Fiecare părinte face ceea ce crede el că este mai bine pentru copilul său. În unele situații însă, este important ca părintele să fie informat corect pentru a putea interveni corect. Informarea corectă despre măsurile de prim ajutor poate face, la propriu, diferența. Informarea corectă poate chiar salva viața cuiva. Va face oricum sigur diferența între disconfort și o stare de sănătate agravată ce necesită îngrijiri medicale.
Vom vorbi în continuare despre un mit pe care cu siguranță îl știi: Ce faci atunci când copilul tău trece printr-un episod de sângerare nazală ? Eu personal aș răspunde: Așez copilul pe spate cu mâna în sus. Așa se făcea încă de când eram copil. Răspunsul este însă greșit. De ce?
Fiind așezat pe spate, copilul va înghiți sângele
Sângele va ajunge în stomac și va produce iritații gastrice. În urma acestor iritații, starea de sănătate a copilului se poate deteriora, apărând vărsături și senzație de greață.
Cauzele unei sângerări nazale sunt multiple. Deși nu este mereu un motiv de îngrijorare, este important să monitorizăm starea de sănătate a “ pacientului “ pentru 24 de ore după sângerare.
Cauzele sângerării nazale la copii pot fi multiple
- rinită
- rinită alergică
- Infecții bacteriene
- Secreții nazale abundente timp de câteva zile
- “ scobitul în nas “
- introducerea în nas a unor corpuri străine ( fragmente de jucării, hârtie, mâncare, etc )
- lovituri accidentale la nivelul piramidei nazale ( căzături din pat, lovituri la joacă )
- Suflatul nasului incorect ( foarte puternic )
- tuse puternică
- strănut puternic
- suprasolicitare în urma unui efort fizic intens
- Expunerea îndelungată la soare
- Administrare excesivă a medicamentelor de tipul spay nazal
- deficit accentuat de vitamina A, C sau K
Ce spun medicii că ar trebui să facem dacă observăm o sângerare nazală la copil?
În primul rând este important ca noi adulții, să nu intrăm în panică. Dacă cel mic este speriat, încercăm să îl liniștim. Așezăm apoi copilul în șezut și ușor aplecat în față, în așa zisa poziție de adulmecare. Apăsăm apoi puternic cu degetul nara din care curge sânge timp de 5 – 10 minute.
În cele mai multe situații, sângerarea se oprește în acest timp
Chiar dacă sângerarea s-a oprit, îți recomandăm totuși să duci copilul la un control ORL, pentru a evita eventuale complicații. Efortul fizic intens nu este recomandat timp de câteva zile de la sângerarea nazală.
Dacă sângerarea nu se oprește nici după 15 minute de comprimare a narei sau dacă s-a oprit dar reapar ulterior sângerări, adresați-vă de urgență unei unități medicale, preferabil ORL sau pediatrie.
Va fi nevoie probabil de tamponament nazal sau chiar internare pentru supraveghere medicală.
Cu sau fără sângerări nazale, controlul ORL este un control ce ar trebui făcut periodic în primii ani de viață ai copilului tău. La fel de important este să se facă corect toaleta nazală, pentru a nu sensibiliza puternic zona. Fiind pe aceeași temă, îți recomand să citești acest articol: Cum desfundăm corect nasul copiilor, în funcție de vârstă; de la bebeluși, până la școlari