Este pregatit copilul meu pentru olita?

Majoritatea copiilor sunt pregatiti sa faca la olita intre doi si patru ani. Unii incep mai devreme, altii mai tarziu. Pentru parinti este important de stiut ca facutul la olita nu are nimic de-a face cu un training timpuriu, ci cu dezvoltarea fizica si psihica a copilului, pe care nu o putem influenta. Inceperea exercitiului cu olita prea devreme nu face decat sa sperie copilul   si sa incetineasca acest proces.

Copii pot sa-si controleze muschii sfincterului incepand cu 24 luni. In jurul varstei de un an si jumatate, copilul isi da seama ca face in scutec. In majoritatea cazurilor mai dureaza o jumatate de an pana ce copilul face o legatura intre nevoia de a face caca sau pipi si “produsul” rezultat. Iar pana la a zice ca vrea la olita sau la toaleta mai dureaza o perioada. Abia atunci cand copilul poate sa incordeze si sa relaxeze muschii respectivi, trebuie inceput cu mersul la olita sau la toaleta.

Urmatoarele semne ne arata ca copilul este pregatit pentru olita:

  • se mentine “uscat” o perioada de trei ore iar scaunul se produce intr-un ritm regulat o data sau de doua ori pe zi;
  • poate sa spuna prin cuvinte simple sau gesturi ca are nevoie la toaleta;
  • nu mai accepta scutecul si copiaza parintele sau fratii in ceea ce priveste mersul la toaleta;
  • isi manifesta nevoia de a fi independent (spune “NU” si vrea sa faca unele activitati precum urcatul scarilor sau bautul din pahar singur)

Daca punctele de mai sus sunt indeplinite iata cateva sfaturi pentru parinti:

  • prezentati copilului olita si toaleta. Lasati-l pe el sa decida ce prefera. In cazul in care prefera toaleta, asigurati-va ca sta comod si sigur pe aceasta. Folosind o scara cu reductor WC copilul va sta pe toaleta in siguranta iar picioarele nu vor atarna in aer;
  • la inceput asezati copilul cu scutecul pe olita. Daca “din greseala” va face ceva, laudati-l. De asemena, laudati-l si daca intr-o zi face cu intentie in olita;
  • nu il certati si rameneti relaxati daca nu va face nimic in olita sau daca va face pe langa. Explicati-i de fiecare data ca pipi si caca se face in olita;
  • imbracati copilul in asa fel incat sa poata da repede pantalonul jos, cel mai bine cu pantaloni cu elastic.

Regresele insotesc drumul copilului spre independenta. Din cand in cand va mai face si in pantaloni. Cand se va intampla acest lucru, nu-l certati, indepartati “beleaua” si incurajati-l pe cel mic: nu-i nimic, data viitoare o sa se intample in olita.

Nu uitati ca renuntarea la scutec presupune si renuntarea la body. Deci va trebui sa aveti la indemana maieute si chilotei din bumbac.

In ceea ce ne priveste, acum cateva saptamani am achizitionat olita, maieute, chilotei, si ne gandim serios la scara cu reductor WC Kidskit. Fetita mea va implini luna viitoare doi ani si am observat deja ca au aparut toate semnele de mai sus. Este incantata de olita, sta pe ea si cu pampers si fara, insa “intamplarea” nu s-a produs. A facut de cateva ori pipi langa olita si o data in cortul de joaca. Nu vreau sa insist foarte mult cu olita deoarece ii face placere sa stea pe ea si nu vreau sa o sperii. Sunt convinsa ca, atunci cand va fi pregatita, va face in ea si mai apoi in WC.

In speranta ca acest articol v-a fost util, va doresc mult succes in invatarea copilului la olita si nu uitati ca rabdarea este cheia succesului.

 

Taguri:  ,

Un comentariu la Este pregatit copilul meu pentru olita?

Lasă un răspuns