Bubițe pe corp, copilul face febră și este într-o stare continuă de moleșeală. Așa debutează majoritatea bolilor din copilărie. Par a fi boli banale, dar trebuie tratate serios pentru că, indiferent de vârsta copilului, pot să apară complicații. Aceste boli ale copilăriei trebuie să fie în primul rând diagnosticate corect, iar copilul trebuie să fie izolat de ceilalți copii.
Partea bună a acestor boli este faptul că, persoana care le face, devine imună pe viață la acești viruși. Partea mai puțin plăcută este că, aceste boli ale copilăriei sunt extrem de contagioase. Atunci când apar simptomele, deja izolarea nu va schimba prea mult situația. Cel mai probabil, virusul a fost deja transmis în mediu și la persoanele cu care a petrecut timp persoana infectată.
În continuare îți vom prezenta detalii despre simptomatologia celor mai frecvente boli ale copilăriei, Roseola Infantum, varicelă, rujeolă, oreion și boala mână-gură-picior.
Roseola Infantum
Roseola Infantum este provocată de un virus hepatic uman, are perioada de incubație de 5 – 15 zile și apare în orice perioadă a anului, indiferent de anotimp. Boala este frecventă în rândul copiilor de până la 4 ani, cele mai multe cazuri fiind între 6 și 24 luni.
Simptome Roseola Infantum:
- febră mare ( valori de 39 – 40⁰C ), ce se manifestă pe o perioadă de 3 – 4 zile
- iritabilitate
- în a 4-a zi de febră apar pe corpul copilului pete mici și roz. Această erupție cutanată va dura 1 – 2 zile
- timpane congestive
- rinită acută ( inflamația mucoasei nazale )
- secreții nazale puternice
- lipsa poftei de mâncare
Atunci când simptomatologia include febră, boala este în etapa cea mai contagioasă.
Varicela
Varicela este declanșată de virusul varicelo – zosterian și are o perioadă de incubație de 14 – 21 de zile. Frecvent întâlnită în lunile de primăvară și la copii de vârstă școlară.
Este o boală contagioasă încă de dinaintea erupției pe piele. Cu aproximativ 5 zile înainte de erupție și până la uscarea bubițelor, boala este considerată a fi contagioasă. Pentru o perioadă de 10 zile de la ultimul episod de erupție cutanată, copilul va sta în izolare.
Simptome varicelă:
- stare generală de rău
- mâncărimi ale pielii
- febră moderată
Simptomatologia acestei boli se poate confunda cu cea a unei mușcături de insecte, a unui herpes cutanat sau cu boala mână-gură-picior.
Rujeola
Rujeola ( cunoscută și sub denumirea de pojar ) apare cel mai frecvent în lunile de iarnă și de primăvară, în urma contactului cu virusul rujeolic. Are o perioadă de incubație de 8 – 10 zile și este întâlnită atât în cazul sugarilor, cât și al adolescenților.
Se transmite pe cale aerogenă și este contagioasă încă de dinaintea erupției cutanate, cu aproximativ 5 zile. O persoană sănătoasă poate lua contact cu virusul și la 2 ore după ce o persoană bolnavă a fost în aceeași încăpere.
Pacientul care prezintă simptomatologie va sta în izolare pentru cel puțin 4 zile după debutul erupției.
Simptome rujeolă:
- stare generală de rău și iritabilitate
- febră
- conjunctivită
- rinoree și tuse
- dureri de cap, astenie
- lipsa poftei de mâncare
- diaree
Vaccinarea în primele 72 de ore de la contactul cu virusul poate preveni boala.
Oreion
Este o boală acută virală care afectează glandele salivare și în cazuri mai rare pancreasul, testiculul și ovarele. Este o boală în strânsă legătură cu meningita aseptică și este considerată a fi cauza surdității neurosenzoriale la copii.
Simptomatologie Oreion:
- stare generală de rău
- dureri de cap
- dureri musculare
- parotidită
Oreionul este considerată a fi o boală contagioasă cu 7 zile înainte de apariția simptomatologiei și 9 zile după. Această boală poate fi prevenită prin vaccinare.
Boala gură-mână-picior
Boala are o perioadă de incubație de 3 – 6 zile și apare în special în lunile de primăvară și vară, la copiii de vârstă preșcolară și școlară. Este contagioasă pentru o perioadă de 7 zile de la apariția eritemului, iar perioada de izolare se stabilește împreună cu medicul, în funcție de starea generală a copilului.
Simptome boală gură – mână – picior:
- răni dureroase la nivelul cavității bucale
- durere în gât
- erupții pe piele, în zona mâinilor și a picioarelor
- febră
- lipsa poftei de mâncare
- senzație generală de rău
O dată cu febra vor apărea pete roșii și mici, în cavitatea bucală, în jurul ei, pe limbă, gingie și obraji ( zona din interior ). Aceste pete vor deveni ulterior bășici. Petele roșii, dar mai ale bășicile sunt extrem de dureroase.
Povești de la mămici: Cum arată o zi de stat acasă cu un copil răcit? Click aici pentru a afla.
Bolile copilăriei sunt, în general, boli virale
Menținerea unui stil de viață echilibrat, curat, spălarea frecventă a mâinilor și a alimentelor vor reduce riscul de infectare cu viruși, de oricare tip ar fi ei. Pentru că bolile copilăriei sunt, în general, boli virale, nu este necesar tratamentul cu antibiotic.
Atunci când se manifestă simptomele oricărei boli, contactează medicul de familie sau medicul pediatru. Auto medicația nu este recomandată, medicul fiind singurul în măsură să pună diagnosticul corect și să recomande tratament.
Credem că e important să știi și câteva informații generale despre diabetului la sugari și copii. Pentru mai multe detalii, citește articolul Cum recunoști simptomele diabetului la sugari și copii?