Suntem în plin sezon de gripă, răceli și viroze respiratorii, iar sarcina în sezonul rece poate fi puțin mai dificilă. Având un sistem imunitar scăzut, femeile însărcinate prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi în această perioadă. Simptomele răcelii persistă mai mult și pot deveni periculoase atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Cea mai bună metodă de protecție este vaccinul antigripal. Acesta nu îți garantează însă că nu vei mai răci deloc, îți garantează că, simptomele răcelii vor fi ușoare. Vaccinul reduce cu mult gravitatea acestei boli, protejează atât mama cât și fătul pentru primele 6 luni.
Pentru femeile însărcinate vaccinul antigripal este gratuit. Gravidele fac parte din categoria persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire.
Atunci când febra este un simptom al răcelii, lucrurile se complică.
Răceala se împarte în două categorii: cu sau fără febră. Pentru răceala fără febră, tratamentul este relativ simplu. De cele mai multe ori, administrarea de vitamina C și consumul ridicat de fructe și legume ameliorează imediat simptomele.
Lucrurile se complică atunci când apare febra mare, constantă. Ea poate avea un impact puternic asupra copilului și îi poate provoca defecte de tub neural. Febra trebuie tratată imediat ce apare.
Discută cât mai repede cu medicul de medicină generală sau cu medicul care îți monitorizează sarcina. Automedicația este complet interzisă în sarcină, indiferent de trimestru. Antitermicele se iau întotdeauna doar la recomandarea medicului, la fel și tratamentul pentru celelalte simptome, tuse, congestie nazală, rinoree.
De ce femeile gravide nu mai pot trata răceala în același mod ca și înainte?
Cea mai mare problemă in sarcină este faptul că, gama de medicamente ce pot fi administrate, este limitată. În primul trimestru fătul are cea mai intensă dezvoltare, iar orice automedicație poate dăuna. Întotdeauna discută cu medicul despre primele simptome de răceală și urmează tratamentul prescris de acesta.
Chiar si banalul paracetamol, folosit pentru tratarea virozelor respiratorii în sarcină, trebuie administrat cu măsură.
Dacă sarcina se află în ultimul trimestru, gripa ar putea declanșa travaliul, iar copilul se va naște mai repede, posibil prematur.
Cum poate fi stimulată imunitatea în sarcină?
În primul rând, o femeie însărcinată are nevoie de o alimentație echilibrată, fructe și legume. Se va evita consumul de carne nepreparată termic suficient sau de carne afumată. Aceasta ce va consuma întotdeauna doar dacă este bine fiartă. Alimentația echilibrată înseamnă nu prea mult, nu prea puțin și în niciun caz pentru doi.
Gravidele au temperatura corporală mai mare și suportă mai greu temperaturile înalte din zilele de vară decât temperaturile de acum, din sezonul rece. Frigul poate accentua durerile de spate, așa că te sfătuim să îți protejezi în special zona spatelui.
Este necesar un aport suplimentar de vitamina D, în special între lunile septembrie și aprilie inclusiv, când expunerea la soare este limitată. Administrarea vitaminei D nu este recomandată doar pentru gravide, corpul uman necesită un minim de 500 de unități de vitamina D/zi pentru o bună funcționare.
Nu te apuca de sport acum dacă nu ai fost o fire activă înainte.
Gravidele au tendința de a fi hiperprotective și consideră că efortul fizic poate afecta sarcina. Contrar așteptărilor, este recomandată o activitate fizică constantă și pe perioada sarcinii, atât cât îți permite corpul. Nu evita plimbările prin parc, exercițiile speciale pentru gravide sau exercițiile de respirație.
Ține cont și de alți factori atunci când faci sport. Evită de exemplu joggingul dimineața devreme, când aerul este foarte rece. Respirația îți va fi oricum îngreunată de sarcină, nu îngreuna și mai mult acest lucru.
Răcelile de sezon și gripa se pot evita
Cea mai bună metodă este evitarea locurilor aglomerate, în special a mallurilor. Vizitele la domiciliu sunt și ele de evitat în această perioadă. Dacă sunt necesare, acestea se vor face într-un număr cât mai restrâns. Persoanele din exterior vor purta pe toată durata vizitei mască de protecție și vor evita, pe cât posibil, contactul direct cu gravida.
Sarcina este o perioadă frumoasă în viața unei femei, amintește-ți mereu că ești însărcinată, nu bolnavă. Continuă să faci lucrurile care îți plac, discută cu medicul despre orice nelămuriri ai și respectă sfatul lui.
Imediat după naștere vor avea loc schimbări majore pentru psihicul tău. Îți recomand să te documentezi și despre Depresia și perioada post-partum pentru a înțelege mai multe despre perioada următoare.