Diversificarea este o nouă etapă frumoasă în dezvoltarea copilului tău. Îți amintim că, fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare, așa că, nu pune presiune pe micuț atunci când nu vrea să guste din mâncare sau pur și simplu, nu vrea altceva în afară de lapte. Mai important este ca tu să îți dai seama dacă bebelușul tău este sau nu pregătit să înceapă diversificarea alimentației.
Conform recomandărilor oficiale, diversificarea alimentației se va face în jurul vârstei de 6 luni a bebelușului. Dacă medicul care a urmărit evoluția micuțului tău de la naștere îți recomandă să începi mai devreme, respectă îndrumările lui.
De ce nu este indicat ca diversificarea alimentației să se facă după vârsta de 6 luni ?
În acest punct al dezvoltării lor, copiii au nevoie de mai mult decât ceea ce oferă laptele, fie el matern sau lapte praf. Rezervele de fier ale organismului sunt aproape epuizate. Din acest motiv, consumul de alimente bogate în fier este extrem de important pentru creșterea și dezvoltarea copilului.
Ultimele studii în domeniu au demonstrat că, introducerea alimentelor alergenice încă de la începutul diversificării este singurul mod de a preveni apariția alergiilor.
Indicii nonverbale
Urmărește cu atenție indiciile nonverbale. Deși nu poate vorbi încă, micuțul tău este singurul care îți poate spune, în felul său, când puteți începe diversificarea alimentației. Ai încredere în micuțul tău. Deși poate acum este greu de crezut, dar cel mic știe, în mod instinctiv, ce trebuie să facă.
Cel mic trebuie, în primul rând, să fie curios și să te urmărească cu privirea atunci când mănânci. Dacă, de exemplu, apropii o linguriță cu piure de gura lui, acesta ar trebui, în mod instinctiv, să deschidă gura pentru a gusta din ceea ce îi oferi. Dacă face acest lucru, este pregătit pentru noi experiențe culinare.
Folosește încă de la început un scaun de masă special conceput pentru copii
Alege o variantă de scaun stabil, cu spătarul drept și cu tăviță. Ideal ar fi ca tăvița să fie dublată sau detașabilă pentru a ușura curățarea ei. Foarte important atunci când alegi scaunul este să te orientezi către un scaun care are și suport pentru picioare. Ne referim la acea treaptă prinsă în general între picioarele din față ale scaunului.
Un scaun fără acel suport va fi foarte incomod pentru copil. De ce? Pune-te în locul lui. Stai pe un scaun înalt de bar, fără să îți sprijini picioarele de ceva. Incomod, nu? După doar câteva minute simți disconfort. Asta va simți și copilul tău dacă nu are suport pentru picioare. Plus că, acest suport asigură și o poziție corectă pe scaun. Încearcă să elimini orice stres suplimentar pentru cel mic și astfel el se va concentra din plin la ceea ce mănâncă.
Dacă cel mic este răcit, mofturos, în plină erupție dentară, salt mental sau puseu de creștere, indicat ar fi să amâni cu câteva zile startul diversificării. Dacă este agitat, nervos și refuză totul, nu pune presiune pe el și păstrează-ți calmul. Totul va reveni la normal în scurt timp.
Va scoate mâncarea din gură și o va arunca pe jos
Nu va mânca tot ce ai pregătit, iar uneori nu va mânca deloc. Toate acestea fac parte din întreg procesul de învățare. Este un proces foarte complex. Micuțul tău are nevoie de timp să exploreze textura alimentelor, gustul, să analizeze culorile și multe altele.
Mesele trebuie, în primul rând, să fie interesante, distractive și să se desfășoare într-un mediu plăcut. Cel mic va aștepta astfel cu entuziasm următoarea masă și va fi curios să încerce orice îi oferi. Ai răbdare cu el și acordă-i spațiul de care are nevoie pentru a descoperi toate aceste lucruri.
Atunci când pare că nu îi place un aliment, înseamnă de fapt, că nu îi place în acel moment. Continuă să îi oferi alimentul respectiv și sunt șanse foarte mari să îl mănânce fără ezitare în ziua următoare.
Pentru mamele pasionate de plating și pentru micuții care pun accent pe detalii, a apărut ” Food Art „. Click aici pentru mai multe detalii.
Un alt aspect important în ceea ce privește alimentația
Informează-te cu privire la măsurile de prim ajutor
Nu doar cel mic trebuie să fie pregătit. Este esențial ca și tu, mama, să fii pregătită pentru această nouă etapă importantă. Responsabilitatea ta este, în primul rând, siguranța copilului tău. Înainte de a citi orice rețetă sau review despre farfurii, lingurițe și căni, învață măsurile de prim ajutor în caz de înec cu alimente.
Copiii cu vârsta de până la 3 ani prezintă un risc ridicat de a se îneca atât cu mâncare, cât și cu alte obiecte. Atunci când mănâncă, ei nu mestecă complet și vor înghiți, de cele mai multe ori, bucata întreagă.
Acest subiect trebuie tratat cu seriozitate, pentru că, deși crezi că nu ți se poate întâmpla chiar ție, informarea poate salva, la propriu, viața copilului tău. Discută despre acest subiect cu toate persoanele care petrec timp cu al tău copil atunci când tu nu poți: tatăl, bunici, bonă.
Gag sau înecat?
Deși sună ca și cum s-ar îneca, copilul tău trece printr-un episod inofensiv de ” gag „. Acesta face parte din procesul de învățare și este un reflex natural.
Pentru a putea face diferența între ” gag ” și înec, reține care sunt diferențele între cele două:
- într-un un episod de ” gag ” , copilul se înroșește la față, se apleacă spre înainte și are gura larg deschisă. Poți vedea pe limbă alimentul care creează acest reflex. Deși un astfel de episod are toate șansele să te sperie, nu ai motive de îngrijorare.
- atunci când copilul se îneacă cu adevărat cu mâncare, totul va fi silențios, iar bebe se va apleca pe spate și se va învineți la față. Acum este momentul sa intervii fără ezitare deoarece căile respiratorii îi sunt blocate. Dacă începe să tușească, înseamnă că cel mic poate gestiona singur episodul de înec.
Pentru ambele situații, este foarte foarte importantă atitudinea ta
O atitudine calmă și o intervenție fermă fac mai mult decât ar face-o țipetele, plânsul și implicit, reacțiile întârziate. În aceste situații, fiecare secundă contează.
Un video de prezentare a măsurilor de prim ajutor în cazul înecării bebelușului cu alimente poți urmări aici. Sperăm să nu ai nevoie niciodată să pui în practică, dar exersează această manevră cu o păpușă, pentru a reține toți pașii.
Înecul se află în topul riscurilor la copii. Acum că știi ce trebuie să faci în această situație, documentează-te și despre cum acorzi primul ajutor în cazul înghițirii de substanțe dăunătoare. Promptitudinea poate salva, la propriu, viața unei alte persoane sau a copilului tău.