În special atunci când sarcina este mai avansată, graviduțele au tendința de a reduce activitatea zilnică și de a se odihni mai mult. De cele mai multe ori alegem să ne relaxăm și să stăm în pat, uitându-ne la un film sau butonând telefonul, nu? Dacă alegem să facem acest lucru crezând că odihna aduce beneficii sarcinii, important este să înțelegem mai bine ce schimbări apar în organism atunci când reducem activitatea fizică și să stăm în pat o perioadă mai lungă de timp.
Pentru a face asta, credem că este important să cunoaștem răspunsul la câteva întrebări, întrebări pe care le vom discuta în continuare. Ține însă cont că, această discuție ar trebuie să aibă loc doar între tine și medicul care îți monitorizează sarcina!
Discută deschis cu medicul despre orice simți, orice schimbare apărută de la o zi la alta
Orice mică schimbare poate sau nu însemna ceva și poate sau nu fi importantă. Medicul va decide asta. Uneori repausul la pat este recomandat chiar și de medic, însă doar în anumite situații și doar pentru o perioadă.
Medicul îți poate recomanda repaus la pat atunci când te confrunți cu una din aceste situații:
- hipertensiune arterială
- sângerare vaginală
- schimbări la nivelul colului uterin
- contracții mult prea devreme
- travaliu prematur
- sarcină gemelară sau multiplă
- creșterea rapidă în greutate a copilului
Dacă nu ai niciuna din aceste afecțiuni, repausul la pat uneori poate face mai mult rău decât bine
Iată de ce: ai observat cu siguranță că și fără să fii gravidă, atunci când stai o perioadă mai lungă de timp în pat, începi să simți disconfort la nivelul articulațiilor și mușchilor. Acest simplu gest de a sta în pat / în fotoliu sau pur și simplu de a sta, crește riscul apariției cheagurilor de sânge la nivelul membrelor inferioare. Masa osoasă poate să scadă tot din acest motiv.
Dacă aceste schimbări apar atunci când nu ești însărcinată, gândește-te cum resimte corpul tău atunci când se mai adaugă o greutate de 5 / 10 / 20 de kilograme. Efectele vor fi mult mai evidente.
Starea aceasta de ” odihnă continuă ” pare să aibă impact și asupra stării psihice a femeii gravide
Modificările de dispoziție, agitația și chiar depresia pot fi frecvente atunci când petrecem mult timp în pat. Relația cu partenerul este și ea de multe ori afectată de această situație. Plus că, după o pauză mai lungă de la activitățile zilnice îți va fi mult mai greu să te obișnuiești cu noul statul, cel de mamă. Acest ” job ” implică multe lucruri fizice și psihice, prin urmare ar fi recomandat să întrerupi cât mai puțin stilul de viață pe care îl aveai înainte. Viața de mamă ar trebui să fie o continuitate a vieții tale de dinainte, nicidecum un ” șoc de trezire la realitate”.
Repausul la pat recomandat de medic
Dacă totuși medicul ți-a recomandat să stai în pat pe perioada sarcinii, asigură-te că afli de la el toate detaliile despre ce presupune mai exact acest lucru. Întreabă în primul rând din ce perioadă a sarcinii trebuie să stai în pat. Întreabă de ce trebuie să stai în pat. Întreabă dacă poți să reiei activitățile zilnice o dată cu diminuarea eventualelor simptome avute. Întreabă orice alte nelămuriri ai.
Întreabă dacă trebuie să stai într-o anumită poziție, dacă trebuie să eviți o anumită poziție și pentru cât timp te poți ridica din pat. Un simplu gest cum ar fi urcatul scărilor poare amplifica unele simptome, prin urmare întreabă și dacă ai voie să faci acest lucru.
Discută cu medicul care îți monitorizează sarcina și despre mâncatul în șezut, condus sau activitățile fizice ușoare.
Igiena personală poate deveni o provocare dacă este recomandat repaus complet la pat, prin urmare clarifică și aceste lucruri. Un exemplu ar fi să întrebi dacă poți sta în picioare cât timp faci duș. Despre baia pe perioada sarcinii am povestit și aici.
Discută deschis cu medicul și despre relațiile intime din perioada sarcinii, pentru a evita eventualele complicații. Am povestit pe larg despre acest subiect și aici:
Sursă articol: Regina Maria