O piele atopică este o piele uscată, cu pete roșii și senzație de mâncărime. Bebelușul prezintă un risc de a avea pielea atopică cu 50 % mai ridicat atunci când, unul din părinți este alergic, are astm bronșic, conjunctivită alergică sau eczemă. Riscul crește cu încă 30 – 40 % atunci când ambii părinți prezintă aceste alergii.
Evaluarea severității bolii se face în funcție de suprafața de piele afectată și aspectul leziunilor. O formă de dermatită severă este considerată a fi atunci când suprafața corpului este afectată în proporție de peste 20 %.
Ce este dermatita atopică?
Dermatita atopică nu este o boală pe care o tratăm. Dermatita atopică este o predispoziție ereditară a sistemului imunitar de a dezvolta reacții de hipersensibilitate. Predispoziția genetică și factorii externi favorizează dezvoltarea pielii atopice.
Acest tip de inflamație a pielii este foarte comună în rândul copiilor. Până la vârsta de 7 ani, 15-20 % dintre copii vor dezvolta dermatită atopică. În ultimii 30 de ani cifrele s-au triplat.
Cu cât apare mai devreme, cu atât se va vindeca mai repede. Doar în 20 % din cazuri dermatita persistă și după vârsta de 5 ani. Dermatita atopică este întâlnită cel mai des în rândul sugarilor, dar poate să apară și la adulți.
Substanțele iritante, transpirația și alergenii alimentari favorizează manifestarea bolii. Pentru persoanele cu piele atopică, poate să apară foarte ușor suprainfecția cu stafilococ auriu. Atunci când ați găsit produsele potrivite pentru pielea celui mic, continuați îngrijirea pielii numai cu aceste produse.
Cum se manifestă dermatita atopică la bebeluși?
Simptomele dermatitei atopice debutează, în general, la vârsta de trei luni a bebelușului. Există câteva semne care ne indică că bebelușul are pielea atopică. Dintre acestea, cele mai comune sunt: piele uscată, apariția unor pete roșii și descuamate pe cutele pielii, obraji, bărbie, în zona coatelor și în spatele genunchilor, prurit și tulburări de somn.
Cum se manifestă cele mai frecvent boli ale copilăriei? Click aici pentru a afla mai multe detalii.
Nu toți copiii cu pielea uscată au dermatită atopică. Diagnosticul corect îl va pune doar medicul dermatolog sau medicul alergolog. Dermatita atopică este asociată cu alergii alimentare, rinite și crize de astm. Din acest motiv, medicul poate recomanda pentru cel mic un test de alergii.
Cum se ține sub control dermatita atopică?
Tot ce poți face în cazul dermatitei atopice este să încerci să o ții sub control.
În rândul sugarilor, în 80 % din cazuri. dermatita atopică se va vindeca spontan, iar în jumătate din aceste cazuri copiii se vor vindeca înainte de vârsta de 5 ani.
Tratamentul constă, în primul rând, în hidratarea pielii. Crema se aplică de două ori/zi, localizat sau pe suprafețe mai mari ale corpului, in funcție de zonele afectate. Deoarece poate provoca mâncărimi puternice, masajul pielii trebuie evitat.
Poți calma pielea iritată a bebelușului cu apă termală și aplicând crema emolientă. Nu aplica crema în exces și limitează numărul produselor de îngrijire. Folosește săpun cu Ph neutru și gama de produse de îngrijire destinată pielii atopice. Se va folosi întotdeauna cremă de corp cicatrizantă. Nu folosi niciodată cremă hidratantă deoarece pielea trebuie în primul rând calmată și apoi hidratată.
Încearcă să eviți să îi faci baie celui mic. Optează în schimb, pe cât posibil, pentru dușuri rapide, de 2-3 ori pe săptămână. Dușul ar trebui să dureze maxim 5 minute și se va face la o temperatură a apei de maxim 37 de grade. Apa fierbinte deshidratează pielea și intensifică senzația de mâncărime. Nu se va spăla corpul cu apă fierbinte și nu se vor folosi mănușile de baie.
Crema se va aplica pe corp în primele 5 minute de după baie. Pielea trebuie uscată foarte bine după spălare. Nu se va aplica crema în exces și în straturi.
Evită să îmbraci bebelușul în haine din lână sau alte materiale iritante. Indicat este să poarte direct pe piele haine albe sau deschide la culoare și din bumbac.
Pentru spălarea hainelor nu folosi balsam de rufe și suplimentează mereu cu o clătire programul standard al mașinii de spălat. Folosește detergent lichid la spălarea hainelor. Acesta se îndepărtează mai ușor prin clătire decât cel de tip pulbere.
Treptat lucrurile vor reveni la normal. Este esențial să urmăriți evoluția petelor de pe corpul bebelușului pentru a observa îmbunătățiri. În caz contrat, discută cu medicul despre acest lucru.