Apariția dinților de lapte este un motiv de bucurie, dar este și o perioadă dificilă atât pentru copii, cât și pentru părinți. Deși erupțiile dentare nu provoacă dureri intense, acestea pot provoca un disconfort ridicat, în special în cazul copiilor foarte mici. În această perioadă, bebelușul este agitat, mofturos și are multe treziri în timpul nopții.
Primele semne ale unei erupții dentare sunt inflamarea gingiei din zona erupției și salivarea excesivă.
Primele erupții sunt, în general, cele mai problematice. Primii dinți apar, în cele mai multe cazuri, între vârsta de 6 și 10 luni. Există însă și excepții, pentru că, la unii copii, dinții apar încă de la vârsta de 3 luni sau mai târziu, în jurul vârstei de un an. Majoritatea copiilor ar trebui să aibă tot dinții de lapte ieșiți până la vârsta de 3 ani.
Ordinea apariției dinților de lapte
Primii dinți care erup sunt, de cele mai multe ori, incisivii centrali inferiori, adică dinții din față, din partea de jos. Aceștia apar între 6 și 10 luni. Următorii dinți apar în jurul vârstei de 8 – 12 luni și sunt localizați central, în partea din față ( incisivii centrali superiori ). Aceștia sunt urmați de incisivii laterali superiori ( între 9 și 13 luni ) și de incisivii laterali inferiori ( 10 – 16 luni ).
Premolarii superiori apar între 13 -19 luni, premolarii inferiori între 14 și 18 luni, iar caninii superiori și inferiori între 16-22 luni, respectiv 17-23 luni. Ultimii dinți care apar sunt molarii inferiori, între 23 și 31 de luni și molarii superiori, între 25 și 33 de luni.
Îngrijirea dinților de lapte
Dinții de lapte , la fel ca și dinții definitivi, sunt predispuși la carii, pete, demineralizare și alte afecțiuni ale stratului de email. Pentru a preveni apariția acestor probleme, medicii stomatologi recomandă îngrijirea chiar de la apariția primului dințișor.
Dinții ar trebui spălați zilnic cu o pastă de dinți cu fluor. Igiena orală trebuie să se facă de 2 ori pe zi, dimineața, înainte de a servi micul dejun și seara după ultima masă din zi. Folosește-te de degete, de degetarul din silicon sau de diversitatea de periuțe de dinți pentru a curăța dinții micuțului.
Este important să nu folosești pe dinții copiilor produse de îngrijire sau geluri gingivale pentru adulți. Acestea conțin substanțe ce pot avea efecte adverse asupra copilului. Alege întotdeauna produsele din gama specială pentru bebeluși.
Există o mulțime de produse de îngrijire orală pentru copii. Poți discuta cu medicul tău de familie sau cu medicul pediatru despre produsele de îngrijire, pentru a lua o decizie corectă, în funcție de istoricul medical al copilului tău.
La început se va folosi o cantitate foarte mică de pastă de dinți, cât un bob de orez. Treptat se poate crește cantitatea, iar începând cu vârsta de 3 ani, poți folosi o cantitate cât un bob de mazăre.
Îngrijirea gingiilor celui mic
Încă de la apariția primelor semne de erupție dentară, se poate folosi un gel gingival special pentru calmarea inflamației și diminuarea simptomelor. Jucăriile speciale pentru ronțăit sunt, de cele mai multe ori tot ceea ce are nevoie cel mic pentru a calma mâncărimea gingiei. Aceste jucării de dentiție sunt extrem de practice până la apariția câtorva dințișori.
Este important de știut că temperatura corpului crește pe perioada erupției dentare. Acest lucru este considerat a fi normal. Dacă temperatura crește peste 38 de grade Celsius sau persistă câteva ore, contactează medicul de familie. Febra poate fi un simptom pentru infecție.
Perioada de înlocuire a dinților de lapte cu dinți permanenți
Puseuri dentare
La unii copii erupția dinților de lapte poate, din fericire, trece fără prea multe neplăceri. Există însă și cazuri în care durerea gingivală nu este singurul simptom al unei erupții dentare. Atunci când apar și alte simptome, vorbim despre un puseu dentar. Simptomele unui puseu dentar sunt:
- înroșirea și inflamarea gingiilor
- înroșirea puternică a obrajilor
- sensibilitatea urechii de pe partea unde are loc erupția. Cel mic cel mai probabil va atinge des urechea.
- salivare excesivă
- treziri dese și somn agitat, în special pe timpul nopții
- copilul bagă în gură și roade orice
Un puseu dentar diferă ca și intensitate și perioadă de manifestare a simptomelor. În funcție de sensibilitatea fiecărui copil, puseul dentar poate dura câteva zile sau câteva luni.
Calmarea durerii provocate de un puseu dentar
Tratamentul medicamentos se face întotdeauna sub supravegherea și doar la recomandarea medicului pediatru sau a medicului de familie. În funcție de vârsta și de greutatea copilului, i se va administra o doză de Paracetamol sau un supozitor. Gelurile dentare cu efect anestezic pot ajuta foarte mult gingiile sensibile ale celui mic.
Pe cât posibil, încearcă să eviți vaccinarea copilului în timpul unei erupții dentare.
Spălatul pe dinți și periuța de dinți
Nu există un secret pentru ca cei mici să adore spălatul pe dinți. Cei mai mulți nu vor accepta din prima să facă acest lucru, dar cu timpul se vor obișnui și va învăța pașii întregului procedeu. Încurajează-l mereu să curețe dinții foarte bine și cu regularitate. Învață-l să scuipe excesul de pastă de dinți de după curățare și să își clătească gura cu apă.
Între 0 – 6 luni, îi putem oferi celui mic o periuță de dinți pentru masarea gingiilor, urmând ca după această vârstă să folosească o periuță de dinți pentru dinți și gingii. Periuța normală pentru copii se poate folosi după ce copilul a împlinit 18 luni.
Medicii recomandă ca până la 6 ani să supraveghem mereu spălatul pe dinți, pentru a evita ingerarea unei cantități mari de pastă de dinți sau a altor substanțe. În jurul vârstei de 7-8 ani, copii ar trebui să poată se se spele singuri și corect pe dinți.
Pe larg despre ce trebuie să faci în caz de ingerare de substanțe dăunătoare poți citi în articolul Tu știi să oferi primul ajutor în cazul înghițirii de substanțe dăunătoare? Simptome și semne ce necesită intervenția rapidă a medicului
Prima vizită la dentist
Dacă alte probleme nu impun vizita mai devreme, primul control la medicul dentist se poate face la apariția primului dinte definitiv. Acest control este important pentru că poți afla devreme dacă cel mic va avea nevoie de aparat dentar, dacă dinții definitivi vor ieși normal sau nu și dacă sunt alte anomalii dentare.