Orice simptom de răceală care apare la copii ne îngrijorează, mai ales dacă cel mic este încă bebeluș. Avem tendința de a ne face „provizii” cu supozitoare, medicamente, siropuri și orice am mai auzit că face minuni și vindecă durerea, încă de dinainte să se nască copilul. Poate exagerăm puțin dar, cam asta e ideea: să fie acolo, în caz de. Uneori administrăm medicamente și preventiv.
Aud des la mămici această frază: „I-am dat o pastilă de X medicament preventiv, să nu facă febră „. O pastilă, o doză de sirop, un supozitor cu Paracetamol, să fie ceva.
Îi dăm sau nu copilului medicamente preventiv?
Medicamentele nu se administrează preventiv și nu se administrează fără recomandarea medicului. De ce? Unele medicamente, dacă nu sunt administrate corect, pot să facă mai mult rău decât bine. Din acest motiv, nu este recomandată automedicația, mai ales atunci când vorbim de bebeluși și copii.
Vom vorbi în continuare despre Paracetamol, probabil ce mai folosit medicament în tratarea primelor simptome de răceală la copii. În primul rând, repetăm faptul că, Paracetamolul nu se administrează preventiv. Paracetamolul, sub orice formă, se administrează copilului doar atunci când are febră însoțită de alte simptome.
Mai exact, Paracetamolul se administrează atunci când, pe lângă febră, copilul mai prezintă o stare generală de rău, are dureri musculare, dureri de cap, are senzație continuă de vomă, de greață, este apatic sau are o stare puternică de irascibilitate.
Dacă simptomatologia nu include febră, administrarea unor supozitoare cu paracetamol poate avea efecte toxice asupra organismului. Supozitoarele cu paracetamol se administrează doar copiilor cu vârsta până în 3 ani.
Când este nevoie de tratament antitermic?
Un copil are febră dacă are o temperatură a corpului de 37,2⁰ C ( măsurată la axilă), 37,5⁰C ( temperatură măsurată oral ) sau 38⁰C ( temperatură măsurată rectal ). Dacă de exemplu un copil cu febră 38,5⁰C ( măsurată rectal ) este energic, interacționează la stimuli și nu are alte simptome, nu are nevoie de tratament antitermic.
Conform Dlui Doctor Eduard Egri, supozitoarele cu paracetamol nu se taie bucăți și nu se înjumătățesc.
Paracetamolul sub formă de supozitor se administrează doar în cantitate completă și doar copiilor de peste 6 luni ce au o greutate de cel puțin 7 kg. Este bine de știut că, există supozitoare cu o concentrație mai mică a substanței active, respectiv 75 mg, dar nu se găsesc încă în România.
De ce nu se taie supozitoarele cu paracetamol?
Pe lângă paracetamol, care este substanța activă, supozitorul mai conține și gliceride de semisinteză și parafină lichidă. Supozitorul nu se secționează deoarece nu poți avea siguranța că, substanța activă din bucata de supozitor ( cea care poate diminua febra ) este suficientă pentru a scădea febra.
În bucata folosită poate fi concentrată o cantitate prea mare de substanță activă, ceea ce provoacă complicații, fiind practic o supradoză de medicament. La polul opus, în bucata folosită poate fi o cantitate prea mică de substanță activă, administrarea fiind în acest caz, complet ineficientă.
Ce alternative avem pentru paracetamol în cazul bebelușilor sub 6 luni?
La această vârstă este recomandată administrarea siropului de paracetamol, un produs care poate fi dozat în funcție de kilogramele bebelușului. Fiind sirop, substanța activă este distribuită uniform, indiferent de cantitatea administrată.
”Nici supozitoarele de paracetamol și nici alt medicament destinat combaterii febrei nu vindecă boala acută ce produce febra. Deci administrarea preventivă a paracetamolului la un copil răcit, dar afebril, nu are niciun efect pozitiv, ci doar posibile efecte toxice. Paracetamolul supradozat este foarte toxic. În Australia sunt cam 50 de decese anual din această cauză”. ( medic pediatru Mihai Craiu )
În cazuri rare pot să apară reacții adverse în urma administrării de paracetamol: erupții cutanate, parestezii, prurit,
În cazul supradozării cu paracetamol, reacțiile adverse sunt:
- Apetit scăzut
- senzație puternică de greață
- vărsături
- dureri abdominale
- diaree
- transpirație excesivă
- convulsii
- comă
Înainte de administrarea oricărui tip de medicament, citește cu atenție și în întregime prospectul.
Păstrează la îndemână prospectul pe toată perioada tratamentului, să poți reciti oricând ceea ce te interesează. Este necesar un consult medical dacă febra bebelușului persistă și după 3 zile de la administrarea tratamentului. Înainte de a administra copilului un alt medicament, indiferent de vârstă, verifică dacă are și paracetamol în compoziție. Evită supra dopajul, pentru a evita eventualele complicați.
În concluzie, automedicația de orice fel este nerecomandată, mai ales în cazul copiilor, când dozele de medicamente trebuie să fie administrate în funcție de vârstă și de greutate!
Citește și articolul despre: Răceala banală “ de sezon “ vs răceala severă. Când mergem la medic?
Răceala banală “ de sezon “ vs răceala severă. Când mergem la medic?