Diversificarea alimentatiei: prima masa a bebelusului

Dragi mamici,

Diversificarea alimentatiei reprezinta o etapa foarte importanta atat pentru bebelus cat si pentru parinte. Iar pregatirea primei mese a lui bebe reprezinta o adevarata provocare. Cine s-ar fi gandit ca prepararea unei supe pentru bebelus da atata bataie de cap. Abia la a treia pregatire a avut consistenta indicata pentru prima masa a lui bebe si un gust care sa ne placa la amandoua.

Eu am ales sa incep diversificarea alimentatiei la cinci luni, dupa ce m-am consultat cu medicul pediatru, cu supa pregatita din morcove, dovlecel si mar. Am cumparat produse bio de teama ca pesticidele toxice folosite in agricultura sa nu ii provoace ingerasului meu alergii. Inainte sa pregatesc aceasta combinatie, i-am dat lui bebe cateva lingurite de supa de morcove timp de trei zile. Dupa ce am vazut ca primeste bine morcovele, am adaugat si dovlecel. Dupa alte trei zile in care am testat combinatia morcov cu dovlecel am ajuns la acesta supa cu morcove, dovlecel si mar, pe care fetita mea o primeste foarte bine.

Aceasta supa se serveste bebelusului la masa de pranz. La inceput se vor servi cateva lingurite, pentru a vedea daca combinatia ii prieste lui bebe. Daca copilul primeste bine supa, in cateva zile se poate ajunge la inlocuirea mesei de lapte de la pranz cu aceasta supa.

Supa se pregateste in felul urmator:

Se curata de coaja un morcove, un dovlecel si un mar, se taie cubulete, se adauga apa astfel incat legumele si marul sa fie acoperite cu apa (nu mai mult) si se pun la fiert timp de 30 minute intr-o craticioara acoperita cu capac.

legume decojite

 legume cuburi

Dupa ce au fiert, morcovele, dovlecelul si marul se lasa in apa in care au fiert si se paseaza cu blenderul.

Deoarece am vrut sa obtin o supa cat mai cremoasa si de teama ca bebe sa nu se inece cu mancarica, am ales sa dau legumele printr-o sita (dupa ce le-am pasat in prealabil cu blenderul). Mai tarziu, dupa ce bebelusul se obisnuieste cu noua mancarica, se poate renunta la trecerea suplimentara a legumelor prin sita.

blendersita

La crema rezultata se adauga 2-3 picaturi ulei de rapita, inainte sa se serveasca bebelusului. Acest tip de ulei mi-a fost recomandat de catre medicul pediatru. Potrivit acestuia, uleiul de rapita este mai sanatos decat uleiul de masline, deoarece contine vitamina E si Omega 3.

Acizii grasi Omega-3 sunt tot mai mult in centrul atentiei in ultimii ani. Acestia sunt importanti pentru dezvoltarea creierului si a celulelor nervoase. In primii 2 ani de viata, creierul copilului creste si se dezvolta intr-un mod particular, motiv pentru care consumul cu regularitate a acizilor grasi Omega -3 este deosebit de important.

ulei rapita

In ceea ce priveste consistenta primei supe a bebelusului, acesta trebuie sa contina jumatate apa, jumatate leguma. Nu trebuie sa aiba consistenta unui piure dar nici cea a laptelui.

Atentie! Daca supa este prea apoasa se poate ca bebe sa refuze sa o manance deoarece se va plictisi foarte repede  si jumate din lichid ii va curge din gurita. Daca fierbeti legumele in apa atat cat sa le acopere, puteti sa folositi apa in care aceaste au fiert, fara sa mai fie nevoie de apa suplimentara. Totusi, daca supa vi se pare prea apoasa, data viitoare scurgeti din apa in care au fiert legumele.

Deoarece bebelusul mananca la inceput putin (fetita mea a ajuns sa pape 100 ml la masa de pranz din aceasta supa), supa ramasa se pastreaza in frigider pana la doua zile, intr-un borcan de sticla cu capac. Iar la masa urmatoare se incalzeste din borcanel.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns