Copii și adulți, toată lumea așteaptă vara pentru a putea petrece mai mult timp în aer liber, în natură. Nimic nu se compară cu zilele lungi de vară la mare, la munte sau chiar și în parc. Copiii, în special, au nevoie de soare, fiind principala sursă de vitamina D, vitamină care ajută la absorbția calciului în organism. Expunerea necontrolată la soare însă poate aduce rapid și neplăceri foarte mari, mai ales în cazul bebelușilor și al copiilor. Episoadele de deshidratare și insolație sau supraîncălzirea corpului sunt frecvent întâlnite în lunile de vară atât la copii cât și la adulți.
Copiii petrec foarte mult timp în aer liber, din acest motiv ei trebuie învățați de mici că trebuie să respecte anumite reguli atunci când se joacă afară, în soare. Pielea lor ar trebui protejată de fiecare dată când ies din casă, nu doar la piscină, în vacanță sau la plajă.
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii susține că arsuile solare puternice din copilărie cresc riscul apariției mai târziu a cancerului de piele.
Expunerea corpului la soare pentru 15 minute este suficientă pentru a obține o cantitate suficientă de vitamina D. Expunerea în mod repetat și fără protecție la ultraviolete ( UV ) poate provoca pielii leziuni și poate duce la apariția melanomului, cel mai sever tip de cancer de piele.
Deshidratarea este un factor de risc suplimentar care poate agrava mai rapid starea de sănătate a persoanei în cauză, indiferent că vorbim despre un copil sau despre un adult. Corpul unei persoane deshidratate nu mai poate regla căldura corporală prin transpirație. Atunci când corpul nu mai are capacitatea de a se răci singur, prin transpirație, temperatura corpului va crește continuu, ajungând la valori extrem de ridicate, peste 40⁰C.
Semne ale deshidratării :
- roșeață la nivelul feței
- se simte la atingere o temperatură a corpului mai ridicată decât cea normală
- piele uscate
- iritabilitate și stare generală de agitație
- respirație intensă
Semne ale supraîncălzirii:
- senzația constantă de greață
- vărsături
- oboseală
- piele rece, dar umedă
- crampe musculare
Ce este insolația?
Insolația este considerată a fi o urgență medicală ce necesită imediat un control medical de specialitate. Este un tip de hipertermie, care constă în creșterea temperaturii corporale la temperaturi foarte mari. Creșterea temperaturii corporale prezintă simptomatologie fizic, la nivelul corpului, dar dacă nu este tratată rapid, poate afecta funcționarea normală a creierului, precum și a altor organe.
Insolația, semne și măsuri de prevenire
În faza de început a insolației, pielea este umedă din cauza transpirației provocate de căldură. Pe măsură ce starea de sănătate a persoanei expusă îndelung la soare se agravează, pielea devine uscată.
Alte semne ale insolației:
- temperatura corpului este mai ridicată
- lipsa transpirației
- pielea capătă un aspect roșiatic, este foarte caldă și uscată la atingere
- dureri puternice de cap
- respirație intensă și puls accelerat
- pot să apară halucinații și o stare generală de dezorientare
- convulsii
- comă
Cum ajutăm o persoană care prezintă aceste simptome?
Dacă observi aceste simptome, indiferent dacă este vorba de un copil sau de un adult, trebuie luate imediat măsuri pentru a ajuta persoana în cauză.
Copilul sau adultul va fi mutat imediat la umbră sau într-un mediu răcoros, i se vor scoate hainele și se vor pune pe corp comprese cu apă rece pentru a scădea temperatura corpului. Răcirea agresivă a corpului victimei trebuie începută cât mai repede.
Ideal ar fi ca pacientul care prezintă simptome ale insolației să fie scufundat în apă rece, într-o cadă, un lac, un pârâu. Dacă această variantă nu este posibilă, pielea trebuie umezită permanent cu apă rece, se poate pune gheață pe frunte, în zona gâtului și a axilelor.
Pentru accelera răcirea corpului până la o temperatură de maxim 39 de grade, se poate folosi un ventilator.
Deoarece starea de sănătate se poate deteriora rapid, va fi nevoie de un consult medical de specialitate. Sună cât mai repede la 112, indiferent de starea în care se află persoana respectivă. La spital se poate administra intravenos lichid rece.
Cât timp este în poziția de recuperare, de preferat întins, asigură-te că picioarele îi sunt mai ridicate decât restul corpului, astfel încât să se intensifice circulația sanguină. Persoana în cauză va consuma multe lichide, de preferat apă rece.
Nu se administrează, sub nici o formă, medicamente care scad febra. În cazul insolației, corpul reacționează diferit, iar efectul acestor medicamente poate chiar crește temperatura corpului.
Insolația poate fi prevenită
Indiferent că vorbim de sugari, de copii sau de adulți, insolația poate fi prevenită prin câteva metode foarte simple:
- pentru bebelușii alăptați se recomandă ca alăptarea să se facă mai des în lunile de vară
- în cazul bebelușilor de peste 6 luni care au început diversificarea, aceștia pot bea apă între mese.
- se va evita pe cât posibil expunerea bebelușilor și a copiilor la soare în intervalul orar 10:00 – 17:00. Dacă acest lucru nu este posibil, învață copilul să stea și să se joace la umbră, sub un copac, sub umbrelă sau orice altă variantă este posibilă.
- atunci când expunerea la soare nu poate fi evitată, se va aplica pe față și pe corp o cremă cu factor mare de protecție. Folosirea cremelor de protecție nu exclude celelalte metode de prevenire a insolației.
- pălăria, șapca, fustele, hainele comode, lejere, cu mânecă scurtă, din materiale din bumbac, subțiri, și în culori deschise sunt esențiale în lunile călduroase.
- copiii pot purta și ei ochelari de soare care blochează razele UVA și UVB. Expunerea constantă la aceste raze ultraviolete poate
favoriza, în timp, apariția cataractei. - hidratarea se va face corespunzător, se recomandă în special consumul de apă
Neplăcerile cauzate de insolație și deshidratare pot fi evitate dacă respectăm aceste reguli simple.
Folosește produse de protecție solară
În cazul copiilor, produsele de protecție solară ( SPF ) ar trebui să fie de cel puțin 15 UVA și UVB. Pielea copilului ar trebui să fie protejată cu astfel de produse de fiecare dată când iese afară.
Loțiunea se aplică cu 30 de minute înainte, inclusiv pe urechi și pe față. Produsul trebuie reaplicat după o anumită perioadă, producătorul va specifica aceste detalii pe etichetă.
Pentru că produsele au ingrediente diferite, este recomandat să testezi prima dată crema de protecție solară pe o zonă mică a corpului.
Pentru că acum știți cum să evitați un episod neplăcut de insolație și deshidratare, puteți face planuri de vacanță! Încurajăm concediile în țara noastră, așadar înainte de a alege destinația, aruncă o privire și aici: Obiective turistice din România de văzut împreună cu cei mici