteva zile însă, starea se poate schimba dramatic.
Din mamă fericită devii o persoană dificilă, greu de înțeles: plângi aparent fără motiv, nu poți dormi, te irită orice și oricine. Aceste stări nu sunt constante, ci alternează cu stările de euforie. Perioada este cunoscută sub numele de baby blues și durează maxim 2 săptămâni.
Un procent de 80 % dintre proaspetele mămici trec prin această formă ușoară de depresie. Ceea ce simți este normal și des întâlnit după naștere. Te va ajuta să ieși zilnic afară, la aer. Vei întrerupe astfel ritmul, rutina.
Care sunt simptomele depresiei post partum severe ?
Plâns incontrolabil, sentiment intens de singurătate, dorința continuă de somn sau insomnii, evitarea socializării, apetit scăzut/ridicat, gândul de a îți face rău, lipsa dorinței de a petrece timp cu cel mic.
Individual, oricare dintre aceste simptome poate fi greu de suportat pentru oricine. Imaginează-ți însă cum se simte atunci când, toate aceste simptome sunt cumulate și trăite de o singură persoană. Simptomele depresiei se pot manifesta pe toată perioada de până la un an de la naștere.
Cere și acceptă orice fel de ajutor pentru cel puțin primele 2 săptămâni!
O mamă obosită și stresată nu se va putea concentra la nevoile copilului său. Copilul nu trebuie să simtă nici acum, nici mai târziu că din cauza lui ai fost nefericită și că te-ai sacrificat pentru el.
Poți și vei trece peste această perioadă dificilă. Bebe are nevoie ca tu să îți oferi timp. Atunci când el doarme, odihnește-te. Orice altceva nu este mai important acum. Treburile casnice mai pot aștepta.
Rolul de mamă este cel mai important pe care îl vei avea în viață, însă nu este singurul.
Nu ești doar mamă, ești și soție, fiică, prietenă. Cu ajutorul celor dragi vei reuși să treci peste perioadele dificile. Nu ai de ce să te simți prost sau vinovată pentru ceea ce simți. Discută cu partenerul despre stările prin care treci. Discută cu familia, cu mama ta, cu o prietenă apropiată sau cu un psiholog. Nu este o rușine să mergi la psiholog!
În trecutul nu foarte îndepărtat, depresia era văzută ca o stare umilitoare, rușinoasă, despre care nu prea se vorbea. Din fericire însă, în prezent, lucrurile stau diferit. În special datorită Internetului, femeile au acum curaj să împărtășească în comunitățile de sprijin pentru mame experiențele prin care au trecut.
Povestea impresionantă a unei proaspete mămici este prezentată în articolul O scrisoare din suflet de la o mamă, pentru toate femeile care abia au născut
Ai răbdare, va fi bine!